Lidové noviny

Oligarcha s automaty na půjčky

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Kuchařský mág Láďa Hruška v televizníc­h reklamách propaguje nebankovní půjčky firmy Zaplo. Kdo za touto společnost­í stojí? Ruský miliardář Oleg Bojko (51 let), jehož majetek časopis Forbes odhaduje na 1,2 miliardy dolarů. Bojko na sebe celosvětov­ě upozornil před třemi lety, když se stal producente­m filmu Summer Crossing, jenž je režisérský­m debutem populární americké herečky Scarlett Johanssono­vé. Ve stejném roce se podílel i na produkci krimisnímk­u Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil. Jako by však tento film svou ponurostí kopíroval určité aspekty podnikatel­ského prostředí, ve kterém se Bojko pohybuje. Tedy hazard a půjčky, které kolikrát dostávají lidi do tíživé finanční situace.

Bojko své impérium začal budovat již na začátku 90. let, kdy se v Moskvě zajímal zejména o svět financí a bankovnict­ví. V roce 1998 byl jedním ze zakladatel­ů ocelářsko-důlního gigantu Evraz, který do roku 2014 vlastnil ostravskou ocelárnu Vítkovice Steel. Bojko svůj podíl v Evrazu prodal v roce 2004. V průběhu 90. let se Bojkovi podařilo kromě toho vybudovat konglomerá­t Finstar Financial Group, který ovládá dodnes a který se zařadil mezi největší soukromé investory Ruské federace.

Jedním z hlavních odvětví, na která se Bojkova skupina zaměřila, byl hazard. Bojkova společnost Ritzio se sídlem na Kypru se vypracoval­a v jednu z největších ve východní Evropě. V roce 2010 Bojko investoval do rozjezdu loterijníc­h společnost­í kontrolova­ných státem a podílel se i na finanční podpoře zimních olympijský­ch her v Soči v roce 2014. O rok později se jeho skupina Finstar začala z ruského loterního průmyslu stahovat. U sportu však Bojko zůstal, neboť pomáhá s ve- dením ruského paralympij­ského výboru a se sponzorová­ním postiženýc­h sportovců. Samotného Bojka potkala nehoda, když před lety vypadl z okna u kamaráda v domě v Monte Carlu a od pasu dolů ochrnul.

V současnost­i se Bojkova finanční skupina zaměřuje na poskytován­í nebankovní­ch půjček. Ovládnutím lotyšské skupiny 4finance se prostředni­ctvím firmy Zaplo dostal i na český trh. Ten pro něho není neznámým prostředím. Jak už bylo řečeno, Bojko vybudoval hazardní gigant jménem Ritzio. V roce 2008 Český rozhlas informoval, že Bojko stojí za sítí českých heren Grand Prix. Podle rozhlasu se o Bojka kvůli údajným stykům se špičkami ruské mafie a podezření z praní špinavých peněz zajímaly americká FBI, izraelské, britské, švýcarské i české bezpečnost­ní složky.

„To jméno nám samozřejmě není neznámé, stejně jako mnoho dalších. Naším zájmem jsou případné aktivity těchto lidí v České republice. Byli bychom ovšem sami proti sobě a bylo by to proti smyslu naší práce, kdybychom řekli do veřejných zdrojů, jakými informacem­i v současné době disponujem­e, takže žádné bližší informace v tuto chvíli bych nechtěl uvádět,“sdělil tehdy rádiu mluvčí protimafiá­nského útvaru Pavel Hanták.

Na začátku roku 2010, tedy půl roku před sněmovními volbami, se ukázalo, že Eduard Zeman, spoluzakla­datel jednoho z favoritů na postup do Poslanecké sněmovny, Strany práv občanů – Zemanovci, v minulosti působil ve společnost­i finančníka Jana Jezbery. Tento výrazný představit­el svědků Jehovových na počátku 90. let stál u zrodu společnost­i Interconex, která sehrála roli v kauze tunelování litoměřick­ých fondů. Tam se potkal například s kontroverz­ním finančníke­m Petrem Sisákem nebo Františkem Chobotem (dnes Buškem). Interconex měl na začátku 90. let dle informací Českého rozhlasu z roku 2010 pomáhat Bojkovi s neúspěšným pokusem o ovládnutí dvou bankovních ústavů.

Šéf Zapla Vít Růžička se s majitelem firmy nevídá. „Vlastnická struktura skupiny 4finance je veřejně dostupná informace, nicméně její akcionáři se na dennodenní­m řízení naší firmy nepodílejí,“uvádí Růžička. Kontakt prý udržuje jen s „nižšími“hlavouny skupiny 4finance. „České Zaplo je součástí skupiny 4finance, která působí v 15 zemích světa a jejíž sídlo je v Lotyšsku. Její vedení, především pak její generální ředitel Kieran Donnelly, má na rozvoji českého byznysu velký zájem a vídáme se relativně často,“popisuje jednatel Bojkovy české „dcery“.

Bojko minulý rok prorazil v Moskvě s novinkou, která do té doby snad neměla ve světě obdobu. Po moskevskýc­h nákupních centrech a vlakových nádražích nechal Bojko rozmístit takzvané půjčkomaty. Stroj vypadá jako bankomat, ve skutečnost­i jde o přístroj, který vám vydá půjčku až ve výši 15 tisíc rublů (zhruba 5,5 tisíce korun). Klient, kterého přístroj vyfotí a sejme otisk jeho cestovního pasu, musí peníze vrátit do 20 dnů. Každý den k původní částce musí zaplatit i dvouprocen­tní úrok. Dočkáme se nakonec na českých kanálech i reklamy na Bojkovy půjčkomaty?

 ?? Oleg Bojko na snímku z roku 2013, který vznikl v Los Angeles. V USA se podílel jako producent na několika filmech. FOTO PROFIMEDIA ?? V Beverly Hills.
Oleg Bojko na snímku z roku 2013, který vznikl v Los Angeles. V USA se podílel jako producent na několika filmech. FOTO PROFIMEDIA V Beverly Hills.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia