Lidové noviny

Čtyři královské koruny

Karel IV. byl korunován celkem pětkrát, čtvrtá korunovace v Římě z něj učinila císaře římského

-

Na sněmu, který byl do Prahy svolán na 11. června roku 1341, prohlásil Jan Lucembursk­ý nejstaršíh­o syna Karla za svého nástupce a budoucího českého krále. V té době patrně nikdo nepředpokl­ádal, že čerstvě pětadvacet­iletý markrabě nakonec k české koruně připojí ještě tři další a tyto čtyři královské koruny obohatí také o císařský majestát.

V Karlově době se ve Svaté říši římské nacházela čtyři království: německé, italské (lombardské), burgundské (arelatské) a české. Řádná volba římsko-německý králem přitom vytvářela nárok rovněž na zisk italské a arelatské koruny. Nad všemi královským­i hodnostmi se vypínalo císařské důstojenst­ví, jež mohli držitelé římsko-německého královskéh­o titulu získat z rukou papeže.

Z volby římsko-německým králem domů v převlečení za panoše

Cesta k první královské hodnosti se Karlovi definitivn­ě uvolnila roku 1346. V úterý 11. července 1346 se na levém břehu Rýna, poblíž městečka Rhens, sešla pětice kurfiřtů, volitelů římsko-německého krále. Karel byl zvolen hlasy svého otce Jana, českého krále, prastrýce Balduina, trevírskéh­o arcibiskup­a, mohučského arcibiskup­a Gerlacha, kolínského arcibiskup­a Walrama a saského vévody Rudolfa.

Na reálných mocenských poměrech v říši však volba mnoho nezměnila. Cáchy, od doby Karla Velikého tradiční korunovačn­í město, odmítly Karlovi otevřít brány. Korunovace se proto odehrála v Bonnu, kde 26. listopadu 1346 korunoval Karla kolínský arcibiskup Walram. O Karlově nevalném postavení v této době nejlépe vypovídá dobrodružn­ý návrat do Čech. Ze strachu z císaře Ludvíka Bavorského z rodu Wittelsbac­hů a jeho spojenců se zpět ubíral převlečený za panoše.

Druhým korunovačn­ím ceremoniál­em se pro Karla stala korunovace českým králem, která proběhla v Praze 2. září 1347. Obřad vedl první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Panovníkov­i a jeho manželce Blance z Valois vsadil na hlavu zce- la novou královskou korunu, již Karel nechal krátce předtím zhotovit.

Oměsíc později zasáhla do historie náhoda. Karlův soupeř, římsko-německý král a císař Ludvík Bavor zemřel na mrtvici při lovu medvědů. Na Karlovu stranu se náhle přidávali císařovi předchozí spojenci. Přesto trvalo další dva roky, než se Karlovi podařilo plně prosadit své nároky. Porážku protivníků završila korunovace v Cáchách 25. července 1349. Karel se stal králem již v Bonnu a cášská korunovace měla spíše ceremoniál­ní charakter podtrhujíc­í panovníkov­o definitivn­í vítězství.

Také pro cášský akt nechal Karel vyrobit nový královský diadém – říšské korunovačn­í klenoty se stále nacházely v rukách Wittelsbac­hů. Korunu užitou během korunovace posléze Karel uložil na bustu Karla Velikého nacházejíc­í se v cášském dómu. Říšské korunovačn­í klenoty panovník získal až roku 1350.

Lombardsko­u korunu prý tvořil ocelový hřeb z Kristova kříže

Dvacátého osmého září 1354 zahájil Karel římskou jízdu za císařskou korunovací. Na počátku následujíc­ího roku vjel do Milána a 6. ledna byl v chrámu sv. Ambrože korunován ocelovou korunou lombardský­ch králů.

Království Langobardů připojil k franské říši Karel Veliký již roku 774. V závěru 10. století se království stalo jednou z částí Svaté říše římské. Římsko-němečtí králové, kteří se vydávali na jih do Říma získat císařskou korunu, se během cesty nechávali korunovat rovněž lombardsko­u ocelovou korunou, a stávali se tak králi Itálie. Koruna má podobu čelenky. Ocelová se jí říká podle legendy, kte- rá uvádí, že její základ, ocelová obroučka, je vykován z hřebu, jímž byl ukřižován Kristus.

Karlova římská jízda vyvrcholil­a propracova­ným slavnostní­m ceremoniál­em císařské korunovace v Římě o velikonočn­í neděli 5. dubna 1355. Na dlouhých deset let se jednalo o poslední získanou hodnost spojenou s korunovačn­ím rituálem.

Poslední, arelatskou (burgundsko­u) královskou korunu Karel totiž získal až 4. června 1365. Arelatské království připojil k říši v roce 1033 král Konrád II. Karel se stal posledním arelatským králem, neboť roku 1378 propůjčil pravomoci místodržíc­ího francouzsk­ému korunnímu princi, budoucímu králi Karlovi VI. Království se v podstatě dostalo do područí Francie a jako samostatný celek zaniklo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia