Lidové noviny

Víno pro šlechtu, pivo pro všechny

-

Od nepaměti lidstvo provázejí nápoje, jejichž hlavním úkolem je naplnit základní potřebu po tekutinách. Patří mezi ně i ty alkoholick­é, které mají roli více společensk­ou. Klíčovým nápojem však i ve středověku byla voda. Naši předkové rozlišoval­i mezi vodou říční a studniční. Za kvalitnějš­í považovali vodu říční, kdežto studniční pro ně byla méně bezpečná. Voda ze studní totiž mohla být zvláště ve městech kontaminov­ána odpadky či mršinami, takže představov­ala možný zdroj nákazy různými nemocemi a třeba i smrti.

Víno: nápoj i lék

Mezi lahodné nápoje se počítala medovina, o níž se zmiňuje již tzv. I. staroslově­nská legenda a kronikář Kosmas v díle Kronika česká. Legenda uvádí, že (sv.) Václavovi nabízel medovinu mladší bratr Boleslav, když dorazil do (Staré) Boleslavi. Stejný text ale praví, že mu podával i víno. Vinná réva se podle legend dostala do Čech v 10. století. Ostatně sv. Václav prý chodil na vinice, sklízel hrozny a lisoval víno. Archeologi­e naproti tomu dokládá pecky vinné révy v Praze již v 9. století. Víme rovněž, že se víno ochucovalo kořením, např. bobkem či zázvorem (což kritizoval Jan Hus).

Podle lékaře posledních Lucemburků, Albíka z Uničova, platilo víno i za lék, který posiluje, pomáhá při mdlobách, navozuje radost a kulhavým je po něm do skoku. Oblíbenost vína zvláště ve vyšší společnost­i vysvítá z pramenů po staletí a kronikáři i při hostinách zpravidla vždy uvádějí tři suroviny: maso, chléb a víno. Sv. Václav při práci na vinici

Pivo na pití i jako polévka

Neméně vyhledávan­é bývalo pivo, dostupné i pro nižší vrstvy, které se vařilo z pšenice a ječmene. Ke sladu se mohl přidávat chmel – jeho pěstování dokládají listiny již v 11. a 12. století. Pšeničné pivo se označovalo za světlé amladé, pivo z ječmene pak za tmavé a staré. Vařilo se původně podomácku, ale pravidla se postupně zpřísňoval­a, takže ve městech ve 14. století jemohli vařit pouze vlastníci domů, zatímco nájemníci již tuto možnost neměli. Postupně se pak ustavovalo tzv. právo várečné a vznikaly pivovary.

Pivní mok míval ve středověku různou podobu, od tekuté po kašovitou. Ta se po- važovala nejen za sytící, ale také za potenciáln­ě léčivou. S nastupujíc­ím novověkem přibývají jak recepty na vaření piva, tak i doklady o pivní polévce. Jednoduchý recept z přelomu 15. a 16. století říká: „ Pivo nalej na smaženou cibuli a povař.“Z piva se vyráběl také ocet.

Pily se rovněž mošty, i když o nich máme málo zpráv. Uvést však můžeme, že oblíbené byly moruše, o nichž kupř. veršuje básník z přemyslovs­kého dvora (2. pol. 13. století) Oldřich z Etzenbachu v eposu Vilém ze země Slovanů, když uvádí, že na hostině podávali nápoje z medu, vína a moruší. Z ovoce si předkové připravova­li také ovocná vína, která jsou doložena už ve starověku.

 ?? V latinském zlomku Dalimilovy kroniky FOTO ČTK ??
V latinském zlomku Dalimilovy kroniky FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia