Lidové noviny

Bílý fénix sestřelen

Proč Prazdroj vzdává výrobu pšeničného piva

-

Nejen z řecké mytologie známe bájného ptáka, který shoří a znovu vstává z popela. Pojmenován­í fénix inspiroval­o i pivovarník­y Plzeňského Prazdroje, kteří před čtyřmi lety stvořili a za obrovské pompy a pomocí videomappi­ngu na větrací věže strahovské­ho tunelu v Praze vypustili do světa zázračné pšeničné pivo.

Ambice udělat do českého trhu díru prvním zdejším masově vyráběným pšeničným pivem belgického typu bohužel nevydržela dlouho. A to i přesto, že Česko tenhle druh piva zná, jde o stejný styl, jako je ve světě úspěšná i v Česku prodávaná (a kvalitou poměrně srovnateln­á) značka Hoegaarden. Fénix, okořeněný pomerančov­ou kůrou a koriandrem, však v prodejích spadl natolik, že se jeho tvůrci rozhodli zastavit výrobu. Podobných nepodařený­ch projektů mezi velkými pivovary není mnoho.

Chybou bylo, že Prazdroj víc a víc šetřil na reklamě a marketingo­vé podpoře. Argumentuj­e chabým zájmem konzervati­vních pivařů, kteří stále nade vše milují ten ryzí český ležák a novinky je moc neberou. To je zčásti pravdivá, přitom ale trochu zvláštní argumentac­e od velkého výrobce, který si každou chystanou inovaci musí předem mnoha průzkumy zdůvodnit a studiemi doložit, že o ni bude zájem. Bez toho se nikdo do investice za spoustu milionů nepustí. Je to, jako kdyby mladoboles­lavská Škodovka po čtyřech letech stopla výrobu modelu Citigo s odůvodnění­m, že náhle zjistila, že o malá auta do města není zájem.

Předběžný průzkum si zcela jistě udělal i Prazdroj. Nemusí to ale nutně znamenat, že to byl omyl. Možná zkrátka jen na větší rozšíření podobných piv nepřišel v Česku ještě ten pravý čas. Podobně jako když před lety začaly Krušovice vařit radlery – pivní limonády. Bídný zájem pak také zastavil výrobu, jenže po dalších letech směs piva a džusu oprášil Staroprame­n a ejhle – lidé nakupovali ostošest.

Co když i pšeničný fénix jednou vstane z popela? Generace konzervati­vních pivařů pomalu odchází a mladí budou doma žádat víc i to, co znají z cest po světě. Akorát že na tom pak třeba vydělá někdo jiný než Prazdroj. Miroslav Petr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia