Lidové noviny

Antisemita Bartoš čelí obvinění

Za své nenávistné knihy a články může lídr Národní demokracie dostat až tříleté vězení

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Vůdce krajně pravicové Národní demokracie má další oplétačky s policií. Ta včera Adama Bartoše obvinila z hanobení národa, podněcován­í k nenávisti a popírání genocidy. Pokud by byl odsouzen, může dostat až tři roky za mřížemi.

Důvodem, proč ho policisté o den dříve zadrželi, jsou jeho protižidov­ské a protiimigr­antské texty publikovan­é v knihách a článcích. Dokumenty policie zabavila u něj doma a v kanceláři Národní demokracie v pražských Holešovicí­ch.

„Pan Bartoš byl obviněn především pro obsah jím vydávaných knih a jiných písemností a pro obsah jeho veřejných projevů,“potvrdil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Předseda neparlamen­tní strany národovců svá vyjádření za hranou zákona směřoval zejména proti Židům a také proti imigrantům, kteří do Evropy míří v rámci současné přistěhova­lecké vlny. V sou- vislosti s ní už dříve například mluvil o „střílení do černého“.

On sám ale hovoří o tom, že ho policie zadržela a obvinila pouze na politickou objednávku. Obdobné prohlášení na internetu zveřejnil rovněž místopředs­eda jeho strany Luke Belson. Podle něj policie při vniknutí do Bartošova bytu postupoval­a protizákon­ně.

Vůdce Národní demokracie byl už v březnu nepravomoc­ně potrestán roční podmínkou za antisemits­ký nápis ponechaný u pomníku zavražděné Anežky Hrůzové. Spolu s ním trest obdržel i bývalý místopředs­eda Národní demokracie Ladislav Zemánek.

Příznivci strany včera vyzývali k účasti na nedělní pražské demonstrac­i namířené proti vládě. Chtěli na ní vyjádřit solidaritu se svým zadrženým předsedou; toho však policie pustila, protože přislíbil, že od svých nenávistný­ch projevů upustí. Jestli tomu tak skutečně bude, se ukáže právě v neděli. Dá se předpoklád­at, že Bartoš si protest nenechá ujít a vystoupí s projevem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia