Lidové noviny

Stáhnout z kůžičky

- PETR KAMBERSKÝ

Na produktech firmy Zaplo je paradoxně nejzáludně­jší, že jsou vlastně zcela férové. Pokud nabízí první půjčku zdarma, pak to platí. Žádná malá písmenka skrytá pod čarou na straně patnáct, která by výhodnou půjčku změnila v oškubání neviňátka. Půjčíš si osm tisíc, vrátíš osm tisíc. Tečka.

Riziko přichází, pokud se spokojený klient vrátí pro další půjčku – ta už výhodná nebude. Ale ani zde nemůžeme firmu chytit při podloudném jednání: všechno mají hned na hlavní stránce přesně a jasně namodelova­né. Pokud si třeba chcete půjčit osm tisíc korun a vrátit je až za měsíc, pak zaplatíte 9840 korun, úrokovou sazbu firma sama vypočítá na těžko uvěřitelný­ch 279 procent a celkové náklady (RPSN) na vpravdě marťanskýc­h 1141 procent.

Jasně napsaná půjčená částka, jasně napsaná celková splátka, jasné RPSN však fungují jen pro třicetiden­ní a kratší úvěr: při delší lhůtě či zpožděném placení přicházejí sankce v astronomic­kých výšinách. A to si půjčit se „základními“náklady 1141 procento může jen negramot, ale přesto to lidé dělají...

Povinností státu je chránit lidi v tísni, proto novela zákona definuje nejvyšší míru úroku z prodlení i pokut i celkové dodatečné náklady – fajn, po dlouhé době důležitá regulace. Ale základní otázka nezmizí: jak moc můžeme a máme dospělé a svéprávné lidi chránit před jejich rozhodnutí­mi učiněnými v klidu a bez nátlaku? Jak moc chránit člověka před jeho sebevražed­nou svobodou?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia