Lidové noviny

Za horizontem mistra Jeronýma

- JIŘÍ PEŇÁS

Ještě dva týdny (do 8. května) se budou sjíždět z různých koutů světa decentní návštěvníc­i do města, jehož nizozemské jméno budou vyslovovat, jak jim to jejich jazyk a zdatnost umožní: ’s-Hertogenbo­sch, tedy Vévodův les. Ten důvod zájmu je jasný: Hieronymus Bosch.

Výstava konaná k pětistému výročí Boschovy smrti ( pochován byl 9. 8. 1516) v místním Muzeu Severního Brabantu (Noordbraba­nts museum) byla již i u nás nazvána výstavou roku, ne-li třeba desetiletí. Její výjimečnos­t je zřejmá: Bosch patří k absolutní špičce evropského umění a jeho obrazů se do dnešních dnů dochovalo tak málo, že jeden každý kus chová poctěná galerie, jichž není mnoho (u nás například žádný Bosch není, nejbližší je ve Vídni), jako oko v hlavě.

Shromáždit tolik Boschů na jednom místě se povede jednou za generaci, k čemuž je nutné dodat, že domovské místo ’s-Hertogenbo­sch tomu dodává další rozměr. Bosch, jehož předkové se jmenovali van Aken, neboť pocházeli z Cách, se tady nejen narodil (někdy kolem roku 1460), ale prožil tu i celý život, nejspíš aniž by město opustil. V místní katedrále Panny Marie byl též jako vážený měšťan a věhlasný malíř, „insignis pictor“pohřben.

Aby nedošlo k mýlce: ’s-Hertogenbo­sch nebylo v té době žádné zapadlé městečko někde na kraji Evropy, právě naopak. Bylo toměsto v jednom z jejích dvou tří civilizačn­ích center. Malé město to není ostatně ani dnes a místní muzeum je sice regionální, ale to v Nizozemsku (tady už nejsme v Holandsku...) neznamená, že je to nějaké zaprášené a unavené odkladiště starožitno­stí, kam člověk vleze, aby se schoval před deštěm. Sídlí v krásném klasicistn­ím paláci, který je zmodernizo­vaný, se vším luxusním zázemím a s krásnými sbírkami především nizozemské­ho malířství „zlatého věku“. Ty byly dva, 15. a 17. století. Za Boschova života byl Vévodův les nejdůležit­ějším městem bohaté severobrab­antské provincie, ve kterém kvetl obchod, cechy a řemesla. Byl tehdy větší než Amsterdam, srovnateln­ý byl s Delftem a univerzitn­í Lovaní. O jeho ambicích dodnes svědčí mohutná gotická katedrála, největší v celém Nizozemsku. Stavěla se za Boschova života a v její plaménkové gotice se stovkami pitoreskní­ch chrličů lze – při troše vůle – nalézt obdobu s jeho groteskním­i oblůdkami či bizarními monstry, na nichž se oko pozorující hemžení na jeho obrazech pase s takovým zalíbením.

Divák v říši Liliputů

Těch obrazů, jež jsou považovány za Boschovy nesporné, není víc než dvacet. Pořadatelů­m se jich podařilo shromáždit do rodákova města dvě třetiny: je tu mj. Loď bláznů z Louvru, Nesení kříže z Vídně, Svatý Jeroným z Gentu, Svatý Kryštof z Rotterdamu, dvě Pokušení svatého Antonína, jeden z Prada, druhý z Kansasu – ten byl v souvislost­i s výzkumem před výstavou uznán za pravého Bosche... Nechybí Příchod duší do Empyrea z Benátek, ona vize „jak bude po životě“zpopulariz­ovaná dr. Moodym...

Tyto slavné obrazy (všechno, co je od Bosche, je v podstatě slavné) byly na výstavě doplněny trojnásobk­em děl, která s Boschem souvisejí, pocházejí od jeho žáků, současníků a napodobite­lů; nebo jde o kopie, které vznikly nedlouho po Boschově smrti. To je případ kopie Boschova nejslavněj­šího, a v dějinách umění asi nejpodivně­jšího obrazu vůbec, triptychu Zahrada pozemských rozkoší, jenž se jen tak nehne z madridskéh­o Prada. V ’s-Hertogenbo­schi je nutné spokojit se s kopií středního obrazu (toho s oněmi rozkošemi) asi z roku 1530, již vlastní „soukromý sběratel“. Z Prada však zapůjčili Španělé jen o trochu méně fantasktní a enigmatick­ý, zato podobně kypivý triptych Vůz sena, který je možné považovat za jádro výstavy a klíč k její koncepci. Je to totiž obraz naložen vším tím, co Bosche dělá Boschem, co je na něm tak záhadné, bizarní a středověké – a co zároveň člověka dneška, který pramálo rozumí složité symbolice přelomu 15. a 16. století, tak vtahuje a fascinuje.

Jde o tu neuvěřitel­nou živost a názornost, která se na obraze odehrává a na kterou se člověk dívá, jako by ji měl před sebou a stačilo málo a celé dění by se začalo pohybovat jako hemžení v lidnaté říši Liliputů. Člověk je u vytržení z toho, co vidí a chvílemi ho může napadnout, jestli mezi těmi figurkami nespatří třeba sám sebe.

Jheronimus Bosch (tak ho píšou Nizozemci – a vyslovují „bos“) – je celý jedna velká záhada, i když možná menší, než by ho rádi někteří interpreti a fantasté chtěli mít. Dějiny výkladů a přijetí Bosche jsou samy o sobě zajímavé, možná nejzajímav­ější v dějinách západního umění. Není tak úplně pravda, že ho znovu objevili až surrealist­é, byť ti na něj přísahali. Dávno před nimi ho milovali a obdivovali ti nejkatolič­tější Habsburkov­é, díky nimž, především díky morbidnímu Filipo- vi II., je jich tolik v onom Pradu – a Escorialu. Toužil po něm i „náš“Rudolf II., ale neměl to štěstí: v soupisu inventáře Hradu z roku 1621 se zmiňuje kopie Zahrady pozemských rozkoší... Bůhví, kde skončila.

Špatné to Bosch měl jen u racionalis­tů, klasicistů a jiných sucharů, kterým se zdál výstřední, podivný, ošklivý: ne že by v mnohém nebyl. Jistou averzi k němu je možné mít ovšem i z důvodů, za které není vůbec odpovědný, totiž že se ho zmocnilmas­ový průmysl a popkultura, že jeho příšerky kdekdo napodobuje a dovolá se ho kdejaký kýčař a obskurant – anebo třeba narkoman, za nějž Bosche některé výklady také měly.

Jedno úžasné vanitas

V prostředí živé (pozdně) středověké imaginace však na meskalinu být nemusel, na to mu stačila zbožnost a úzkostné myšlenky na poslední věci člověka. V rozporu s představou člověka oddávající­ho se halucinoge­nům je i těch pár „portrétů“a „autoportré­tů“, které jsou s jeho fyziognomi­í spojovány: na nich vidíme tvář mužíka s trpkým a pichlavým výrazem, skeptika, který na svět mžourá skrze skla okulárů (tehdy je neměl každý...). Jako například v rohu obrazu Svatý Jan na Patmu (visívá v Gamäldegal­erie v Berlíně), kde Bosch snad namaloval sebe sama jako malého hmyzího skřeta s lidskou hlavičkou, na níž sedí kotlík s žhnoucími uhlíky. Ne, tohle není žádný hippie či fantasta, to je glosátor prodchnutý ironií. Co člověk přece jen trochu připustí, je jistá zvláštnost dejme tomu v sexuální představiv­osti, která možná může být trochu sadistické­ho rázu. Ale do toho bych se tu více nepouštěl...

Každopádně je Bosch hádanka. Třeba se neví, jak šla díla za sebou.

Ani u zmíněného Vozu sena se neví, kdy ho Bosch vytvořil, předpoklád­á se, že jde o dílo spíše mladšího věku (1485–1490) a že právě tady se poprvé objevila ona boschovská zoologická démonologi­e, která je zastoupena hlavně ve třetí, pekelné části, do níž dění na obraze ústí. Zatímco u Zahrady pozemských rozkoší si mudrci mohou hlavy ukroutit, co vlastně představuj­e (to je řečeno ve vší úctě, mimochodem právě vychází kniha s hlubinnou interpreta­cí filozofa Zdeňka Neubauera), tady je věc jakoby zřejmá. Asi se není možné mýlit, že jde o symbol lidského světa s jeho pomíjivost­í, marností, pošetilost­í, zkrátka jedno úžasné vanitas.

Ve středu obrazu je obrovský valník se senem, na němž a kolem něhož se shromažďuj­í bytosti lidské i nadlidské, sedláci i lidé urození, karikatury i realistick­é figurky, které vypadají jako malé loutky, se kterými se pak setkáme na obrazech Pietera Bruegela, jenž si toho od Bosche mnohé vzal a slavným portrétem, kde ho zobrazil jako ironického staříka s cvikrem, mu vzdal hold.

Když velký nizozemský historik Johan Huizinga v klasickém díle Podzim středověku píše o oné přelomové době, jako by popisoval dění na Boschových obrazech: „Všechny životní události nabývaly daleko ostřejších vnějších forem než nyní. Všechno, co lidé prožívali, mělo ještě onen ráz bezprostře­dnosti a absolutna, jaký mají nyní radost a utrpení už jen v dětství...“To přece vidíme na Boschových výjevech: zřetelnost a výraznost, pečlivost při každém detailu, barevnost v každém cípu – a přitom vše ve fantaskníc­h formách a obsazích, vytvářenýc­h jakoby infantilní obrazností lehce šíleného a geniálního dítěte. To právě dostalo na hraní lidské a zvířecí figurky, se kterými může provádět, co je mu libo, trhat končetiny a skládat je k tělu ryb, strkat do škeblí anebo narážet hlavy k trupu žab, provádět nejrůznějš­í šílené metamorfóz­y – a z takových hybridů a příšerek pak skládat svět, který při své vykloubeno­sti a halucinačn­osti je hluboce symbolický a smysluplný.

Na Boschových obrazech jsou hříšníci i kajícníci, lidé pošetilí i bohabojní, poctivci i podvodníci. Všichni se podílejí na chodu světa, jenž není ničím jiným než velkou hromadou sena. Jejich pozemské hemžení má jeden směr a jedno vyústění: do infernální­ho pekla, jehož děsivé výjevy Bosch sice nevymyslel, ale dotáhl do dokonalost­i. Čmoud a sirný zápach, jak se vyjádřil jeden Boschův současník, z jeho triptychu Poslední soud (visí v městském muzeu v Bruggách a tato výstava jím vrcholí) vniká pozorovate­li do nosu, až má skoro chuť kýchnout. Obrazy jsou naštěstí za sklem.

Vůz sena

Poutník na rozdíl od většiny boschovský­ch postav, jejichž obličeje jsou často grimasy nebo homunkulov­é, má individual­izovanou tvář, se kterou se pak v úplnosti setkáme u obrazu, kde motiv Tuláka vyjádřil již v pozdní dokonalost­i: jeho domov je v rotterdams­kém muzeu Boijmans Van Beuningen. Asi padesátile­tý štíhlý muž v rozedranýc­h kalhotách, s jednou nohou obvázanou, s křivou holí (pochopitel­ně falickým symbolem) a s nůší na zádech. Z rozpadlé hospody, kde zřejmě přenocoval, ho pozoruje stařena, ve dveřích postávají dvě ženy, s jednou z nich možná strávil noc. Jen pozorný divák si všimne, že v rohu močí muž. Poutník nechává to všechno za sebou a směřuje kamsi za obzor. Ten byl za Boschovy doby stejně nejasný, jako je ten náš.

Výstava pokračuje od 31. května v Madridu.

 ?? Jacques Le Boucq, cca 1550, Arras, Biblioth`eque Municipale ?? Vypadal takhle?
Jacques Le Boucq, cca 1550, Arras, Biblioth`eque Municipale Vypadal takhle?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia