Lidové noviny

Počasí je lepší, varování nikdo nebere vážně

- JOSEF TUČEK

Kde je to léto, co tu už bylo? Takhle se ptáme, protože jsme si zvykli, že mírná zima hned přechází do začínající­ho léta. Naše pocity však vedou k vážným důsledkům: globální oteplování se nám zdá spíše příjemné.

Ve Spojených státech k tomu udělali výzkum. „Zajímalo nás, proč povědomí veřejnosti zaostává za varováním vědců,“říká Megan Mullinová, profesorka ekologické politiky na Dukeově univerzitě v Severní Karolíně.

EKOPOHLED

Se svými kolegy proto srovnala vývoj počasí v každém státě USA mezi lety 1974 a 2013. Nejvyšší body dávali za mírné zimy a za relativně mírná léta s nízkou vlhkostí vzduchu.

Vyšlo jim, že 80 procent Američanů nyní žije v oblastech, kde si užívají příjemnějš­í počasí, než tam panovalo před čtyřiceti lety. Pro většinu obyvatel USA se zimy staly mírnějšími, a tedy příjemnějš­ími, a ani léta, i když je v nich větší horko než dřív, se nedají považovat za znatelně nepříjemná. (K tomu se dá dodat, že klimatizac­e je ve většině USA už dávno běžnou součástí i zcela obyčejných domácností a ubírá z nepříjemný­ch dopadů letních veder.)

Změny, které se už kvůli oteplování projevují, nevedou většinu Američanů k obavám ani k silnější podpoře politiky, která by se snažila klimatické změny skutečně razantně odvrátit, shrnul výzkumný tým v časopise Nature. Ostatně podobný postoj veřejnosti bychom zřejmě našli i v Česku.

Samozřejmě by se dalo namítnout, že už teď více tepelné energie v atmosféře přispívá například k silnějším hurikánům (u nás zase může živit prudší dešťové srážky a následné povodně). Jenže tyto pohromy přímo zasahují jen malou část obyvatel a s většinovým názorem zatím podstatněj­i nepohnuly.

Dopady oteplování jsou kritické spíše v tropech, kde však místní obyvatelst­vo nemá na světovou politiku podstatněj­ší vliv. V USA a Evropě se má více extrémů, nesnesitel­ná horka a katastrofi­cký dopad na zemědělstv­í projevit až v druhé půlce století.

Mimochodem, zítra má být tepleji než dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia