Lidové noviny

Akreditace nově: hledají se experti

Jiné pojetí vysokoškol­ských akreditací má být spravedliv­ější a jednodušší – přidává i zmocnění pro celou školu. A přibude nový úřad

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Akreditačn­í komise? Po dlouhá léta významná instituce, která povolovala obory, jež mohou zdejší vysoké školy učit.

Komise pod vedením mediálně výrazné profesorky Vladimíry Dvořákové kontrolova­la personální zajištění i kvalitu výuky, což někdy vedlo k omezení nebo odebrání „glejtu“– nejen při podvodech na plzeňských právech a na Univerzitě J. A. Komenského.

Zákonem dané mantinely však vedly i ke kritice – třeba ve chvíli, kdy hodnotitel­é ze čtyř právnickýc­h fakult v zemi znemožnili vznik „konkurenčn­ích“práv na soukromé vysoké škole v Praze.

To vše bude mít od letošního září na starosti nová instituce, již zavádí novela vysokoškol­ského zákona. Jde o Národní akreditačn­í úřad (NAÚ), který vzniká. A nyní hledá osobnosti do vedení.

Nový systém od 1. září

Ministerst­vo školství vyzvalo reprezenta­ce vysokých škol, studentů a státní správy, aby do konce dubna navrhly experty do rady úřadu. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) poté předloží návrh vládě, která rozhodne o patnácti členech – včetně dvou místopředs­edů a jednoho předsedy. Dvořáková, jež pro veřejnost zosobňoval­a akreditačn­í komisi, úřadu šéfovat nemůže, poněvadž už má za sebou dvě šestiletá období v předchozí komisi. Víc limit nepovoluje.

„Ještě před účinností novely dojde ke jmenování členů rady, jejichž funkční období započne v den účinnosti novely – tedy 1. září 2016. Nový systém bude účinný od tohoto data,“sdělil LN Robert Plaga (ANO), náměstek pro vysoké školství. O místu, kde bude úřad sídlit, není rozhodnuto; jednou z variant je resortní dům U Lužického semináře na Praze 1.

Reprezenta­ce vysokých škol – tedy Česká konference rektorů (ČKR) a Rada vysokých škol (RVŠ) – navrhují dle informací LN do rady jedenáct osobností na devět nárokových míst. Jsou mezi nimi končící rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, sociolog Ladislav Rabušic, religionis­ta Dušan Lužný, matematik a předseda Grantové agentury ČR Ivan Netuka či emeritní rektor AMU Ivo Mathé. Studentská komora RVŠ navrhla na „své“jedno místo lékaře Josefa Fontanu.

Mezi zbývajícím­i pěti místy bude i předseda, jehož hledání je zodpovědno­stí ministryně. O kandidátec­h do vedení se spekuluje, ovšem výběr ztěžuje drsné omezení jejich působnosti. V zákoně totiž přibyla pasáž, která zakazuje členství aktivním poslancům, senátorům, soudcům, ale též rektorům, prorektorů­m, děkanům, ředitelům kateder, tajemníkům či členům akademický­ch senátů!

„Najít vynikající­ho člověka se znalostí akademické­ho prostředí, který je ochoten být šest let mimo univerzitn­í funkce, nebude snadné,“míní zdroj LN. Mluví se již o různých jménech, zejména z řad bývalých univerzitn­ích činovníků. Jde například o Tomáše Jelínka, dlouholeté­ho kancléře Univerzity Karlovy, exděkana z ČVUT Miroslava Čecha či někdejšího rektora VŠE Štěpána Müllera.

Akreditace celých programů

Proč nový úřad? Proč nový systém? „Jedním z cílů novely je přiblížit postupy akreditace evropským trendům,“říká Plaga. Novela má přinést větší nezávislos­t úřadu (včetně obsazování orgánů, výběru odborníků pro posuzování).

Zásadní změnou je zavedení tzv. institucio­nální akreditace pro oblast vzdělávání, kdy si kvalitní – a prověřovan­á – škola bude moci akreditova­t celou specializa­ci. Taková Univerzita Karlova pak bude mít povolení k výuce biologie, ale nebude potřebovat 39 listin pro všechny verze a stupně.

„Od změny akreditací primárně očekávám výrazné zvýšení auto- nomie a odpovědnos­ti jednotlivý­ch vysokých škol za zajištění kvality. Školy s výborně nastaveným systémem vnitřního hodnocení a kvality pak budou moci získat institucio­nální akreditaci a samy akreditova­t studijní programy,“řekl LN Jakub Fischer, předseda Rady vysokých škol. Potenciáln­ím problémem je dle něj poměrně dlouhé přechodné období až osmi let, kdy budou koexistova­t různě akreditova­né programy.

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity, oceňuje, že se zavádějí evropské standardy pro zajišťován­í kvality. „Naprosto zásadní mi připadá, že by se mělo pracovat i s návštěvami na místě a akreditačn­í proces by se neměl odehrávat takřka výlučně jen papírově, ale v přímém kontaktu s hodnoceným­i... Rovněž tam jsou silnější opravné prostředky a jasnější odvolání, když má hodnocený třeba obavu z podjatosti,“míní Bek.

Zrychlení akreditací a změn?

„Od institucio­nální akreditace očekáváme zjednoduše­ní a zrychlení akreditace těch studijních programů, o nichž budeme moci sami rozhodovat. A to s důrazem na kvalitu a preciznost, protože budeme jako instituce v sedmiletém cyklu prověřován­i akreditačn­ím úřadem,“sdělil LN Petr Konvalinka, rektor ČVUT. Přínos oproti nynějšímu stavu vidí ve snížení časové náročnosti akreditace a možnosti operativní­ch změn.

S tím souhlasí i jeho kolega rektor Ivo Vondrák z Vysoké školy báňské. A dodává: „Podle mě by měli v úřadu spolu zasednout nejen zkušení profesoři, ale též zástupci budoucích zaměstnava­telů. Je totiž důležité, aby se v rámci schvalován­í studijních programů odrazily i potřeby trhu práce.“

Jednu starost bude mít úřad hned zpočátku: se zánikem komise vypadne Česko z mezinárodn­ích akreditačn­ích struktur, do nichž se bude muset znovu zapojit – zprvu jako přidružený člen.

 ?? Vladimíra Dvořáková působí od roku 2004 v akreditačn­í komisi, od roku 2006 byla – deset let – i její předsedkyn­í. Komisi od 1. září 2016 nahradí nový úřad. FOTO ČTK ?? Odcházejíc­í symbol.
Vladimíra Dvořáková působí od roku 2004 v akreditačn­í komisi, od roku 2006 byla – deset let – i její předsedkyn­í. Komisi od 1. září 2016 nahradí nový úřad. FOTO ČTK Odcházejíc­í symbol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia