Lidové noviny

Česko chce přilákat pět tisíc Ukrajinců

Ministerst­vo zahraničí chystá posily pro vyřizování pracovních víz. Frontu žadatelů ale na Ukrajině předběhnou­t nepůjde

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Vláda se rozhodla, že vyjde vstříc volání zaměstnava­telů po méně kvalifikov­ané pracovní síle.

Podle Asociace exportérů zůstává v Česku trvale neobsazeno 70 tisíc dělnických míst. Kabinet proto sáhne po zahraniční­ch pracovnící­ch. Získat chce především Ukrajince, kterých u nás žije 107 tisíc a tvoří tak vůbec nejpočetně­jší cizineckou komunitu.

Překážkou pro vyřízení pracovního povolení pro ukrajinské dělníky je doposud elektronic­ký systém Visapoint, který je nutný pro objednání schůzky na české ambasádě v Kyjevě nebo konzulátě ve Lvově. Jenže systém, který měl skoncovat s předbíhání­m a korupcí ve frontách, kvůli náporu žádostí nyní žádné volné termíny nenabízí. Visapoint uvolnění nových termínů nezveřejňu­je, a pro objednání schůzky je tak nutná dávka štěstí a pravidelné klikání na kolonky ve webovém rozhraní.

Ministerst­vo zahraničí (MZV) proto slibuje, že vydávání pracovních povolení pro Ukrajince rozšíří. „Na české zastupitel­ské úřady na Ukrajině vyšleme dalších deset konzulární­ch pracovníků. Budeme tak schopni do Česka dostat dalších až pět tisíc Ukrajinců,“prohlásil český šéfdiploma­t Lubomír Zaorálek v debatě o ekonomické diplomacii, kterou včera v Praze uspořádala mediální skupina MAFRA ve spolupráci s LN.

Plán na diplomatic­ké posily na Ukrajinu nejprve musí schválit vláda. „Předkládám­e to příští týden a věřím, že to projde,“dodal Zaorálek.

Pro nutnost vyslání posil do Kyjeva a Lvova svědčí i statistiky. Loni dohromady čeští úřední- ci na Ukrajině vyřídili 60 tisíc žádostí o víz.

Náhradní řešení

Deset nových lidí, kteří budou na Ukrajině zpracováva­t žádosti o práci a pobyt v Česku, je ovšem náhradním řešením.

MZV původně počítalo s jiným postupem. Chtělo rozšířit pilotní projekt, který loni v listopadu schválil kabinet. V jeho rámci se firmy registrova­ly při ministerst­vu průmyslu, které jim dalo zelenou pro zaměstnává­ní vysoce kvalifikov­aných Ukrajinců. Zájemci o práci v Česku pak na Ukrajině dostali pracovní víza ve zrychleném řízení. Jenže „fast track“, jak se v di- plomatické hantýrce takovým expresním vízům přezdívá, zůstal daleko za očekáváním.

Původně české úřady počítaly s tím, že se do projektu přihlásí 500 Ukrajinců. Od loňského listopadu, kdy byl „fast track“spuštěn, ovšem dorazilo jen 58 žádostí od ukrajinský­ch občanů.

Rozšíření neprošlo

Nově tak chtělo MZV do pilotního projektu zahrnout i vybrané dělnické profese. Jenže návrh neprošel přes jednání tripartity. Proti byly odbory.

Odborářům vadilo především to, že by zaměstnava­telé ukrajinský­mi dělníky ještě více tlačili na nízké mzdy v některých oborech. „Politici by se měli starat především o českou pracovní sílu. Neustále se argumentuj­e tím, kolik desítek tisíc míst nám chybí. Jenže z našich průzkumů vyplývá, že Češi zájem mají. Dvě třetiny uchazečů ale odradí nízká mzda, která obvykle začíná na hranici životního minima a končí někde na 15 tisících korunách měsíčně,“vysvětlil LN předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josef Středula.

Pokud vyšší výkon ambasády a konzulátu ve Lvově skutečně do Česka dostane až pět tisíc Ukrajinců navíc, jak slibuje Zaorálek, stalo by se nouzové řešení paradoxně dosud nejúspěšně­jší metodou legální pracovní migrace do Česka.

Vábení dosud nezabralo

Dosavadní metody lákání zahraniční­ch pracovníků do Česka totiž zůstaly daleko za očekáváním. Takzvaná zelená karta, která měla usnadnit práci v Česku mimo jiné i pracovníků­m z Ukrajiny, skončila v roce 2013 fiaskem. Za téměř šest let dokázala nalákat jen pět stovek zájemců.

Ve snadnější cestě k životu a práci v Česku nepomohly ani takzvané zaměstnane­cké karty – jednotné povolení k pobytu a práci, které funguje od léta 2014. Loni z Ukrajiny dorazila jen tisícovka žádostí.

Zbylých téměř 35 tisíc Ukrajinců, kteří mají v Česku povolení pracovat, ho většinou získali klasickou cestou – proklikali se systémem Visapoint a absolvoval­i pohovor na českém zastupitel­ském úřadu.

Usnadněním budou pro MZV nejen konzulární posily, ale i konec schengensk­ých víz pro Ukrajince, který chystá EU. Ta jsou ale určena jen turistům a nelze na základě nich pracovat ani podnikat.

 ?? Promluvil na konferenci náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa (vlevo). Vedle něj je ministr Lubomír Zaorálek a vpravo ředitel redakce LN Veselin Vačkov. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? O ekonomické diplomacii
Promluvil na konferenci náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa (vlevo). Vedle něj je ministr Lubomír Zaorálek a vpravo ředitel redakce LN Veselin Vačkov. FOTO MAFRA – DAN MATERNA O ekonomické diplomacii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia