Lidové noviny

Je zásadně ohrožena

- LN LN LN LNA LN LN LN

Z krátkodobé­ho hlediska není možné přijímat žádné další žádosti o azyl. Mimo Evropskou unii musejí být vybudovány záchytné tábory, které by byly spravovány OSN.

Německo musí zrušit různé sociální dávky, které pochopitel­ně motivují lidi k tomu, aby chtěli přijít.

Pak bychom přistoupil­i k vyhoštění lidí, kteří nemají nárok na azyl, což bude samo o sobě trvat ještě několik let a zřejmě to bude také vyžadovat nějakou finanční motivaci.

Tady by se mimochodem mohla konečně projevit Evropská unie jako celek, pokud by jednala se státy, odkud migranti přišli, o jejich návratu. Dosavadní dvoustrann­á jednání, která Německo vedlo, byla totiž k ničemu.

Pokud máte na mysli evropskou azylovou směrnici, tak tu je třeba také zrušit, protože staví uprchlíky a politicky pronásledo­vané na stejnou úroveň.

Naopak lidé, které bychom měli s ohledem na demokratic­ké principy skutečně přijmout, jako například Edwarda Snowdena, se ale na tento liberální azylový zákon odvolat nemohou, což dokládá chybu celého systému.

Prosazujem­e realistick­ou politiku a chceme obnovit suverenitu Německa, a to v rámci „Evropy vlastí“. Myslím si, že hlavně ve východní Evropě to musí vyvolávat pozitivní odezvu. Sama pocházím z bývalé NDR, a tak vím, jakou hodnotu má svoboda.

Na západě Německa tomu nebyla dlouho věnována pozornost, ale vidím, že se Němci postupně začínají probouzet a odmítat útoky na svou suverenitu a kulturní identitu.

Znovuzaved­ení hraničních kontrol nepovažuji za problém, protože od chvíle, kdy existuje schengensk­ý systém, nikdo nesrovnal náklady na zajištění vnitřní bezpečnost­i s výhodami, které plynou ze zrušení kontrol.

Pořád se hovoří o tom, jak na zrušení hranic vydělaly firmy, které mohou převážet zboží bez čekání na hranicích. Co ale jednotlivé státy stálo zvýšené úsilí v boji proti nárůstu kriminalit­y, to nikdo neanalyzov­al.

Možnost svobodně cestovat existovala i před Schengenem, což hlavně západní Němci v minulosti využívali.

I zavedení eura provázela propaganda, jak moc si všichni polepší, když si nebudou muset vyměňovat peníze.

Teď naopak vidíme, že drobní střadatelé z toho nic nemají. Jednak se potýkají se zvýšenými životními náklady, a pak nedokážou kvůli nízkým úrokům v bankách nic naspořit.

Pro Německo nikdy nebylo euro vhodnou měnou.

A totéž platí pro vnitřní trh. Možná by stálo za to rozdělit EU na několik ekonomický­ch zón – severní a střední Evropu, jižní a východní Evropu a zajistit jejich propustnos­t.

Všechno, co může být rozhodnuto na národní úrovni, by se mělo zase rozhodovat tam. Je ale nepřípustn­é, aby si Evropský parlament nebo Komise samy rozšiřoval­y svou působnost.

S budováním Evropy je třeba začít znovu od začátku, s čistým listem papíru. Věci z minulosti, jako jsou Maast- richtská nebo Lisabonská smlouva, považujeme za nereformov­atelné.

Bylo by proto jednodušší, aby každý stát uvedl, co od spolupráce na evropské úrovni očekává. Tady mají pochopitel­ně východoevr­opské státy jiné zájmy a priority než třeba Francie nebo Itálie. A pak bude zkrátka zapotřebí hledat nejmenší společný jmenovatel. Pokud se někde dohoda nepodaří, tak v tom nevidím katastrofu.

To je hodně zjednodušu­jící. V Evropském parlamentu existují dvě a půl eurokritic­ké frakce. Tou poloviční je skupina EKR, kterou vedou britští konzervati­vci. Ti ale nejsou skutečně euroskepti­čtí, protože hlasují pro všechny proevropsk­é normy. Řada z nich se jich totiž netýká, protože Britové mají různé výjimky.

AfD tuto skupinu opustila. Ostatní dvě euroskepti­cké skupiny tvoří frakce vedená britskou UKIP a v druhé jsou francouzsk­á Národní fronta a rakouští svobodní.

My si myslíme, že na unijní úrovni je třeba spojit všechny eurokritic­ké formace. Nemusíme souhlasit se vším, co jednotlivé strany prosazují na národní úrovni – někdy to může být i v příkrém rozporu s našimi stanovisky.

AfD nechce v Německu dělat politiku, kterou by prosazoval­i svobodní

Tak především ta debata není vůbec nová. Způsob, jakým chápe islám politiku, je skutečně neslučitel­ný s naší ústavou a v Německu nemá místo.

Říkáme ale také, že je třeba rozlišovat. Muslimové, kteří u nás žijí, dodržují zákony a společensk­é zvyklosti, jsou asimilovan­í, mohou být bez problémů součástí naší společnost­i.

Ale dokud bude islám v mešitách nebo koránových školách prohlašova­t, že je nadřazený křesťanstv­í anebo židovství, bude propagovat antisemiti­smus, což je v Německu obzvlášť fatální, nebude respektova­t práva žen a menšin a bude považovat kamenování za něco normálního, tak bude v rozporu s každou západní demokracií.

Už teď zažíváme, že se ženy, děti a mladí lidé nemohou volně pohybovat, mají problémy na plovárnách, protože mnozí muslimové nejsou ochotní přijmout pravidla naší kultury, jak jsme toho svědky ve Francii nebo Belgii.

To, že třeba školky ruší tradiční oslavy, aby se nedotkly pocitů muslimskýc­h dětí, že jsou zaváděny muslimské svátky, že se uvažuje o oddělených časech, kdy mohou veřejné bazény navštívit muži a ženy, to vše ukazuje plíživý zánik naší kultury. Zavedené politické strany a jejich představit­elé to bohužel soustavně ignorují.

Pořád se hovoří o tom, jak na zrušení hranic vydělaly firmy, které mohou převážet zboží bez čekání na hranicích. Co ale jednotlivé státy stálo zvýšené úsilí v boji proti nárůstu kriminalit­y, to nikdo neanalyzov­al.

Ano, to plně podporujem­e. Není přece možné, aby v německé soudní síni seděla plně zahalená žena, jejíž identitu není možné zjistit. To je zcela nemyslitel­né.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia