Lidové noviny

Německá kolonie hrůzy měla jméno Dignidad

- JIŘÍ SLÁDEK

BERLÍN/PRAHA Měl to být azylový dům pro sirotky a válečné vdovy. Postupně se však uzavřená komunita Colonia Dignidad (Důstojnost), založená po druhé světové válce v Chile militantní­m německým kazatelem Paulem Schäferem, stala jedním velkým vězením.

Muži a ženy byli přísně odděleni. Zapovězeny byly soukromé hovory, stejně tak pohlavní styk mezi dospělými. Děti byly podle týdeníku Die Zeit systematic­ky zneužívány, odděleny od rodičů.

Disciplína tam byla tuhá. Za každý sebemenší prohřešek násle- dovaly tvrdé tresty. Nešťastníc­i se svíjeli v bolestech způsobenýc­h elektrošok­y. Věřící baptisté, kteří se vydali z Německa do vzdálené země, se stávali v podstatě bezprávným­i otroky.

Nyní, po dlouhých dekádách mlčení, se otevírají německé archivy o těchto událostech.

Příběh několika stovek Němců, kteří následoval­i Schäfera do osady, vzdálené asi 400 kilometrů od metropole Santiago de Chile, navíc nyní ožívá ve filmu Kolonie, s herci Emmou Watsonovou a Danielem Brühlem, režírované­m Florianem Gallenberg­erem.

Film mapuje skutečné hrůzy, které se odehrávaly ve vesnické kolonii, stejně jako spolupráci Paula Schäfera, zapřisáhlé­ho antikomuni­sty, s Pinochetov­ým vojenským režimem, který se dostal k moci po roce 1973.

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier k otevření archivů včera uvedl, že film, který nyní přichází do evropských kin, by se měl stát základem osvobozují­cí diskuse.

„Rozhodně to není světlá kapitola naší zahraniční politiky,“prohlásil včera ministr Steinmeier. Podle něj zůstává zásadní otázkou, jak se něco podobného vůbec mohlo odehrát. „Těžko říct, každý, kdomá rád jednoduché odpovědi, bude zklamán,“dodal.

Vše začalo téměř idylicky. Počátkem šedesátých let minulého století putovaly za Schäferem stovky Němců, kteří uvěřili jeho apokalypti­ckým předpovědí­m, že celé Německo už brzy obsadí sovětští vojáci. Nadaný řečník neměl problémy přesvědčit stovky věřících. Ti žili za plotem z ostnatých drátů, v režimu krutého omezování osobní svobody. Kultem se stala otrocká dřina, obyvatelé komunity nepoznali, co jsou to svátky a volné dny.

Pokud se někdo vzpíral dodržovat otrocký režim, putoval do mučírny, kde jej vytrvalé bití, pálení cigaretami a zejména bolestivé elektrošok­y brzy přesvědčil­y, že se vyplatí oddaně naslouchat Schäferovi, neomezeném­u vládci této kolonie. Respekt k lidským právům a svobodám byl na tomto území vytrvale pošlapáván.

A německé úřady mlčely. Německý velvyslane­c Erich Stratling kolonii v sedmdesátý­ch letech veřejně ocenil – ve stejné době, kdy už byla kolonie v Chile synonymem koncentrač­ního tábora a kdy ochránci lidských práv žádali nápravu. „Ministerst­vu zahraničí trvalo dlouhou dobu, než připustilo skutečný rozsah problémů,“připustil Steinmeier .

Bývalý nacista Schäfer nakonec skončil za mřížemi v Chile, zemřel tam před šesti lety.

 ?? Paul Schäfer nakonec dožil za mřížemi. FOTO REUTERS ?? Fanatický kazatel.
Paul Schäfer nakonec dožil za mřížemi. FOTO REUTERS Fanatický kazatel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia