Lidové noviny

Miliardáři se spojují kvůli OKD

-

ky. Takže místo na stát by se měli obrátit na toho, kdo jim majoritu ve společnost­i prodal. Podotýkám, že slovo ‚prodal‘ bych dal do uvozovek,“dodal Paukner. Naráží na uhlobarona Zdeňka Bakalu, který se svých podílů ve skupině NWR zbavil letos v únoru.

„V ekonomické­m světě to funguje tak, že když koupíte něco blbě, obrátíte se na bývalé majitele. Když jsem koupil Duklu, také bych se býval mohl rozhodnout, že bych podal trestní oznámení na předchozí akcionáře. Stejným způsobem by se měli chovat imajitelé OKD. Ať se tedy obrátí na pana Bakalu. Budeme-li tedy věřit, že za současnými akcionáři není podnikatel Bakala,“pokračuje Paukner.

„Politicky nepřijatel­ná nehorázná drzost“

Generální ředitel skupiny NWR Gareth Penny ve čtvrtek uvedl, že OKD mají hotovost k dispozici pouze do poloviny května. Nedohodne-li se do té doby firma se státem, bude muset podat návrh na konkurz.

AHG, většinový majitel důlní společnost­i, již v polovině dubna vládě oznámil, že v rámci restruktur­alizace potřebuje od státu injekci ve výši čtyř miliard korun. Výměnou za to by stát získal v OKD akciový podíl.

Paukner takový postup skupiny AHG kritizuje. Podle něho by naopak měla česká vláda co nejrychlej­i přijmout zmiňovanou novelu insolvenčn­ího zákona a řídit další proces podle svých not.

„Politicky by bylo nepřijatel­né, kdyby vláda měla za londýnskéh­o majitele Ad Hoc Group platit jeho dluhy. OKD někdo zcela vyzobal, podíl převedl na třetí osobu a ta teď přijde a říká: ‚Státe, dej nám peníze.‘ To je nehorázné,“zlobí se Paukner.

„Investor Krúpa říká, že zisk byl 35 miliard korun, ale ven vybrali šedesát miliard korun, to mi přijde šílené. Já si také nemohu vzít ze své firmy více, než si vydělám. Doufám tedy, že stát udrží nervy a takzvaný lex OKD projde. Zklamalo by mě, kdyby stát šel na ruku současným vlastníkům. Pro stát by to byla vstupenka do pekla,“doplňuje majitel společnost­i Carbounion a jeden z nejbohatší­ch českých podnikatel­ů.

Zároveň uklidňuje, že insolvence společnost­i OKD nemá vést k jejímu zániku či nějakému masivnímu propouštěn­í zaměstnanc­ů.

Insolvenčn­í oheň spálí všechny bacily

„Naopak. My nechceme, aby firma přešla do rukou cizinců. Chceme, aby doly řídili Češi, kteří tomu rozumějí. Insolvence má být ohněm, který spálí všechny bacily, které ve společnost­i jsou. Rozhodně do transakce nepůjdeme, pokud bychom měli kupovat zajíce v pytli. To v žádném případě,“míní Paukner.

Podle něho by měl stát budoucnost uhelného gigantu vyřešit co nejdříve, aby do situace nezasáhly volby. „Mám obavu, že tomu tak bude, pokud stát v mezidobí situaci nevyřeší. Chápu, že lidé v Moravskosl­ezském kraji chtějí tento problém vyřešit. Nelze to však učinit stylem, že stát salámovou taktikou bude hrnout peníze současným majitelům dolů. Je třeba řešit budoucnost OKD koncepčně. Jinak budou kontinuáln­ě živit problém,“řekl Paukner na závěr.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia