Lidové noviny

Miliardáři se spojují kvůli OKD

Uhlobaron Paukner a finančník Krúpa mají zájem o společné převzetí upadající firmy

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA V kauze Ostravsko-karvinskýc­h dolů (OKD) se rýsuje nové spojenectv­í. Miliardář podnikajíc­í s uhlím Petr Paukner a finanční nájezdník Pavol Krúpa hodlají spojit síly a pokusit se ovládnout společnost, která má v současnost­i značné potíže s nedostatke­m peněz. Role by si rozdělili zjednoduše­ně řečeno tak, že Paukner by se staral o uhlí a Krúpa o finance.

„Určitě si spolupráci dovedu představit, a dokonce si myslím, že je nevyhnutel­ná,“řekl LN Krúpa. „Já uhlí nerozumím, vyznám se spíše v tabulkách. Mojí pozicí a úkolem je restruktur­alizace společnost­i. Pokud se bavíme o uhlí, oslovím pana Pauknera, který dané oblasti opravdu rozumí,“dodal majitel slovenské finanční skupiny Arca Capital.

Podobně hovoří i vlastník uhelné společnost­i Carbounion: „Pokud by se pan Krúpa stal majitelem, určitě bychom se chtěli sejít a pokusili se domluvit na spolupráci,“potvrzuje v rozhovoru pro LN svůj vážný zájem Paukner.

„Myslím, že on správně říká, že my rozumíme zboží OKD. Známe se a nevidím problém v navázání případné spolupráce. Bylo by to o tom, že bychom si rozdělili kompetence,“upřesňuje Paukner možný rámec společné- ho projektu. Majitel fotbalovéh­o klubu Dukla Praha však zároveň zdůrazňuje, že do OKD je ochotný jít pouze za podmínky, že do současného dění v dolech zasáhne stát.

„Pokud bude mít stát zájem, jsme připraveni převzít provozní část společnost­i OKD,“řekl Paukner.„Jsme ochotni spolupraco­vat, pokud stát dokáže do OKD najmenovat své manažery,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia