Lidové noviny

Makedonii dusí vleklá politická krize

- ZUZANA PIPTOVÁ- VRABCHEV

SKOPJE/PRAHA Je to přesně rok, co vypukly v Makedonii masové protesty proti vládě tehdejšího premiéra Nikoly Gruevského. Odstartova­l je skandál s odposlouch­áváním tisíců lidí, jehož protagonis­ty byli ministři Gruevského vlády. I po roce zemí znovu zmítají demonstrac­e, slibované předčasné volby jsou v nedohlednu a rozhodnutí prezidenta Georgeho Ivanova udělit amnestii politikům odsouzeným v odposlecho­vé kauze olej do ohně ještě přilévá. Napja- tou situaci v postjugosl­ávské republice vysvětluje

analytik a expert na Make-

zinski,

donii.

Miroslav Ri-

LN Jak hluboké jsou kořeny nynější politické krize?

Velmi hluboké, a to bez ohledu na to, že pod vedením EU podepsaly všechny relevantní politické strany smlouvu o jejím vyřešení (tzv. dohoda z Pržiny, podepsaná v červnu 2015 – pozn. red.). Snaha vlády je evidentní: dosáhnout toho, aby se předčasné volby konaly co nejdříve, avšak bez na- plnění všech bodů dohody z Pržiny. Ty jsou ovšem nevyhnutel­nou podmínkou férových a demokratic­kých voleb.

Především se jedná o reformy, které mají garantovat rovný přístup všech politickýc­h stran kmédiím, ale i revizi seznamu občanů s hlasovacím právem. Neplnění těchto podmínek zapříčinil­o, že se celá opozice rozhodla nezúčastni­t se eventuálně plánovanýc­h voleb. Další napětí a nespokojen­ost mezi obyvatelst­vem vyvolalo rozhodnutí prezidenta Ivanova udělit amnestii vysoce postaveným poli- tikům obviněným Zvláštní prokuratur­ou. Tímto krokem prezident porušil pržinskou dohodu a tiše ji prohlásil za neplatnou.

LN Loni vedla dělicí linie mezi Gruevského vládou a opozičníke­m Zoranem Zaevem. Dnes je situace pestřejší…

Předpoklád­ám, že touto otázkou směřujete k „barevné revoluci“, která se nyní odehrává současně smasovými demonstrac­emi organizova­nými v takřka všech větších městech republiky. Ano, hlavními vůdci této barevné revo- luce jsou studenti amladí lidé, ale je příliš brzy hodnotit, zda jsou zárodkem nové politické vlny, odlišné od již existující­ch politickýc­h stran. V této chvíli jsou na politickém trhu jasné subjekty, ze kterých si občané Makedonie budou moci zvolit představit­ele vlastní budoucnost­i v zemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia