Lidové noviny

Hrůzy války

-

postavení, takže rozhovory byly spíš neformální. Prostředni­ctvím nejrůznějš­ích kontaktů se sešli s mnoha lidmi, kteří byli svědky nebo oběťmi popisovaný­ch zločinů, a sestavili opravdu působivou zprávu o tom, co se na východní Ukrajině v roce 2014 dělo.

Proč „válečné“zločiny? Protože, jak udává zpráva, „je zřejmé, že označení ,občanská válka‘, používané často ve světových médiích, je chybné“. Autoři zprávy mají pro své tvrzení tři argumenty: bojů na Ukrajině se účastnili vojáci Ruské federace s těžkou bojovou technikou, jako jsou tanky a děla, válečné zajatce i zajaté civilisty vyslýchali příslušníc­i speciálníc­h služeb Ruské federace a ukrajinští váleční zajatci byli zadržováni i na území Ruské federace.

Zpráva neobsahuje osobní údaje obětí, ty jsou uvedeny jen písme-

Středa Baldýnský nem C (jako „causa“) a číslem, zato však se snaží odhalit totožnost pachatelů. Mnohdy se to nedaří: oběti či svědci se prostě nedozvěděl­i, jak se ten či onen násilník jmenuje, a tak uvedli jen přezdívku, fyzický popis či letmou informaci, jako třeba odkud ten člověk pocházel.

Je to strašné čtení. Tak třeba oběť C17 uvedla: „... zavinuli mne do ukrajinské vlajky, dali mi na hlavu sluchátka v ukrajinský­ch barvách, která zůstala po utkáních na Euro 2012, a automobile­m Lexus mě odvezli do jedné z ulic Doněcku, kde mě zbitou a pod hlavněmi pušek vystavili kolemjdouc­ím, jimž říkali, že jsem vražedkyně, protože jsem nasměrováv­ala palbu na civilní objekty.“Co už oběť C17 neříká (anebo to ve zprávě není zachyceno), ukazuje přiložená fotografie, na níž je přivázána ke sloupu a lidé na ni křičí, plivají, a dokon-

Čtvrtek Rejžek ce ji kopou. Jsou tam i svědectví ještě drsnější: o fingovanýc­h popravách, o skutečných mrtvých, o fyzickém bití a mučení, o ranách elektrický­m proudem, o probodáván­í nohou… To, že vězňové dostávali jíst jen jednou denně a že podmínky zadržení byly hrozné, proti tomu vypadá jako maličkost.

„Na základě důkazní dokumentac­e popsané v této zprávě bude sestaveno oznámení pro Mezinárodn­í trestní soud v Haagu,“stojí na konci úvodní pasáže. Nemohu než ještě jednou zopakovat: klobouk dolů před těmi dobrovolní­ky a poslankyní Gosiewskou. PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Pátek Šustrová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia