Lidové noviny

Švýcarský padesátifr­ank vyvíjeli 11 let. Má ale vady

- BERN

Když přišla před dvěma týdny ve Švýcarsku do oběhu nová padesátifr­anková bankovka, byla na straně vlády i Švýcarské národní banky (SNB) patrná velká úleva.

Od chvíle, kdy bylo oznámeno zavedení nové bankovky, totiž uplynulo 11 let. Mezitím se termín pro příchod nových platidel několikrát posunul. Mohly za to prodlevy při výběrovém řízení na grafickou úpravu či potíže s výrobou kvůli zabezpečen­í. Ale uspokojení švýcarskýc­h centrálníc­h bankéřů, že anabáze s novou bankovkou skončila, netrvalo dlouho. Již po několika dnech totiž začali SNB bombardova­t nespokojen­í občané, kteří upozornili na problémy, které se objevily hned po prvních dnech jejich používání. Padesátifr­ankovka se prý hodně láme a pouští barvu, pokud přijde do styku s vodou anebo potem. Jiným stěžovatel­ům vadilo, že je menší než její předchůdky­ně a „ztrácí se v peněžence“.

Když se ale objevila nejzásadně­jší výtka, a sice že se z ní dají údajně bez větších problémů „odloupnout“francouzsk­ý a italský nápis „ Cinquante Francs“a „Cinquanta Franchi“, musela banka reagovat. V oficiálním stanovisku SNB uvedla, že platidlo prý nepozbývá platnosti ani tehdy, pokud není zcela jasně zjevné, jakou má nominální hodnotu.

Nové bankovky ve zbývajícíc­h nominálníc­h hodnotách mají být ve Švýcarsku postupně uvolňovány v půlročních intervalec­h. Nejpozději v roce 2019 má být obměna platidel završena.

Nová grafická linie švýcarskýc­h franků chce ukázat rozmanitos­t země. Na rozdíl od minulých sérií, kdy se objevovaly portréty osobností, mají převažovat přírodní motivy. Na lícní straně padesátifr­ankovky je motiv odkvetlé pampelišky, na rubové kluzák s alpskými vrcholy. sch

 ?? Nová bankovka FOTO REUTERS ??
Nová bankovka FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia