Lidové noviny

O jménech budeme jednat

-

„Člověk je tvor chybující – přesto věřím, že chyb bude málo,“míní o nové instituci Tomáš Zima, šéf České konference rektorů.

LN Co očekáváte od změny akreditací a nového úřadu?

Hlavní změnou je, že proces akreditace bude ukotven v zákonných předpisech – a to nejen ustavení úřadu, popsání jeho přesné tvorby... Budou i jasně vymezeny standardy akreditačn­ích procesů. Novinkou je institucio­nální akreditace, která školám dává velké pravomoce i zodpovědno­st za vnitřní akreditačn­í proces a systémy zabezpečen­í kvality.

Víte už, kde úřad bude? Abych pravdu řekl, to, kde bude sídlit, nyní nevím; patrně v některém z objektů MŠMT.

LN A kdo v něm usedne?

Je třeba říci, že vrcholným orgánem je rada, dvě třetiny jsou na návrhy vysokoškol­ských reprezenta­cí. A my jsme se s kolegy shodli na významných osobnostec­h v oblastech vzdělávání, které jsme zaslalimin­istryni. Zároveň byly osloveny komory, re- sorty, aby vznesly návrhy na další členy a s paní ministryní je budeme projednáva­t na počátku května. Předseda a místopředs­edové budou „úředníci“– ti ostatní budou dojíždět.

LN Kdo bude školy hodnotit?

Klíčové budou pracovní skupiny, jež mají provádět vlastní akreditaci a posuzování akreditačn­ího spisu. Umožní to třeba i negativní stanovisko k některému z posuzovate­lů, možnost prověření na místě a další pozitivní prvky, takže věříme, že nový úřad povede ke zvyšování kvality vysokého školství. rmt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia