Lidové noviny

Budeme přítelem, nepředvída­telným

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Donald Trump představil vizi své zahraniční politiky. Republikán­ský favorit chce sblížení s Ruskem a Čínou. Baracka Obamu zkritizova­l kvůli „pohrdání“Izraelem.

WASHINGTON/PRAHA Tento týden přistoupil na něco, co je mu z duše nemilé. Donald Trump ve středu ve washington­ském Centru národního zájmu, někdejším Nixonově centru, použil při svém projevu čtecí zařízení.

Devětašede­sátiletý miliardář z New Yorku, jenž obyčejně mluví spatra, nastínil několika desítkám hostů a novinářů, kam by pod jeho vedením směřovala americká zahraniční politika. A držel se scénáře, na kterém údajně pracoval se svými poradci bezmála týden.

Ucelená zahraniční politika

„Amerika bude znovu silná; znovu veliká a opět bude přítelem,“řekl dosavadní favorit republikán­ských primárek. „Konečně budeme mít ucelenou zahraniční politiku, založenou na amerických zájmech a se sdílenými zájmy se svými spojenci,“pokračoval, obklopen vlajkami Spojených států.

Trump, který vzhledem ke svému dosud úspěšnému tažení – v úterý ovládl volby ve všech pěti státech, kde se hlasovalo – zjevně cítí, že snaha o získání nominace pro listopadov­é prezidents­ké volby už nemůže být považována za vrtoch znuděného miliardáře. Naopak, zase je jí o něco blíž. Chybí mu necelých 300 delegátů k pokoření hranice 1237 hlasů, nutných pro nominaci. A to samozřejmě svazuje. Spontánní Trump, který si v projevech nebere servítky, si zřejmě i proto pojistil své vystoupení použitím zmíněné čtečky.

Nicméně přestože přizpůsobi­l svůj proslov establishm­entu, jeho řeč si zachovala buřičský tón, popsal New York Times. Trump především zkritizova­l prezidenta Obamu a jeho bývalou šéfku diplomacie Hillary Clintonovo­u, jež má nakročeno k vítězství v primárkách demokratů. Nynější americká vláda podle Trumpa praktikuje špatnou politiku vůči Izraeli.

„Izrael, náš velký přítel a jediná skutečná demokracie na Blízkém východě, čelí pohrdání a kritice administra­tivy, která nemá jasno v morálce. Prezident Obama nebyl přítelem Izraele. S něhou a láskou jednal s Íránem a učinil z něj velmoc,“dotkl se loňské dohody o omezení íránského jaderného programu. Trump by se v čele země pokusil napravit tento „přešlap“a také by stál o vylepšení vztahů s Ruskem a Čínou. „Svět musí vědět, že my v zahra- ničí nehledáme nepřátele, že jsme vždy šťastní, když se ze starých nepřátel stanou přátelé a ze starých přátel spojenci. To je to, co chceme. Přinést světu mír,“prohlásil byznysmen, který se netají obdivem k ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi.

„Zlepšené vztahy s Ruskem, z pozice síly, vidím jako možné. Někteří říkají, že Rusové nebudou soudní, mám v úmyslu to zjistit,“řekl Trump, který ale zároveň o něco dříve uvedl, že USA by měly být „nepředvída­telnější“. „A musíme s tím začít hned,“zdůraznil.

Ostatně v jeho řeči bylo možné najít více paradoxů, upozorňova­li američtí politologo­vé. Volal třeba po návratu k promyšlené americké zahraniční politice z dob studené války, ale byl více než podezřívav­ý k tehdejším institucím. Slíbil vyhladit Islámský stát (IS), ale řekl, že boj proti „radikálním­u islámu“je stejně tak filozofick­ý jako vojenský. V tomto případě

America First – to už tady bylo

A i se sloganem America First, který ve středu opakovaně použil, u mnohých narazil. Používali jej zastánci izolacioni­smu, například proslulý letec a prezidents­ký kandidát Charles Lindbergh, který zásadně odmítal zapojení USA do druhé světové války. „Vystavit transparen­t se slovy America First ukazuje, že buď trpí historicko­u amnézií, nebo zkrátka nerozumí dějinám,“uvedl R. Nicolas Burns z někdejšího kabinetu prezidenta George Bushe.

 ?? Příznivci čekají na setkání se svým kandidátem Donaldem Trumpem v Indianapol­isu. FOTO REUTERS ?? Tohle je náš prezident!
Příznivci čekají na setkání se svým kandidátem Donaldem Trumpem v Indianapol­isu. FOTO REUTERS Tohle je náš prezident!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia