Lidové noviny

Krúpova skupina je ochotna čekat i roky

-

PRAHA Skupina Arca Capital slovenskéh­o miliardáře Pavla Krúpy bude v případě odkupu pohledávky téměř 338 milionů korun, kterou má bývalý advokát Zdeněk Altner vůči ČSSD, jednat seriózně a je ochotna čekat na úhradu několik let. Strana má na základě rozsudku platit za právní služby v případu Lidového domu. Altner podle svého právního zástupce Václava Veselého nemá zájem o prodeji jednat, ale nechce dopředu odmítat nabídku, když nezná její obsah.

Arca Capital je minoritním akcionářem společnost­i New World Resources (NWR), majitele OKD. Společnost tvrdí, že pokud by pohledávku získala, chce jednat seriózně a vyčkat na úhradu několik let. „Arca Capital je silná finanční investiční skupina a v případě odkupu pohledávky nebude žádným způsobem zneužívat svoji pozici,“píše v tiskové zprávě. ČSSD je podle ní subjekt, který plní své závazky a používá všechny dostupné právní opravné prostředky dle zákona, jež směřují k vyřešení situace.

„Klient (Altner) mi říkal, že nemá zájem o tom jednat. Může se to změnit, ale zatím je to tak, že o zájmu víme, ale pan Krúpa nikoho z nás neoslovil,“uvedl advokát Veselý. „Nechci dopředu odmítat něco, o čem nevím, kde neznám obsah. Pan Krúpa už prohlásil, že má zájem, ale takových lidí může být hodně a my o nich ani nevíme,“dodal.

Ředitel neziskové organizace Transparen­cy Internatio­nal David Ondráčka považuje možný prodej pohledávky Krúpovi za riziko. „ČSSD držená pod krkem nějakým obchodníke­m s pohledávka­mi je děsivá představa pro demokracii. Vládnou ve vládě, krajích i městech, nesmí to nechat zajít až tam, ale vyřešit to,“sdělil.

Prodej se však ČSSD podle Jiřího Chvojky, mediálního zástupce právníků sociální demokracie, v podstatě netýká. Strana dluh neuznává a Krúpa by riskoval, že koupí neexistují­cí pohledávku. „Pro nás se nic nemění. ČSSD má prostředky, jenom je odmítá poslat mimo českou jurisdikci, protože v případě úspěchu s dovoláním bychom je už nikdy neviděli,“řekl Chvojka. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia