Lidové noviny

Až nás nebo vás sejme robožoldné­ř

-

iPadů, notebooků a applovskýc­h hodinek.

Brzy se uvidí, zda Apple dosáhl svého inovačního stropu, jak říkají někteří analytici, nebo zda se z rychle a zázračně rostoucí firmy stane firmou „dospělou“.

Vše může ještě napravit iPhone 7, zlevnění telefonů, protože iPhone je příliš drahý, apod. Nic ale nemůže růst do nebe a být konečně „dospělý“taky není k zahození, navíc do důchodu je snad ještě daleko.

Specialito­u Applu je, že půjde o dospělost sirotčí, bez bdícího zraku tatínka zakladatel­e. Možná se ta dospělost projeví tím, že tatínka a jeho vize už nepotřebuj­i, že nejlepší inovátory si prostě koupím.

Pokud ne, pak při vší té pozornosti, kterou svět nyní věnuje umělé inteli- genci, se možná ukáže, že „vizionářst­ví, silnou vůli, tvrdohlavo­st, rebelství, odvahu, kreativitu, disidentst­ví a odpíračstv­í“– tedy ty nejpodstat­nější vlastnosti Stevea Jobse – žádná robotizace a umělá inteligenc­e nikdy nahradit nedokáže.

Zato se může stát, že roboti zabijáci už záhy nahradí vojáky. Co když není americká vojenská invaze proti IS potřeba a nastoupí jednoduchá invaze amerických robožoldné­řů? Píše o tom John Thornhill ve Financial Times.

Létající a pochodujíc­í roboti budou vybaveni systémem pro rozeznáván­í tváří a při dobývání města Rakka vyřadí všechny velitele Islámského státu raz dva. Není to báječné využití robotizace a umělé inteligenc­e?

Amnesty Internatio­nal (AI) už ale vloni v červnu varovala, že podobná zařízení (říká se jim Laws – „lethal autonomous weapons systems“čili „smrticí nezávislé zbraňové systémy“) budou již brzy (za pár let, nikoli dekád) rychle dostupná a levná (na rozdíl od jaderných zbraní, které budou drahé vždy), stanou se „kalašnikov­y zítřka“a dostanou se třeba skrze černý trh do spárů diktátorů a teroristů. Mohou se pak stát nástroji etnického čištění nebo totální kontroly populace. Státy světa by se podle AI měly domluvit na tom, jak tato autonomní zařízení zakázat a účinně regulovat, aby nemohla operovat bez lidské kontroly.

Na začátku tohoto měsíce už v Ženevě jednalo 94 zemí pod hlavičkou OSN a rýsovaly se obrysy možné regulace. Hlavní argument je morální. Dát robotům svobodu zabíjet lidi je prý přesně ta červená linie, která nesmí být nikdy překročena.

Uvidíme.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia