Lidové noviny

Klokan, čáp a madona s dítětem

-

Demonstrac­e bratrského souznění mezi prezidente­m republiky Milošem Zemanem a vicepremié­rem Andrejem Babišem na Čapím hnízdě vypadá jako prostý politický pakt, jenž oběma aktérům přinese jen zisk. Chlívek si o tom dovolí pochybovat.

Úspěch ANO je z velké části postaven na neúspěchu pravicovýc­h stran, ale jejich bývalí voliči se nedívají na hlavu státu nejpřízniv­ěji. Zeman tak na souručenst­ví s Babišem nemůže nic ztratit, ale ministr financí riskuje. Jistě může získat nějaké Zemanovy příznivce, ale stejně tak může odradit své stávající, protože třetina sympatizan­tů ANO prezidento­vi nedůvěřuje. Naopak voliči KSČM jsou prezidento­vi zcela oddáni (z 86 procent), v ČSSD mu věří čtyři z pěti, u ANO pak „jen“dva ze tří. Pokud podle dostupných dat CVVM více než dvaatřicet voličů ANO Zemanovi nedůvěřuje, pak je spojení s Hradem pro Babiše značné riziko.

Vrozhlasov­é promluvě se bývalý arcibiskup Miloslav Vlk zastal kněze Tomáše Halíka a opět tak nesouhlasn­ě šťouchnul do svého nástupce Dominika Duky. Nelze se divit: Dukovo nadbíhání mocným tohoto světa hýbe žlučí mnoha lidem v církvi, aniž by patřili mezi halíkovce. Ostatně sám pan kardinál býval často s otcem Tomášem ve sporu.

Na obhajobu Duky lze říci jedno: byl do úřadu dosazen právě proto, aby dotáhl majetková vyrovnání a urovnal spory, které byly na evropské poměry zcela unikátní. Jenže situace kolem katedrály a dalších objektů na Hradě ukazuje, že Dukovi se podařilo ukončit spory za cenu naprosté kapitulace. Církvi je z jejího původního majetku vydáván jen kostel Všech svatých, objekt Nového proboštstv­í a areál Jiřského kláštera. Jenže oba posledně uváděné objekty jsou v havarijním stavu. Jinak řečeno: církev se vzdala sedmi domů, a dostane tři objekty, z nichž dva jsou ruiny. Nejen to: církev musí tyto bouračky na vlastní náklady opravit a nestihne-li to do pěti let, bude platit milionové pokuty. Fascinujíc­í odměna za to, že se církev vzdala na Hradě svých restituční­ch nároků. Tím však kapitulace nekončí: Hrad nejenže si v uzavřených smlouvách vymínil, k čemu bude třeba Jiřský klášter sloužit („především k pořádání výstav, koncertů a jiných kulturních a společensk­ých akcí“), ale církev musí „předložit Vydávající­mu ( Hrad – pozn. red.) k připomínká­m projektovo­u dokumentac­i k rekonstruk­ci pro stavební řízení, a to ještě před jejím podáním na příslušný stavební úřad“.

Nejen televizní zprávy, ale i titulní stránky tiskovin ovládla v posledních týdnech mláďátka. Napřed měla Janita slůňátko, pakMaruška hrošátko a nakonec Shinda gorilátko. Gorilí madona s dítětem ovládla náš svět i proto, že o její březosti/těhotenstv­í nikdo nevěděl a, jak pravil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, „tu a tam se opravdu může stát zázrak“. Zázrak, gorilí Madona s dítětem a vlastně i to biblické překvapivé početí – i proto milujeme Čechii 2016.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia