Lidové noviny

Zastřelen pár hodin před osvobození­m

- IVO PEJČOCH

PRAHA Starší generace ještě měla zažité rčení Býti platný jak vládní vojsko v Itálii. Vázalo se k dnes již pozapomenu­té kapitole našich moderních dějin, existenci protektorá­tního vládního vojska. Tato početně omezená a slabě vyzbrojená jednotka příslušník­y praporu jej 25. května 1944 odeslali do Itálie, kde již 24. srpna uprchl k partyzánům. Za ne zcela vysvětlený­ch okolností se 15. září vrátil s legendou, že byl unesen. Znovu opustil svou posádku 6. listopadu 1944 během železniční­ho transportu a vrátil se k partyzánsk­ému oddílu. Lze soudit, že motivem návratu k jednotce byla snaha kontaktova­t další zájemce o přeběhnutí k hnutí odporu. Účastnil se pak protinacis­tického odboje, ale 1. března 1945 padl s dalšími spolubojov­níky do zajetí při velké německé protiparty­zánské operaci. Byl tvrdě vyslýchán a 5. března odsouzen německým polním soudem k trestu smrti za zběhnutí. Přes protesty velitele vládního vojska generála Jaroslava Emingera byl zastřelen ve Veroně

těsně předtím, než do města vstoupily první americké jednotky. Jeho osud sdíleli další dva zběhlí vládní vojáci Jaroslav Bohuslávek a Romeo Reisinger, kteří zaplatili zapojení do odboje rovněž cenou nejvyšší. Narychlo pohřbená těla českých vojáků byla po válce exhumována a se všemi vojenskými poctami uložena ve Veroně na hřbitově Cimitero Monumental­e, Ludvík Sečkář do hrobu číslo 548. Hroby tří statečných Čechů se zde nacházejí dodnes.

1945, 25. dubna

 ?? Do vládního vojska musel narukovat na podzim 1940. V Italii zběhl k partyzánům a bojoval proti Německu. Zastřelili jej v dubnu 1945.Na snímku je odjezd příslušník­ů vojska na Apeninský poloostrov. FOTO VHÚ ?? Ludvík Sečkář (1920–1945).
Do vládního vojska musel narukovat na podzim 1940. V Italii zběhl k partyzánům a bojoval proti Německu. Zastřelili jej v dubnu 1945.Na snímku je odjezd příslušník­ů vojska na Apeninský poloostrov. FOTO VHÚ Ludvík Sečkář (1920–1945).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia