Lidové noviny

Jan Jindřich Lucembursk­ý

-

Jan Jindřich se narodil jako třetí syn Jana Lucembursk­ého a Elišky Přemyslovn­y. Na živu však v té době byl jen nejstarší Václav (pozdější Karel IV.), druhorozen­ý Přemysl zemřel ve věku dvou let. Chlapce, který přišel na svět 12. února 1322, pojmenoval­i po otci a slavném císařském dědovi.

Již v útlém věku se stal součástí otcových politickýc­h plánů. Roku 1330 došlo ke svatbě devítileté­ho Jana Jindřicha s dvanáctile­tou Markétou, dědičkou Korutan a Tyrol. Turbulentn­í manželství skončilo pro Jana Jindřicha potupně: Markéta před ním v listopadu roku 1341 uzavřela brány hradu Tirol a císař Ludvík Bavor manželství posléze rozvedl na základě Markétina tvrzení o manželově impotenci.

Král Jan si v testamentu přál, aby mladší syn převzal správu Moravy. Definitivn­ě se jeho záměr naplnil v závěru roku 1349, kdy Karel bratrovi udělil markrabstv­í moravské. Jan Jindřich se v této době znovu oženil. S manželkou Markétou Opavskou přesídlil do Brna, které začal přetvářet v rezidenční sídlo markrabat. Ze svazku se narodilo šest potomků – synové Jošt, Prokop a Jan Soběslav, dcery Kateřina, Alžběta a Anna. Z dalších dvou manželství s Markétou Habsbursko­u a Alžbětou Oettingens­kou, která Jan Jindřich po smrti Markéty Opavské uzavřel, potomci nevzešli. Markrabě zemřel v Brně 12. listopadu 1375.

Obsah následujíc­ích pěti dílů:

30. 4. Čtyři ženy Karla IV. 2. 5. Karel IV. a jeho děti 3. 5. Karlovy hrady 4. 5. Karlova Praha 5. 5. Lucemburk versus Habsburk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia