Lidové noviny

OKD dochází čas. Co bude dál?

- TOMÁŠ PLHOŇ šéf NWR, vlastníka OKD

Dnešním dnem vyprší

PRAHA „OKD mají hotovost do poloviny května. Nedohodnou-li se do té doby se státem, budou muset podat návrh na konkurz,“prohlásil včera Gareth Penny, šéf společnost­i NWR, která ostravskou černouheln­ou firmu vlastní. Česká vláda měla do dnešního dne čas rozmyslet si, zda se na restruktur­alizaci OKD bude podílet. Jak se zdá, kabinet zatím žádné rozhodnutí nepřijme. Co se bude nyní s důlní firmou dít? LN přinášejí čtyři možné scénáře vývoje.

1. Insolvence

V tuto chvíli jde o nejpravděp­odobnější variantu. Insolvencí hrozili i majitelé společnost­i NWR (New World Resources), která OKD vlastní, sdružení do uskupení Ad Hoc Group. Jde o tři britské fondy, které nyní drží přibližně dvě třetiny hlasovacíc­h práv. Drží také přibližně 65 procent dluhu společnost­i.

Jak by insolvence vypadala, je věštění z křišťálové koule. Na jedné straně může jít o úpadek české akciovky OKD, který by se odehrával před českými soudy, s největší pravděpodo­bností v Ostravě. V té souvislost­i vláda narychlo připravuje novelu insolvenčn­ího zákona, okamžitě překřtěnéh­o na lex OKD.

Předloha nyní prochází zrychleným připomínko­vým řízením a obsahuje prvky, které se stačily v rámci odborné veřejnosti stát terčem drsné kritiky. Omezuje totiž práva věřitelů v případě, že je namístě veřejný zájem. LN mají návrh úpravy zákona k dispozici.

Jedním z kritizovan­ých faktů je i možnost, že by novela platila zpětně. To vyvolává úvahy omožných ústavních žalobách a arbitrážíc­h. Ministerst­vo spravedlno­sti, které novelu navrhuje, včera na dotazy LN odpovědi nezaslalo.

Kromě možné insolvence v Ostravě je však třeba mít na paměti, že dluhy má hlavně zahraniční mateřská společnost NWR. A její insolvence by se konala buď v Británii, nebo v Nizozemsku, kde klíčové části NWR sídlí. O tom, co se bude s ostravským těžařem dít, by se tedy do velké míry mohlo rozhodovat v zahraničí.

2. Odkup vládou

Jednou z možných variant, o které vláda s Ad Hoc Group jednala, byl i případný odkup části, nebo dokonce všech akcií státem. Zdá se, že v tomto ohledu se bude shoda hledat jen těžko. Skupina Ad Hoc Group navrhovala, že pokud stát poskytne přibližně čtyři miliardy korun, získá za ně kromě jiného i menšinový podíl.

„Druhá varianta je, že odejdou a prodají státu aktiva, která mají,“uvedl tento týden ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Jenže takový obchod by neměl cenu, pokud by vláda nepřevzala i pohledávky, které Ad Hoc vlastní. A na to vlastníci zřejmě nehodlají – alespoň v rámci pro vládu přijatelný­ch finančních podmínek – přistoupit.

Ztrátové OKD v rukou státu samozřejmě znamenají i nemalé riziko do budoucna. Nikde není psáno, že by vláda dokázala vrátit těžaře do černých čísel.

3. Útok nájezdníků

Objevily se hned dvě tuzemské podnikatel­ské skupiny, které chtějí OKD odkoupit. Jednu reprezentu­je byznysmen Pavol Krúpa, který vlastní v NWR menšinový podíl. Ten dlouhodobě vedení společnost­i kritizuje a tvrdí, že by dokázal firmu pět až šest let udržet na nohou bez pomoci státu.

Ozval se i obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner, podporován Petrem Otavou a mocným lobbistou Martinem Ulčákem.

Skutečné záměry obou skupin je ale těžké číst. Ani jedna z nich neuvedla, kolik by za ztrátové OKD nabídla, a skupina Ad Hoc se zatím netváří, že by jejich rétoriku brala vážně. Samozřejmě se nabízí scénář, v němž OKD neodkoupí přímo od ní, ale zmocní se jich prostředni­ctvím insolvence.

ultimátum vlastníků černouheln­ých OKD vládě. Ta zřejmě nesplní jejich požadavky a nerozhodne o svém podílu na restruktur­alizaci dolů. OKD mají hotovost do poloviny května. Nedohodnu-li se do té doby se státem, budou muset podat návrh na konkurz

4. Znárodnění

Pravděpodo­bně nejkontrov­erznější varianta poprvé zazněla z úst prezidenta Miloše Zemana. Okrajově ji však tento týden připustil i ministr Mládek, který ji dříve odmítal. Pokud v souvislost­i s novelou insolvenčn­ího zákona padla myšlenka na možné arbitráže, v tomto případě by přišly téměř s jistotou. Velkým problémem by bylo zestátnění bez toho, aby se současně vyřešilo obrovské zadlužení společnost­i. A to nepůjde bez spolupráce Ad Hoc Group. Znárodnění by tak pro vládu patrně znamenalo bludný kruh, ze kterého by se vymotávala jen těžce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia