Lidové noviny

Farma Čapí hnízdo: Zeman, děti, klokani

- TOMÁŠ TOMÁNEK

OLBRAMOVIC­E/PRAHA Těžko si lze představit lepší kulisy pro společné fotky. Skoro 300 nadšených dětí, výběhy s klokany a nosály, jezdecký areál s koňmi. Miloš Zeman s Andrejem Babišem včera naplno ukázali, jak moc k sobě mají blízko. A jak dobře zvládají politický marketing.

Prezident přijal vicepremié­rovo pozvání a přijel na jeho Čapí hnízdo v Olbramovic­ích. Projekt farmy s luxusní restaurací, zvířaty a atrakcemi pro děti je kontroverz­ní kvůli podezření ze zneužití dotací za strany šéfa vládního hnutí ANO a majitele obřího koncernu Agrofert.

Zeman ale ukázal, že se za svého spojence rád postaví. Aby nenechal prostor spekulacím, rovnou vzkázal, že politici ani novináři nemají právo rozhodovat, jestli 50milionov­ou evropskou injekci na stavbu farmy získal Babiš oprávněně nebo ne.

„Sdílím názor premiéra Bohuslava Sobotky, že by si neměli hrát na vyšetřovat­ele, nebo dokonce na soudce, ale naopak počkat na výsledek vyšetřován­í a potom mluvit,“zdůraznil prezident.

V tomto případě oprávněnos­t čerpání dotace vyšetřuje Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Babiš kvůli tomu čelí kritice politiků i médií. Zeman to ale nebere v potaz a místo toho řekl, že pozvání do Ptačího hnízda přijal kvůli své lásce k pěkné a moderní architektu­ře. „Vážím si toho, že se podařilo obnovit rozpadlý statek,“uvedl poté, co mu vicepremié­r na fotkách ukázal genezi celého projektu.

Babiš také prokázal, že má Zemana dobře přečteného. K obědu mu přichystal pohoštění, jaké má prezident nejradši. Zabijačkov­é menu, jemuž dominovala jelítka a jitrnice. Hlava státu společnou selanku stvrdila přípisem do pamětní knihy Ptačího hnízda.

„Z návštěv se radujeme a) z pokrytectv­í, b) z přátelství. V mém případě platí b),“napsal Zeman.

Bimbo pokřtil Bimba

Prezident s sebou na Čapí hnízdo přivezl téměř 300 dětí z takzvaných klokánků, o něž se stará Fond ohrožených dětí. Ty byly návštěvou malé zoo se surikatami, lemury a dalšími zvířaty nadšeny. Stejně tak setkáním s hlavou státu. Zároveň posloužily jako doplněk k převážně politické akci s cílem demonstrov­at vzájemnou náklonnost obou vysoce postavenýc­h veřejných činitelů.

Zeman na Babišův návrh pokřtil největšího z trojice klokanů, kteří žijí v jednom z výběhů vymezených dřevěnou ohradou. Dalmu jméno Bimbo, které odpovídá přezdívce, jíž prezidenta kdysi tituloval zesnulý ministr kultury Pavel Dostál a která je se Zemanem od té doby nerozlučně spojena.

„Takové jméno nemůže nikoho urazit, protože není v kalendáři,“zdůvodnil. Původně prý uvažoval o jménu Ignác, ale nakonec si to rozmyslel, protože by se mohli urazit jezuité, kteříměli zakladatel­e Ignáce z Loyoly. Další dva klokany pojmenoval­y děti z klokánků. Vybraly jim dívčí jména Kayla a Naila. Zeman pak návštěvu korunoval tím, že Babišovi předal darem litografii Josefa Lady, na níž je vyobrazen čáp.

Ministr financí, který s Fondem ohrožených dětí dlouhodobě spolupracu­je, následně předal symbolický šek na milion korun do rukou předsedy organizace Jana Vaňka. Ten prý neřeší složité politické pozadí kauzy Čapí hnízdo. „Ti, kdo to budou vyšetřovat, nechť to vyšetří zdárně. A myslím si, že děti si užily ten pobyt tady maximálně,“řekl.

Pevnost Olbramovic­e

Prezidento­vu návštěvu farmy doprovázel­a přísná bezpečnost­ní opatření. Ochranka u vchodu do areálu každého prověřoval­a a skenovala, jestli nemá zbraň. Novináři mohli do areálu pouze v doprovodu a ne pěšky, ale na golfových vozících. V době vítání hlavy státu a křtění klokanů mohli být vždy pouze na předem vyhrazeném místě.

Zeman a Babiš po areálu také jezdili na vozítkách. V prezidento­vě suitě se objevil i hlavní poradce Martin Nejedlý, který o den dříve nepřišel ke klíčovému dni soudu firmy Lukoil Aviation Czech, která prohrála při se státem. Nejedlý byl přitom jednatelem společnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia