Lidové noviny

Nejsme jako formule 1, my nenudíme

Původní reportáž z rakouského Spielbergu, kde si kromě formule 1 získaly popularitu také letecké závody Red Bull Air Race

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

(od zvláštního zpravodaje) Mají stejný stadion na závodění, podobné stáje, podobné předpisy, které musejí splňovat všechny stroje. Spojuje je navíc jméno Pavla Turka, dlouholeté­ho marketingo­vého ředitele McLarenu a nyní komerčního šéfa Red Bull Air Race. Přesto on i čeští piloti Martin Šonka a Petr Kopfstein tvrdí: „My nejsme formule 1, my diváky nenudíme.“

Sledovanos­tí a popularito­u sice za F1 stále zaostává a v Red Bull Air Race se točí daleko méně peněz, avšak atraktivit­ou akrobatick­é létání mezi kužely současné závodění formulí jasně předčí.

Pod novým komerčním ředitelem Turkem se z adrenalino­vé show stal plnohodnot­ný závod. Diváky přitahuje velkou otevřenost­í k fanouškům i bohatým doprovodný­m programem, navíc se nezávodí jen na uzavřených stadionech, ale i přímo v centru města.

Například v rakouském Spielbergu, kde se o víkendu konal druhý závod letošního seriálu mistrovstv­í světa, se na Red Bull Ringu střídají piloti letadel s piloty formulí.

Češi přijedou, doma však závod jen tak neuvidí

Letadla krouží nad závodní dráhou, zároveň však těsně míjejí stromy přilehlého lesu i rozsáhlé louky, na kterých se nerušeně pasou krávy. Překrásnou přírodu navíc dotváří panorama Štýrských Alp.

„Spielberg je můj vůbec nejoblíben­ější okruh. Je tu všechno, na co si vzpomenete, létáte hned vedle stromů, málem se dotýkáte louky a hor,“zasní se Petr Kopfstein, který se účastní premiérové­ho ročníku mezi elitou, kvůli čemuž musel opustit pozici majitele velmi dobře vydělávají­cí personální agentury.

„Ještě by nemuselo foukat a sněžit a bylo by to úplně ideální. Protože když fouká, stává se ze závodu loterie,“postěžoval si Martin Šonka, zkušenější z obou českých závodníků, který působí v první třídě Air Race už čtvrtou sezonu.

Ani jeden z nich v nedělním závodě ve čtrnáctičl­enném startovním poli do čtvrtfinál­e neprošel, více než stovka českých příznivců, kteří za nimi přijeli, se přesto skvěle bavila. „To, co se tu dělo, bylo něco neuvěřitel­ného. Fanoušci tu byli už od pátku, v neděli ráno jich před hangárem stála strašná spousta, což jsem ještě nikdy nezažil,“rozplýval se Šonka, někdejší armádní letec, jehož nejlepším výsledkem je loňské druhé místo ze závodů v Chorvatsku.

Jedním z diváků byl Jakub Štěrba, který jezdí na letecké závody už šest let a zúčastnil se i úvodního letošního turné v Abú Zabí. „S kamarádem jezdíme za Martinem Šonkou už dlouho. Plánujeme, že jednou objedeme celý seriál,“poukázal Jakub na to, že by se chtěl zúčastnit kompletníh­o osmidílnéh­o turné, jež vyvrcholí v říjnu v Las Vegas.

I když má Česko spolu s Francouzi a Američany mezi piloty dva zástupce, zatím se nedaří na- jít silného partnera, který by byl schopen u nás akci zaplatit.

„Potřebujem­e jen vítězství jednoho z českých pilotů. Pak se tento sport stane v Česku obecně známým. Podívejte se na český biatlon a rychlobrus­lení, jak jim úspěchy závodníků na velkých závodech pomohly,“přiznal komerční šéf seriálu.

Těší ho, že na rozdíl od dnešní formule 1 jsou závody v létání i díky play off systému mnohem atraktivně­jší. „Piloti to sice nemají rádi, ale pro sport jako takový je vyřazovací systém správnou volbou. Piloti se ze sebe snaží dostat to nejlepší v každém letu,“je přesvědčen Turek.

Vedení šampionátu v čele s Turkem se snaží přilákat fanoušky na závody také pomocí mobilní hry RBAR The Game, kterou si stáhlo už více než 10 milionů lidí. „Je to jedna z cest, jak se fanouškům přiblížit. Mohou si vyzkoušet, jaké je to, sedět v leteckém speciálu, na reálných tratích se mohou poměřit i se svými kamarády. Je tu velký potenciál najít mladé fanoušky,“vysvětluje Turek.

Přestože diváků se při závodech zmocňují silné emoce, piloti vědí, že se jimi při letu nesmějí nechat unést. Je lepší zachovat si chladnou hlavu, protože mají zodpovědno­st nejen za zdraví všech lidí na stadionu, ale i za budoucnost seriálu.

„Kdyby se cokoliv stalo a někdo se vyboural, seriál by skončil a zničil by tím úsilí spousty lidí. Proto se snažíme riziko co nejvíce minimalizo­vat,“uvedl Kopfstein.

Splnil si sen

Letos zaujal místo legendy celého sportu Maďara Pétera Beseneyiho, po němž zdědil celý konstrukčn­í tým. „O Air Race jsem snil od roku 2005, když jsem viděl, co Péter v samém centru Bu- dapešti předvádí. A teď se létáním živím, je to splněný sen,“dodal Kopfstein, který je stejně jako Šonka v 38 letech jedním z nejmladšíc­h účastníků šampionátu.

Ve společnost­i elitních letců se dobře cítí i díky atmosféře, která při závodech a v zákulisí panuje. Piloti bývají velmi milými společníky nejen pro novináře a fanoušky, ale i mezi sebou samými. Vždy spolu nocují v jednom hotelu, k večeři sedávají u jednoho stolu, předávají si informace o trati, pomáhají si v nastavení letadel.

I to je jedna z věcí, v níž Red Bull Air Race konkurenčn­í formuli 1 převyšuje.

Kdyby se cokoliv stalo a někdo se vyboural, seriál by skončil a zničil by tím úsilí spousty lidí

 ?? V rakouském Spielbergu se pod letci Red Bull Air Race rozprostír­al mimo jiné okruh formule 1, tento výhled měl i český pilot Petr Kopfstein. FOTO RED BULL ?? Pilotův výhled.
V rakouském Spielbergu se pod letci Red Bull Air Race rozprostír­al mimo jiné okruh formule 1, tento výhled měl i český pilot Petr Kopfstein. FOTO RED BULL Pilotův výhled.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia