Lidové noviny

Policie navrhuje poslat Růžičku před soud

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Až pět let za mřížemi může strávit bývalý kouč české hokejové reprezenta­ce Vladimír Růžička. To je závěr šetření policie, která navrhne státnímu zástupci, aby jej obžaloval ze zpronevěry.

V roce 1998 byl Růžička kapitánem „zlatých hochů“z olympijské­ho Nagana. Poté vyhrál mistr světa z roku 1985 světový šampionát dvakrát i coby trenér, stejný počet titulů získal během svého čtrnáctile­tého působení ve Slavii.

Jenže právě postupně téměř neomezená moc v pražském klubu jej může poslat do vězení.

Dle šetření policie, které odstartova­l loni před domácím mistrovstv­ím světa podnikatel Miroslav Palaščák, se Růžička dopustil ve dvou případech trestného činu zpronevěry.

Nyní je na dozorující­m žalobci z Obvodního státního zastupitel­ství pro Prahu 10, zda kauza skončí před soudem. Všeobecně se očekává, že ano.

Palaščák si nahrál schůzku s Růžičkou, na které se domáhal vysvětlení, proč zaplatil dvakrát 500 tisíc korun za syna Davida, když ten se nakonec žádné výraznější šance na ledě nedočkal.

Růžička přijetí peněz po zveřejnění nahrávky přiznal, ještě bez zásahu právního zástupce ale vydal několik protichůdn­ých vyjádření. Nakonec se nejspíše držel verze, že šlo o sponzorský dar.

„Omlouvám se, ale k případu se nebudu vyjadřovat. Obracejte se prosím na mého právníka,“odmítl Růžička včerejší žádost LN o vyjádření k hrozící obžalobě.

Podobně se zachoval jeho právní zástupce Vít Kučera. Také on zůstává u již dříve zveřejněné­ho stanoviska.

To zní, že jeden z nejúspěšně­jších českých hokejových trenérů veškerá obvinění odmítá a celou kauzu vnímá především coby mediální kampaň proti své osobě. Podobná slova Růžička použil, když loni v červnu oznamoval rezignaci na post reprezenta­čního trenéra.

A ani jeho současný zaměstnava­tel chomutovšt­í Piráti, které dovedl v právě skončené sezoně k osmému místu, svůj postoj nemění. „Do definitivn­ího uzavření případu budeme ctít presumpci neviny,“řekl LN tiskový mluvčí klubu Libor Kult.

Dvaapadesá­tiletý trenér nakonec může u případného soudu vyváznout třeba pouze s peněžitým trestem. Vše záleží na tom, jak bude proti němu postavena žaloba.

Přitěžujíc­í okolností může být, že verzi Palaščáka, jemuž Růžička peníze následně z účtu své nedávno zesnulé manželky vrátil, potvrdili v reportáži Českého rozhlasu také další rodiče. I ti mluvili o tom, že se ve Slavii platilo za to, aby děti dostaly příležitos­t.

O tomto způsobu sponzorstv­í navíc nevěděl ani tehdejší spolumajit­el klubu Vladimír Pittner a minimálně peníze od Palaščáka nebyly vedeny v účetnictví Slavie. Při loňském šampionátu v Praze

 ?? Už Vladimír Růžička koučoval národní tým s aféFOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
Už Vladimír Růžička koučoval národní tým s aféFOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia