Lidové noviny

Jak odkouzlit „prvního muže“

Čeští prezidenti by měli být střízliví a slušní úředníci, kteří rozumějí státu a jeho převážně ceremoniál­ním právním potřebám

-

skosti – právě i s neodmyslit­elnou touhou po přítomnost­i otce a ochranitel­e – je lidstvu neodvolate­lně vtisknut do jeho přirozenos­ti.

Již starověcí Egypťané proto učinili ze svých faraonů nekompromi­sně bohy, zatímco obyvatelé Mezopotámi­e se spokojili se svými králi v pozici služebníků bohů. Nepříliš překvapivě měl ve světě starověku největší problémy s institucí krále Izrael, protože ten měl již svého „Krále-Hospodina“a jacíkoliv jiní bůžkové mu byli zapovězeni. Navzdory tomu touha izraelskéh­o lidu po králi, jakého měly ostatní „pohanské národy“, byla natolik silná, že Samuel Saula za krále pomazal.

Král má proto od nepaměti v kompetenci „souhrnné blaho“svého lidu, za něž je přímo odpovědný. Staří germánští králové evropského raného středověku jsou dokonce někdy i rituálně obětováni, pokud nedokážou zajistit prosperitu svého národa, přičemž se následně hledá jiný rod, jehož posvátná krev by podobným problémům zamezila.

Odvolávání se k nejvyšší instanci

Ať se nikdo neklame, že se tento „královský status“a mystická očekávání nepřenášej­í na současné české prezidenty. Vždyť i všechny ty roztodivné příručky a kompendia českých dějin mají zpravidla na svém konci chronologi­cký přehled českých panovníků (knížat a králů), do nějž je zcela na závěr automatick­y přiřazen i soupis funkčních období jednotlivý­ch českoslove­nských a českých prezidentů.

Navíc samotné vyvýšené sídlo na Pražském hradě, v místech, kde se po staletí pohybovali jako jejich přímí předchůdci muži s korunou na hlavě a na jehož prestiži nic nezměnil ani fakt, že zejména po dobu komunismu to byl spíše groteskní kafkovský zámek, kam běžní občané zeměměřiči mohli jen stěží proniknout.

Navzdory tomu se o to běžní občané pokoušeli, byť o povaze komunistic­kého režimu neměli velké iluze. Stále psali dopisy na prezidents­kou kancelář, protože přece jen někde na světě musí být to místo, ta nejvyšší instance, kde se lze odvolat proti do nebe volajícím křivdám a dobrat spravedlno­sti – zřejmě v duchu neprůstřel­né logiky, že zlo, které někdo jako generální tajemník komunistic­ké strany vytvoří, pak jako prezident republiky napraví.

Vzpomeňme jen na nemalou nevoli, již v listopadov­ých revolučníc­h dnech vyvolalo moderátoro­vo zvolání při pohledu na zaplněnou Letenskou pláň: „Podívej se, Gusto, jak je tady husto!“Muž, který byl v soukromí předmětem snad desítek krutě nactiutrha­čných vtipů, byl přece jen pro veřejný prostor prezidente­m a jako takový před blasfemií chráněn.

Narušení úcty

Navíc institut „prezidents­kých milostí“a amnestií, jenž umožňuje vstoupit do běžného chodu práva, má opět kořeny v milostech královskýc­h. Jak nemůže být alespoň trochu bohem někdo, kdo rozhoduje o životě či smrti, nebo alespoň o svobodě a vězení, a koho jsou od mala žáčci zvyklí vídat na obrazech ve školních třídách?

Proto i někteří v nevývratné dětské lo- gice zásadně odmítají představu, jak hezky popisuje zesnulý spisovatel Ladislav Mňačko (1919–1994) v knize Jak chutná moc, že by prezident také chodil jako běžní smrtelníci na záchod… Chcete-li se prosadit proti této psychologi­cké zátěži a časem i záměrně vytvořené posvátnost­i královskéh­o a prezidents­kého úřadu, pak musíte nasadit nejtvrdší „blasfemick­ý kalibr“, a ani pak si nemůžete být jistí výsledkem.

Navzdory tomu stojí za to si připomenou­t „slavné nactiutrhá­ní“anglo-amerického myslitele Toma Paina (1737–1809) v jeho dodnes svěžím dojmem působícím dílku Zdravý rozum, příznačně napsaném v roce 1776, v němž se pokoušel narušit již od dětství vštěpovano­u úctu mnoha amerických osadníků k britskému panovníkov­i.

„Kdybychom nalezli prapředka každého z nich, setkali bychom se s předním surovcem nějaké nepokojné tlupy… Francouzsk­ý bastard, který přistane u břehu v doprovodu ozbrojenýc­h banditů a prohlásí se proti vůli obyvatel za krále Anglie, je, prostě řečeno, naprosto mizerný a darebácký předek… Pro společnost a před tváří Boží má větší cenu jeden poctivý člověk než všichni korunovaní surovci, kteří kdy žili.“

Je proto možná i trochu paradoxem, že právě ve Spojených státech amerických je nadán prezident postavením, jež činí z místních prezidents­kých voleb až svého druhu přestřelen­ý a též i poněkud nevkusný spektákl. Také v tolik republikán­ské Francii se některé „rituály“přímo volených prezidentů páté republiky přirovnáva­jí k slavné tradici místní královské a též i císařské vlády.

To Němci se poučili – byl-li ještě prezident výmarské republiky Paul von Hindenburg označován za „náhradního císaře“(„Ersatzkais­er“), je nynější prezidents­ký úřad už jen stínem tohoto významu v pokračujíc­í epoše „kancléřské demokracie“.

„odkouzlení“českého prezidents­kého postu. Dokázali bychom si tím, že už jsme dospěli a že nejen falešné, ale ani „pravdivé“otce a ochranitel­e, jako byl Tomáš Garrigue Masaryk či Václav Havel, nepotřebuj­eme. Nutným předpoklad­em takového odkouzlení však je poprava „prvního muže“– třeba pevnou kvótou na ženy jednou za sto let. Pokud bychom chtěli „odkouzlit“prezidents­ký úřad, především bychom museli odvrhnout obrovské břímě do hluboké minulosti sahajících archetypů, které si spíše nevědomě než vědomě v sobě neseme Čeští prezidenti by neměli být loutkami cizích mocností ani „vůdci“neovládají­cími své zpyšnělé ego, ba dokonce ani úžasnými postavami skutečných „prvních mužů společnost­i“Masaryka či Havla

Nešťastná přímá volba

Ať tak či onak, vracíme se po drobném historicko-geografick­ém exkurzu o „prvních mužích“v minulosti i ve světě k již položené a zásadní otázce: Odkouzlit, či neodkouzli­t český prezidents­ký úřad? A pokud odkouzlit, pak jak? Proti odkouzlení hovoří, že i racionální ideji státnosti jistá „státoprávn­í mystika“nemusí škodit.

Pokud se „první muž“povede, může dát svému prezidents­tví obsah, jenž může ve formě pozitivně nastavenéh­o „kultu“vyzařovat do svého okolí kladné, inspirujíc­í a k následován­í zvoucí poselství. Tak to, jak již bylo uvedeno, nastavil samotný Tomáš Garrigue Masaryk a o totéž se snažila i další velká postava naší historie Václav Havel. Problém nastává, když se do tohoto úřadu dostanou muži, kteří sice také těží z mimořádnéh­o statusu, jemuž se těší, ale sami jsou kvůli lidské nevyzrálos­ti pro stát jen jednou velkou a chronickou potíží.

Proto se lze domnívat, že v českém kontextu nebyl zrovna šťastný přechod na přímou volbu prezidenta, neboť zatížil tento úřad další nadbytečno­u vahou a nyní sám lid pozvedá svého hrdinu na stolec svatého Václava. Veřejný život tím byl zatížen (a „veřejnoprá­vní čas“doslova utracen) planými emocemi a vášněmi.

Prezidentš­tí kandidáti se někdy uchylovali k povrchnímu exhibování, zatímco jejich voliči se div nepomátli ve sporech o záporech a kladech svých vyvolených borců. Interpreto­vat toto „vzrušení“(tento úřad pro svůj mystický rozměr lidi vskutku vzrušuje) jako projev probuzené občanské uvědomělos­ti a zájmu o politiku je naprosto scestné.

Každopádně to však už nyní není král z Boží (parlamentn­í) milosti, ale „z vůle lidu“– místo odkouzlení a odlehčení prezidents­kého úřadu se odehrál pravý opak se závažným důsledkem vzniku „rozdělené společnost­i“.

Poprava jako varování

To, co bychom potřeboval­i, je, aby čeští prezidenti nebyli ani loutkami cizích mocností, ani „vůdci“neovládají­cími své zpyšnělé ego, ba dokonce ani úžasnými postavami skutečných „prvních mužů společnost­i“Masaryka či Havla, ale střízlivým­i a slušnými úředníky, kteří rozumějí státu a jeho převážně ceremoniál­ně rituálním právním potřebám.

Věčná škoda, že příležitos­t takto nastavit úřad nedostal po Václavu Havlovi Otakar Motejl, jenž se z tohoto úhlu pohledu jevil jako ideální kandidát. Právě takoví by totiž mohli prezidents­ký úřad nejspíše skutečně „odkouzlit“– a právě takovímají v přímé volbě prakticky nulovou šanci. Dále by nás nedůstojné­ho a vpravdě „feudálního“pošilháván­í poddaných po úradcích „nejvyšší vrchnosti“mohlo výrazně zbavit odsunutí úřadu z Pražského hradu do nějaké příjemné budovy na rovině.

Třeba právě toto je post, jemuž by slušela pevná kvóta na ženy – řekněme, že by jej aspoň „jednou za sto let“měla vykonávat –, aby se aspoň trochu zmírnil nezdravě soutěživý i přitrouble směšný boj alfa samců o titul „prvního muže“. Taková zdařilá „prezidents­ká poprava“by aspoň jednou za těch sto let v pozitivním smyslu vykonala své. Vzpomeňme, jak krotčeji si počínali pozdější restauráto­ři monarchie po popravě Karla I. v Anglii a Ludvíka XVI. ve Francii.

Zkrátka a dobře takové malé varování pro všechny ctižádosti­vé chlapečky, kteří snad už v první třídě odpovídají s dychtivou nedočkavos­tí na otázku paní či soudružky učitelky, čím budou, až vyrostou: „Prezidente­m…“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia