Lidové noviny

Hlášení k DPH podalo 421 tisíc plátců

-

PRAHA Finanční správě odevzdalo do 25. dubna kontrolní hlášení 421 tisíc plátců DPH. Celkově se hlášení týká zhruba půl milionu poplatníků, někteří z nich ale nemusejí hlášení podat například proto, že nevykázali ekonomicko­u činnost. Včera o tom informoval­a Finanční správa.

Úplně poprvé kontrolní hlášení podávali čtvrtletní plátci DPH, tedy zpravidla drobní podnikatel­é. Těch je celkově registrová­no 213 tisíc a kontrolní hlášení podalo 180 tisíc z nich.

Chybně vyplněných hlášení podle správy bylo minimum – špatný formát a chybná struktura hlášení byla zjištěna jen v 0,4 procenta případů.

„Prokázalo se, že i drobní živnostníc­i zvládli svoji premiéru na výbornou. Předběhli dokonce počet všech ostatních plátců, kteří hlášení podali,“uvedl šéf Generálníh­o finančního ředitelstv­í Martin Janeček.

Finanční správa bude podle mluvčí Petry Petlachové postupně statistiky zpřesňovat o zbylých 79 tisíc plátců, kteří kontrolní hlášení nepodali. K tomu se využívají zejména data z dosud podaných přiznání k DPH.

Hříšníky finanční správa prošetří

„Z dosavadníc­h poznatků odhaduji, že z tohoto počtu bude pravděpodo­bně polovina těch, kteří povinnost hlášení podat nemají. Finanční správu však bude zajímat ta druhá polovina; na tu se zaměříme a budeme prošetřova­t,“uvedl Janeček.

„Kontrolní hlášení nemusejí podávat například ti, kteří nepřijali ani neuskutečn­ili žádné zdanitelné plnění a na rozdíl od ‚nulového‘ přiznání k DPH tak ‚nulové‘ kontrolní hlášení nepodávají,“upozornila Petlachová.

Za leden podalo kontrolní hlášení zhruba 245 tisíc plátců DPH, za únor, tedy k 25. březnu, to bylo obdobné. Zhruba deset tisíc plátců DPH za leden kontrolní hlášení nepodalo a porušili tak zákon. Povinnost se ovšem tehdy týkala pouze měsíčních plátců DPH.

Kontrolní hlášení k DPH účinná od letoška jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musejí podávat hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, je lhůta závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia