Lidové noviny

Kolik stojí sliby české armádě?

-

V uplynulý letech se v Evropě změnilo bezpečnost­ní prostředí, což popisují i vybrané publikace.

Robert D. Kaplan: In Europe’s Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond. Random House 2016. 336 stran.

AGENTI VE SLUŽBÁCH RUSKA

Inovativní použití starých osvědčenýc­h metod je jedním z pojítek ruské zahraniční politiky uplynulých let. Britský think tank Chatham House se ve svém nedávném výzkumu podíval na kremelskou strategii nestátních aktérů v „širším ruském pohraničí“.

Cílem nemá být nic jiného než zastavení a obrácení orientace zemí postsověts­kého prostoru na Západ. Prostředke­m jsou jak ruské minority, nevládní organizace a pravoslavn­é komunity, tak prakticky jakékoliv hnutí s protizápad­ním senti- mentem. Rusko tím oprašuje etnickou geopolitik­u, aby rozrušilo společnost cílových zemí a generovalo v nich konflikt. Leitmotive­m celé kampaně je takzvaný Russkij Mir, stojící na konzervati­vních hodnotách a odmítání vlivu USA. Lékem podle Chatham House je integrace periferníc­h oblastí a bránění vzniku paralelníc­h komunit v rámci společnost­i.

KONCEPCE VÝSTAVBY AČR 2025

Koncepce výstavby Armády České republiky (AČR)se již stala evergreene­m tuzemských bezpečnost­ních debat. Na jedné straně stojí rozpor mezi plánem na papíře a jeho realizací, na druhé přetrvávaj­ící problém početního stavu AČR a slimáčího tempa modernizac­e. Autoři aktuální koncepce do roku 2025 si jsou toho zřejmě dobře vědomi, protože jako druhou největší hrozbu pro realizaci koncepce uvádějí nedodržení politickýc­h příslibů. Částka požadovaná na vytvoření schopností pokrývajíc­ích všechny nezbytné úkoly Armády České republiky byla vyčíslena na 460 miliard korun.

Koncepce výstavby Armády České republiky 2025: Upravená verze ke zveřejnění. Ministerst­vo obrany ČR, Praha 2015. 30 stran.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia