Lidové noviny

Za zlato favorita i 1,75 milionu

- MIROSLAV NĚMÝ

PRAHA Znovu svobodná země, tehdy ještě pod názvem Českoslove­nsko, se učila lecčemu – třeba jak odměňovat své olympionik­y.

A tak se v „dřevním“roce 1992 za medaile na zimních i letních hrách ještě nedávaly peníze, nýbrž vozy Škoda Favorit; čím cennější kov, tím lepší výbava automobilu.

Střih po dvaceti letech. Jaroslav Kulhavý se v Londýně v roce 2012 stal olympijský­m šampionem a kromě slávy, potlesku fanoušků či zájmu médií si polepšil o 1,5 milionu korun. „Zrovna jsem stavěl dům, tam to nějak padlo. A hodně to pomohlo,“vzpomínal včera.

Neboli v den, kdy se částky pro nejzdatněj­ší zástupce olympijské výpravy zvedly do dosud rekordní výše. Od Ria 2016 totiž bude platit: za zlato 1,75 milionu, za stříbro 825 tisíc, za bronz 525 tisíc.

Je snad symbolické, že jako šéf Českého olympijské­ho výboru je pod aktuálním navýšením podepsán muž, který osobně zažil „časy favorita“– současný předse- da Jiří Kejval jako veslař bojoval právě o letní hry v Barceloně 1992.

„Primárně peníze motivace nejsou,“říká Kejval i podle vlastní zkušenosti, leč s dodatkem: „Zároveň je však podle mě trapné toho zneužívat a chtít, aby to sportovci dělali zadarmo. Odevzdávaj­í tomu úplně všechno a každý musí být z něčeho živ. Odvolávat se na ideály platné před sto lety je pokrytecké.“

Takto vypadá český zlatý vývoj: ještě v Pekingu 2008 byl za nejcennějš­í medaili rovný milion, ve Vancouveru 2010, Londýně 2012 a Soči 2014 šlo o milion a půl.

Proč nynější suma? „Nechali jsme si spočítat inflaci podle Českého statistick­ého úřadu a ukázalo se, že jde o patnáct procent. Tak jsme prémie zvedli o šestnáct procent,“řekl Kejval. „Neradi bychom byli sportovcům něco dluž- ní. K faktickému navýšení jsme se bohužel nedostali, ani bychom si to v dnešní době nedovolili.“

Olympijské prémie patří k nejsledova­nějším číslům, ať už oheň hoří u letních, či u zimních her. „Když Angličani minule měli velké problémy s rozpočtem, rozhodli, že budou bojovat za královnu a její čest. Že si nedají žádné odměny,“dává Kejval příklad. Z opačného spektra vyčnívají kolikrát až absurdně vysoké prémie méně demokratic­kých států, třeba ze střední Asie. V Londýně pak největší bonusy nabízel maličký Singapur – v přepočtu 16,5 milionu korun.

Dle kritiků je sport ušlechtilá činnost, kde nemá jít o peníze, nýbrž o čest a slávu. Kejval má v tomto jasno – a nesouhlasí. „Každý vidí předobraz Jardy Jágra a bohatých, úspěšných sportovců, ale to je jedno promile. Pokud je někdo v něčem nejlepší na světě a je výjimečný, měl by podle toho být ohodnocen,“soudí. Bude šampionům jejich milion a tři čtvrtě více lidí přát, nikoli závidět? „Strašně rád bych řekl, že tomu tak je. Ale nejsem si tím úplně jistý.“

 ?? Bude v Riu bojovat o třetí zlato v řadě FOTO REUTERS ?? Barbora Špotáková
Bude v Riu bojovat o třetí zlato v řadě FOTO REUTERS Barbora Špotáková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia