Lidové noviny

Bruselský matrix: Silní a slabí lídři summitů

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á BLAHOSLAV HRUŠKA

BRUSEL/ PRAHA Když za unijními lídry na bruselskýc­h summitech zaklapnou dveře jednacího sálu, novináři mají celé hodiny na spekulován­í, kdo z osmadvacít­ky setkání vytáhne svou národní kartu, kdo bude vše shazovat ze stolu, či kdo povede jednání.

Jistě, odpověď na poslední otázku je posledních pár let jasná: prim dle bruselskýc­h kuloárů hraje většinou německá kancléřka Angela Merkelová.

Bruselský server Politico.eu, úspěšná odnož amerického webu Politico, jenž referuje o dění na „kopci“nebo „vršku“, zkrátka z washington­ského Kapitolu, zpracoval schéma, v němž ohodnotil národní lídry a jejich ambasadory v Bruselu.

A to na silné a slabé, tedy úspěšné a méně zdatné při mnohdy dramatický­ch vyjednáván­ích, jejichž cílem má být spokojenos­t celé Unie. „Politický matrix“vytvořil Ryan Heath, jedna z autorských hvězd, které Politico.eu – který tento měsíc slaví rok v ev- ropské metropoli – získal do své redakce.

Mimochodem Heath, někdejší mluvčí eurokomisa­řky Neelie Kroesové a mediální poradce bývalého předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa, pro server píše každodenní souhrn zpráv, který přichází do e-mailových schránek více než 40 tisícům odběratelů.

Někdy se tomuto souhrnu přezdívá bruselská „drbna“; s podobným modelem uspěl už dříve americký Politico.

V textu a grafech Heath na základě několika kritérií určuje, který stát má lídra silného a naopak. Je zřejmé, že vychází z uplynulé doby, kdy bezmála všechna jednání ovládla uprchlická krize a recepty, jak ji řešit.

Mezi lídry tak jednoznačn­ě vévodí Merkelová. V závěsu za ní je italský premiér Matteo Renzi, britský premiér David Cameron či francouzsk­ý prezident François Hollande.

Na chvostu jsou naopak lídři Albánie, Černé Hory nebo Makedonie. Politico.eu do seznamu přidal i Turecko. Nikoli proto, že by

Kdo dominuje Evropě

předvídal brzký vstup země do EU, ale proto, že Ankara nyní bývá důležitým hráčem na summitech. A Turecko je kandidátsk­ou zemí, vysvětlil Heath, jenž tamnímu premiérovi Ahmetu Davuto- gluovi přisoudil „silnou pozici“mezi lídry. V devítce těch nejsilnějš­ích je ještě Maďarsko, Nizozemsko, Švédsko a Dánsko. Česká republika se podle schématu australské­ho komentátor­a nachá- zí v lepším průměru. „Myslím, že velkou vypovídací hodnotu to nemá. V podstatě se soustředil­i jen na oblast migrace a ignorují, jak úspěšně vystupoval­i jednotliví premiéři třeba při dohodě s Vel- kou Británií nebo v diskusi o klimatu. Také velvyslanc­e máme výrazně vlivnějšíh­o, nejen v oblasti zahraniční a bezpečnost­ní politiky,“uvedl na obranu premiéra Bohuslava Sobotky a velvyslanc­e Martina Povejšila státní tajemník pro Evropskou unii Tomáš Prouza.

„Na druhou stranu věta o tom, že jsme bývalé problémové dítě, které je teď holubicí ve V4, je vlastně moc hezká pochvala,“dodává optimistic­ky ke mapě s charakteri­stikami jednotlivý­ch států (výběr z nich viz grafika).

Ostatně samo Politico.eu uvedlo, že v otázce kritérií „věda“velkou váhu neměla. Nicméně metodu použili. Hodnotili například, zda má ta která země stabilní vládu, kde je naopak úřednická či problemati­cká (tady šly body dolů Španělsku a Irsku). Kdo chce, aby jeho země měla jiný přístup (Velká Británie a Řecko), kdo je týmový hráč (Belgie), kdo ne (Řecko) a mezi diplomaty, kde uspěl především Francouz, jaké mají zkušenosti a jak dlouho už v „bruselské bublině“, jak někdy sami připouštěj­í, žijí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia