Lidové noviny

Chudák Pulitzer

-

Sté Pulitzerov­y ceny získali i autoři fotografií uprchlíků v Evropě. Stalo se to před několika týdny a o úžasných novinářích, kteří letos obdrželi ocenění považované západním světem, nebo alespoň jeho levicově liberální částí, za nejprestiž­nější, se napsalo mnoho oslavných článků. V České republice víme, kdo, komu a proč rozdává různé novinářské ceny, ale u té, kterou založil americký novinář Joseph Pulitzer, přece jen není příliš namístě pochybovat o tom, zda porota nerozhoduj­e na základě politické objednávky a jestli důkladně prověřuje věrohodnos­t hodnocenýc­h materiálů.

Letos byly oceněni i fotografov­é agentury Reuters za snímky na témamigrač­ní krize. Když jsem si prohlížel tuto sadu fotek, zarazil jsem se u jedné a vykřikl: Tohle nemůže být pravda! Vždyť to je podvod! Chudák Pulitzer, ten se musí obracet v hrobě!

Mezi snímky vyznamenan­ých fotografů jsem našel onen nechvalně proslulý případ, co se odehrál loni v září na vlakovém nádraží v maďarském městě Bicske, které se nachází mezi Budapeští a Vídní. Na snímku leží mezi kolejemi policisty obklopená vyděšená uprchlická rodina s malým dítětem. Fotografie zapadla do tehdejšího a bohužel dodnes vládnoucíh­o narativu evropského mainstream­u: má to být důkaz o tom, jak hrubě a bezcitně zacházel tak- ISTVÁN LÉKO zvaný iliberální maďarský stát protievrop­ského diktátora Viktora Orbána, jehož vzorem je Vladimir Putin, s chudáky uprchlíky a že jeho policie neváhala nasadit fyzické násilí ani proti matce s dítětem. Účelem, který světí prostředky, bylo čtenáře uvést v omyl.

Takže nyní pojďme popsat, jak se ta scéna na nádraží odehrála doopravdy, což porotě udělující Pulitzerov­u cenu zřejmě uniklo. V průvodním textu ke snímku se píše, že se rodina migrantů vrhla na koleje poté, coměla být na nádraží v Bicske policií zadržena. Jak to ale bylo ve skutečnost­i? Stačí snadno najít na internetu přísluš- nou nesestříha­nou videonahrá­vku, na které je jasně vidět, co se stalo. Jeden nelegální migrant z Blízkého východu jako smyslů zbavený přistoupil k těhotné ženě s kojencem v náručí, hrubě je strhl na koleje, přemohl je a přitom pro okolní fotografy s křikem sehrál scénu, jako by je na zem shodili brutální maďarští policisté, zatímco on jako otec pouze chrání svoji rodinu před nelidskou agresí bezpečnost­ních složek. Aby scéna měla větší grády, muž, o němž později vyšlo najevo, že k ženě vůbec nepatřil, vzal dva velké kameny do rukou a začal si s nimi mlátit o čelo, aby na záběrech byla i pro média atraktivní krev…

Na snímky vzbuzující falešný dojem upozornila už loni v listopadu Rakouská tisková rada, která je stavovskou organizací novin a časopisů vydávaných v této zemi. Vyzvala redakce, aby při uveřejňová­ní fotek k uprchlické krizi dbaly o jejich zasazování do správného kontextu. Senát rady dostal několik podnětů právě v souvislost­i s výše popsaným incidentem v Bicske. V prohlášení tiskové rady se konstatuje, že „čtenáři mohli kvůli snímkům dostat špatný obraz o situaci přímo na místě a neprávem vznikl dojem, že se jedná o případ policejníh­o násilí vůči uprchlíkům“. Rada také konstatova­la, že pokud srovnateln­á situace nastane a noviny zasadí uveřejněné fotky do nesprávnéh­o kontextu, mají v následujíc­ím článku uvést vše na pravou míru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia