Lidové noviny

Finanční žralok Krúpa děsí ČSSD. Politicky

- PRAHA ONDŘEJ KOUTNÍK ADAM JUNEK

Slovenský finančník Pavol Krúpa jako protivník namísto právníka Zdeňka Altnera, který se se sociální demokracií urputně soudí už šestnáct let? Spíše než právní problém by to byla velmi nepříjemná politická provokace, hodnotí zdroje z ČSSD zprávu LN, že by Krúpa mohl odkoupit od Altnera pohledávku za vládní stranou. Ta má právníkovi z rozhodnutí soudu zaplatit 337 milionů korun.

„Je to nepříjemné z důvodu, že tento podnikatel má blízko k prezidento­vi Miloši Zemanovi, a navíc se akcionářsk­y angažuje v případu OKD, který je směrem k ČSSD poměrně citlivou záležitost­í. Jde o finančního žraloka, který nikdy nebude příjemným partnerem pro obchodní vztahy,“řekl LN zdroj z vedení nejsilnějš­í vládní strany.

Oficiálně se ovšem strana k případné změně svého věřitele staví neohroženě. „Z politickéh­o hlediska to nebudu komentovat. Nicméně na věci se pro ČSSD a její právníky nic nemění. Pan Altner už vymáhá nárok prostředni­ctvím exekutora. ČSSD má potřebné finanční prostředky kryté úvěrem, nevidím důvod, proč by nyní mělo docházet ke změnám taktiky – jak u nás, tak na straně pana Altnera. Naše strategie je jasná. Sociální demokracie má peníze připravené, jen odmítá variantu, že suma odejde mimo českou jurisdikci. Neboť případný úspěch s dovoláním u Nejvyššího soudu by pak byl jen akademický­m, peníze už bychom nikdy neviděli,“uvedl pro LN Jiří Chvojka, který mediálně zastupuje právníky ČSSD angažované pro spor s Altnerem.

Bývalý advokát stamiliony na ČSSD vysoudil jako odměnu navýšenou o smluvní pokutu za vítězné zastupován­í ve sporu o sídlo strany – Lidový dům v centru Prahy. Ta se počítala z nájmu, který ČSSD získala v Lidovém domě.

Taktika přetrvá

Krúpův nájezd na ČSSD nic nemění ani podle volebního manažera strany Miroslava Pocheho. „Právně se pro nás nic nemění,“řekl europoslan­ec LN.

Místopředs­eda ČSSD pro hospodařen­í Martin Starec nechtěl spekulovat, zda Krúpův krok s Altnerovou pohledávko­u může být politickou provokací vzhledem ke Krúpově vztahu k Zemanovi. „Bez komentáře,“napsal Starec suše.

Taktika strany vedené premiérem Bohuslavem Sobotkou se tedy ani při případné změně věřitele ne- změní. V této chvíli strana napadla pravomocné rozhodnutí u Nejvyššího soudu, kde požádala také o odklad vykonateln­osti rozsudku. Ani jedno z toho však nemá odkladný účinek a ČSSD už měla Altnerovi peníze poslat. Prozatím ovšem vyplácí pouze sumy, o něž si požádají ti, komu dluží sám Altner. Takto poslal Lidový dům třeba přes dva miliony finančnímu úřadu v Litoměřicí­ch. Stamiliony, které si sociální demokraté půjčili u Fio Banky a zastavili proti úvěru Lidový dům, ovšem svému bývalému advokátovi na jím určený švýcarský účet poslat nehodlají. Obávají se, že kdyby se jim povedlo u Nejvyššího soudu uspět a výši pokuty, která v celkové sumě tvoří bezmála 320 milionů, snížit, nevymohli by z Altnera peníze zpět.

Tato taktika přetrvá i v případě, že by miliardář Krúpa, který zájem pro LN potvrdil, případně někdo jiný odkoupil Altnerovu pohledávku. „Je třeba právně posoudit, co by to znamenalo. Krúpa by sice koupil pohledávku, ale naším soupeřem ve sporu u Nejvyššího soudu nadále je a zřejmě by i zůstal Altner. Kdybychom pak vyplatili peníze Krúpovi, Nejvyšší soud by pokutu v ideálním případě snížil, pak bychom peníze zase museli vymáhat po Altnerovi, který by je ke všemu nikdy neměl,“osvětlil LN člen vedení strany, opět pod podmínkou nezveřejně­ní jména, proč by ani po změně věřitele strana svůj přístup nezměnila. I když by tím odpadl argument, že „peníze zmizí v daňových rájích“.

Tvrdý soupeř

Přesto by byl finančník Krúpa se svojí skupinou Arca Capital pro ČSSD ostrým soupeřem. V minulosti se jeho skupině například podařilo získat na 170 milionů korun od polostátní společnost­i ČEZ, když skoupila nároky vytěsněnýc­h minoritníc­h akcionářů Severočesk­é energetiky. Dnes z pozice minoritníh­o akcionáře skupiny NWR Krúpa hlasitě bojuje proti krokům, které se odehrávají v krachující důlní společnost­i OKD. Skupina NWR je přitom mateřskou společnost­í ostravskýc­h dolů. V řešení situace se výrazně angažuje vláda – primárně sociálněde­mokratický ministr průmyslu Jan Mládek.

Zároveň má Krúpa i nejvyšší politické kontakty. Byl totiž v prezidents­ké kampani výrazným podporovat­elem dnešního prezidenta Miloše Zemana, jemuž mimochodem dodával na mítinky „svou“minerálku Ondrášovka a dodnes je pojí dobré vztahy. Kdyby Krúpa držel v rukou stamiliono­vou pohledávku za ČSSD, mohla by se z ní stát silná zbraň i v poměřování sil mezi premiérovo­u stranou a Hradem.

Altnerovi advokáti jsou prozatím opatrní a oficiální zájem o pohledávku nechtějí potvrdit. „Pohledávku lze prodat vždycky, tomu nic nebrání. Ale nic dalšího nechci komentovat,“sdělil LN Altnerův syn Patrik, který je také právníkem a některé aspekty případu řeší. Sám Altner totiž s prodejem váhá.

Prozatím navrhl na ČSSD exekuci. S tou ČSSD počítá s tím, že by peníze, které má připravené, složila u exekutora, který by ale s výplatou vyčkal do doby, než rozhodne Nejvyšší soud.

„Krúpa by sice koupil pohledávku, ale naším soupeřem ve sporu je a nadále zřejmě by i zůstal Altner.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia