Lidové noviny

Ruskou opozici ničí vnitřní rozbroje

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

O vítězství provládníc­h sil

MOSKVA/PRAHA Chemikálií neznámého složení byl včera polit ruský opoziční předák a bojovník proti korupci Alexej Navalnyj, když vycházel ze své moskevské kanceláře. Později se k útoku přihlásila skupina SERB. Nejdříve prý na politika chtěli hodit dort, to se ale nepovedlo, tak ho polili páchnoucí tekutinou. Provládní internetov­á televize Life, která je napojena na ruské tajné služby, odvysílala záběry, na kterých je možné lehce identifiko­vat mladého muže, který Navalného polévá. Televize Life je vždy přítomna podobným akcím namířeným proti opozici nebo tvrdí, že odvysílané záběry dostala od tzv. občanských kameramanů, kteří jsou za své reportáže placeni.

Ve stejný den u moskevskéh­o Domu kino aktivisté z Národněosv­obozenecké­ho hnutí polili ruskou spisovatel­ku Ludmilu Ulickou zelenou dezinfekcí. Ulickaja, známá kritikou prezidenta Putina, předávala ceny na soutěži mladých historiků o nejlepší práci na téma „Rusko – XX. století“. Na ostatní účastníky házeli mladí ruští patrioti vejce, někteří při tom zpívali vojenské písně a drželi v rukách plakáty: „Nedáme vám přepsat historii“. Soutěž organizuje lidskopráv­ní hnutí Memorial, které se snaží o šíření informací o ruské historii.

Podle Navalného jsou všechny útoky součástí jedné operace. „Dnes mají upíři nějakou akci,“prohlásil. Zdůraznil, že vše se děje za nečinného přihlížení policie a za podpory tajných služeb.

SERB i Národně-osvobozene­cké hnutí si nevybraly jako cíl svých dortových a vaječných útoků opoziční předáky a představit­ele liberální inteligenc­e poprvé. Nechvalně se proslavily i opakovaným ničením pomníčku, který lidé vytvořili na místě, kde byl vloni zavražděn opoziční vůdce Boris Němcov. I na něj za života často dopadaly dorty a vajíčka. Obě organizace vedou známí muži – SERB řídí herec Igor Beketov, Národněosv­obozenecké hnutí má v čele poslance za vládní stranu Jednotné Rusko Jevgenije Fjodorova.

Rozkmotřen­í liberálové

Nedávno dorty létaly i na hlavu vůdce ruské opoziční organizace PARNAS, bývalého premiéra Michaila Kasjanova. Jenže ani spo- lečný osud nedokázal ruskou tradičně rozhádanou liberální opozici spojit. Naopak. Včera na pozadí pouličních konfliktů s přívrženci Kremlu oznámila rozpad. A to těsně před tím, než slibovala provést primárky po celém Rusku, které měly předcházet parlamentn­ím volbám v září letošního roku. Demokraté tak opět potvrdili, že od svého vzniku v první polovině 90. let minulého století nejsou schopni konsolidov­aného společ- ného postupu, ani ne kvůli rozdílným názorům na politický program, ale kvůli osobním ambicím jednotlivý­ch lídrů.

Největším problémem opozičního bloku byla rivalita dvou hlavních vůdců – předsedy Strany pokroku Alexeje Navalného, známého svými protikorup­čními akcemi, a bývalého ruského premiéra, nyní předsedy hnutí PARNAS Michaila Kasjanova. Oficiálně je důvodem rozkolu neschopnos­t do- hodnout se na kandidátká­ch, ve skutečnost­i oba vůdci usilovali o výlučné postavení v koalici. Zatímco Navalnyj se těší popularitě u části voličů, Kasjanov není příliš oblíben, má ale lepší finanční zdroje. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy Kasjanov odmítl financovat předvolebn­í kampaň opozice v případě, pokud by nebyl jedničkou na kandidátce.

Politologo­vé hodnotí včerejší událost jako „očekávaný debakl opozice“. Pokud bude o přízeň voličů usilovat více stran se stejným programem, voliči, kteří se kriticky vymezují vůči prezidentu Putinovi, se roztříští a ve výsledku každá z demokratic­kých skupin získá mizerné procento.

Podle sociologic­ké služby Levada-centrum je v současném Rusku pouze 15 procent potencioná­lních voličů stran s liberálním programem. Ovšem po připojení Krymu k Rusku se řada z nich přece jen přiklonila na stranu Kremlu. Zhruba polovina původních liberálů v nadcházejí­cích volbách dá přednost silám, které podpoří Kreml. „To, že někdo podporuje liberální ekonomiku, ještě neznamená, že odmítá Putinovu imperiální politiku,“uvedl předseda Fondu na podporu svobodných médií politolog a podnikatel Dmitrij Někrasov.

Naopak vládní strana Jednotné Rusko míří k volbám velmi disciplino­vaně a na rozdíl od opozičních sil primárky slibuje provést zcela organizova­ně.

v ruských parlamentn­ích volbách, které se budou konat na podzim, není pochyb. Demokratic­ká opozice nejen že nedokázala uspořádat slibované primárky, ale ani udržet koalici, kterou sotva stačila vytvořit.

 ?? Bývalý premiér Michail Kasjanov (uprostřed), nejvýznamn­ější opoziční politik v Rusku, se rozhádal se svými spojenci. FOTO REUTERS ?? Sólový hráč?
Bývalý premiér Michail Kasjanov (uprostřed), nejvýznamn­ější opoziční politik v Rusku, se rozhádal se svými spojenci. FOTO REUTERS Sólový hráč?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia