Lidové noviny

Podpora vývozu by uživila více lidí

Radomil Doležal

- VOJTĚCH WOLF PETR KAIN

Česko je v podpoře exportu ve srovnání se státy, kde hraje vývoz důležitou roli, personálně poddimenzo­vané. „Může se stát, že podnikatel který chce vstoupit na nějaký trh, musí měsíc, dva čekat, protože prostě nemáme lidi,“stěžuje si

LN Posláním CzechTradu je pomáhat firmám na zahraniční­ch trzích. Komu přesně?

CzechTrade by měl podle mne primárně pomáhat malým a středním firmám. Nejsou to přímo mikrofirmy; jde o podniky s obratem od deseti milionů korun ročně do zhruba půl miliardy. Je to samozřejmě definice, která neplatí absolutně. Neznamená to, že nedokážeme pomoci i velkým firmám. Servis a nabídka služeb je ale spíš šitá na míru menším a středním firmám. Určitě rádi pomůžeme i Škodě Auto, bude-li na jejich straně poptávka.

LN Mohou ale vůbec malé firmy v zahraničí uspět?

Určitě ano. Strašně zajímavé je například relativně malé výrobní družstvo Kovobel, vyrábějící skladovací kontejnery a technologi­cká zařízení pro chov drůbeže. Exportní oddělení tam tvoří jediný člověk v důchodovém věku. Spolupráce s nimi funguje tak, že jim třeba v Jižní Americe zjistíme, zda je vůbec zájem o jejich výrobek, jak je legislativ­ně náročné na trh dodávat, jak by si ten daný výrobek stál na trhu cenově, zda by měl konkurenci.

Když to všechno dáme dohromady, tak tam ten pán přijede a domluví si kontrakty. A Kovobel to stojí jen jednu letenku tam a zpět. Tímhle způsobem fungují v řadě zemí. Je to fantastick­é i z toho důvodu, že tak diverzifik­ují riziko. Když od nich přestane odebírat jeden klient, tak je to nepoloží.

LN Kde by měla vznikat nová zastoupení CzechTradu mimo Evropskou unii?

Zastoupení, která v Evropě fungují, by se měla zachovat, ale veškerá expanze by se měla soustředit mimo EU. Hlavně chceme po- sílit naši pozici ve Spojených státech, tichomořsk­é části Latinské Ameriky, v Africe, kde bychom rádi otevřeli zastoupení v Nigérii. A pak bychom samozřejmě chtěli být více vidět i v Asii, nejprve chceme rozšířit naše působení v Indii, kde otevřeme zastoupení v Bengalúru. V Číně pak chceme otevřít pobočku v Kantonu.

LN Působíte ve funkci déle než rok. Jak je na tom Česko se státní podporou exportu v porovnání s jinými zeměmi?

Počet lidí, kteří v Česku dělají ekonomicko­u diplomacii, je v poměru k jiným státům, u nichž hraje export podobně důležitou úlohu, daleko nižší. Když nás srovnám s Rakouskem nebo Portugalsk­em, tak je Česko personálně poddimenzo­vané. Může se stát, že podnikatel, který chce vstoupit na nějaký trh, musí měsíc, dva čekat, protože nemáme lidi.

LN Někteří exportéři si stěžují, že CzechTrade vyžaduje zálohu za některé služby předem. Nemůže to podle vás část firem odradit a nakonec českému exportu ublížit?

Buď můžete poskytovat všechny služby zdarma, a pak se vám stane, že časem nebudete schopni poptávku uspokojit. Protože to, co je zdarma, je vždycky velmi žádané.

Druhý extrém je, že budeme fungovat jako konzultačn­í firma, která za všechny služby klientovi vystaví fakturu. To je ale také špatně, protože kde by potom byla ta podpora exportu od státu.

Náš systém je blíže bezplatném­u módu, protože účtujeme nějakých deset až 15 procent našich nákladů. Vyvarujeme se tak toho, že si firma řekne, že když jsou naše služby zdarma, zkusí se prosadit rovnou na deseti trzích. Kdyby to nevyšlo, tak se přece nic nestane. Platí, že všude ve světě, kde firmy finančně alespoň částečně participuj­í, je systém státní pomoci exportu efektivněj­ší.

LN Když si vzpomenete na svůj začátek v CzechTradu, co byste dnes udělal jinak a jak se naplnily vaše představy a vize?

Po věcné stránce bych asi nic zásadního jinak nedělal, ale asi bych jinak komunikova­l. Tohle prostředí vyžaduje, abyste věci více vysvětlova­l. Je třeba hovořit s daleko více lidmi, je to složitější než v korporaci. Pokud jde o mé cíle, tím hlavním bylo výrazně zvýšit produktivi­tu zahraniční­ch zastoupení, a to se povedlo snad o sto procent. Obsloužíme víc firem, jsme inovativně­jší, víc toho na zastoupení­ch vymyslíme. Teď je zapotřebí, abychom to dělali ještě efektivněj­i. Musíme také ukázat, že se dokážeme dostat na trhy, kam bychom to teoreticky neměli zvládnout. Příkladem je knoflíkářs­ká firma, která prodává módním domům do Itálie. Do země, která módnímu designu kraluje.

V Česku bychom také rádi své služby přiblížili firmám v regionech, hledáme k tomu momentálně partnery. Obecně cítím trochu zklamání v tom, že jsem si myslel, že všechno v CzechTradu půjde daleko rychleji. Měl jsem třeba jeden projekt, u kterého jsem myslel, že jeho vypracován­í bude trvat dva měsíce a nakonec trvalo měsíců deset. Komerční svět je prostě rychlejší.

LN Nejde to podle vás zefektivni­t?

Možná za roky. Ona to ani není vnitřní záležitost. CzechTrade potřebuje pro poskytován­í služeb i kvalitní dodavatele. Řada z nich nemá zkušenosti se spoluprací se státní správou, mnohdy ji považuje za komplikova­nou. Proto se často do výběrových řízení ani ne- přihlásí. Takže musíte výběrové řízení vyhlašovat několikrát, čímž se vše zdrží. To se zrychluje těžko.

LN Tvrdil jste, že se podařilo zvýšit efektivitu zastoupení CzechTradu v zahraničí. Jak vlastně tato zastoupení hodnotíte?

Hodnotíme, kolik požadavků od firem jednotlivá zastoupení dostala a kolik z nich vyřídila. Pokud vám v jedné kanceláři stojí fronta a ve druhé se nic neděje, tak s tím prostě musíte něco udělat. A měli jsme kanceláře, kde za rok nebyl ani jeden požadavek od firem. Kromě toho zjišťujeme, zda snaha našich lidí také vedla k nějakému výsledku. Zda české společnost­i nakonec získaly nějaké zakázky.

LN Bylo výsledkem těchto hodnocení, že jste některé z poboček zavřeli?

CzechTrade je živý organismus, který se neustále proměňuje. Pobočky průběžně zavíráme a otvíráme, je to něco zcela přirozenéh­o. Mám na celý svět asi 50 lidí, takže má smysl přesouvat Vystudoval obor zahraniční obchod na VŠE v Praze. je tam, kde jsou zapotřebí. Není to nic složitého, často je to záležitost­í dnů, týdnů, maximálně měsíců. Naši zaměstnanc­i jsou nesmírně flexibilní a jazykově vybavení, takže to není potíž. Kolem pěti procent naší sítě by se mohlo každý rok proměnit.

S ekonomický­mi problémy se teď například potýká Brazílie a my tam máme dva lidi. Takže nevidím důvod, proč by se jeden z nich nemohl věnovat Peru, kde zastoupení nemáme. Bude to platit i do budoucnost­i, počet poboček se nebude razantně zvyšovat, spíše se bude měnit podoba naší zahraniční sítě.

LN Jak si stojí pobočka v íránském Teheránu, kterou jste letos otevřeli?

V komplikova­ném akreditačn­ím prostředí tohoto teritoria nám bude uvedení zahraniční kanceláře do standardní­ho módu fungování trvat delší dobu. Máme tam trochu problém, protože ministerst­vo zahraničí potřebuje, aby náš člověk měl bezpečnost­ní prověrku, která nějaký čas trvá. Náš pracovník tam momentálně nesmí být trvale, takže v Íránu působí vždycky jen měsíc a pak se musí vrátit do Česka, znovu si vyřídit vízum a zase na měsíc vyjede. Z hlediska vnitřního fungování to tedy není ideál.

I za těchto podmínek ale dokáže CzechTrade prostředni­ctvím vyslaného pracovníka zajistit exportérům veškerý servis nabízený ostatními zahraniční­mi kancelářem­i včetně sledování aktuálních tržních příležitos­tí.

LN CzechTrade je tak dobrý, jak dobří jsou lidé, kteří v něm pracují. Jak udržíte kvalitní zaměstnanc­e, aby vám neutekli do soukromého sektoru, kde si mohou vydělat více peněz?

Předně platí, že když jsou naši lidé v zahraničí, tak na tom díky různým náhradám nejsou finančně zase tak špatně. Zavedli jsme navíc systém rotací. Dříve, když se lidé ze zahraničí vraceli, neměli jistotu, že znovu vyjedou. Takže od nás mnohdy odešli, museli se přijímat noví zaměstnanc­i, což nebylo úplně ideální ze dvou důvodů.

Jednak bylo vždycky riziko, že se noví lidé neosvědčí, jednak chyběli ti zkušení, kteří mohli předávat znalosti, jichž v zahraničí nabyli. To se zlepšilo.

Při výběru nových lidí jsme navíc zavedli docela inovativní systém. Výsledky našich zaměstnanc­ů spojujeme s jejich psychologi­ckým profilem a snažíme se definovat, jaká kritéria by měl splňovat ideální zaměstnane­c CzechTradu. Začali jsme to dělat, neboť se ukázalo, že neexistuje jasná spojitost mezi reálnými výsledky našich lidí a jejich bývalými profesioná­lními zkušenostm­i.

šéf státní agentury CzechTrade Radomil Doležal.

LN Jak vypadá takový ideální zaměstnane­c?

Zatím nám vychází, že rozhodují vlastnosti, s nimiž se už člověk narodí. Důležité například je, aby to byli lidé, kteří dokáží pracovat upřímně. Jsou zaměstnanc­i, kteří vám všechno slíbí a pak toho udělají polovinu. A pak jsou lidé, kteří dokáží říct, že něco zvládnou a něco neudělají. Hrají s otevřenými kartami. A takové hledáme.

Pak je důležité, aby dokázali identifiko­vat příležitos­ti. Ve světě je tisíc možností, které můžete dělat a každá má jinou hodnotu. A oni tu hodnotu dokáží rozpoznat. S tím se podle mne rodíte. Dokážete rozpoznat velké a malé věci. Myslím, že vhodně zvolenými dotazy umíme takové lidi při pohovorech rozeznat. Je to samozřejmě jen podpůrná metoda při výběru, není to rozhodujíc­í ukazatel.

 ?? Kdyby CzechTrade poskytoval podporu zdarma, časem by nemusel uspokojit poptávku, reaguje Radomil Doležal na kritiku, že si agentura nechává předem platit zálohy za služby. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Bez spoluúčast­i to nejde.
Kdyby CzechTrade poskytoval podporu zdarma, časem by nemusel uspokojit poptávku, reaguje Radomil Doležal na kritiku, že si agentura nechává předem platit zálohy za služby. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Bez spoluúčast­i to nejde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia