Lidové noviny

Doplatí H+H na deblový přetlak?

- KAREL KNAP ONDŘEJ NOVOTNÝ

Stříbrné hrdinky z Londýna sní o další medaili, ale na čtyři místa se tlačí pět tenistek. Nejméně jedna bude smutná.

PRAHA Čtyřhra, parádní disciplína českého tenisu. Týmová soutěž v jinak převážně sólovém sportu. Deblová vítězství v poslední době rozhodoval­a o cenných triumfech ve Fed Cupu. Teď se však na kurtech rýsuje zvlášť zapeklitá situace.

Na olympiádě v Riu mohou do čtyřhry nastoupit jen dva páry z jedné země. To znamená, že se do nominace nevejde nejméně jedna dáma z pětice Šafářová, Hlaváčková, Hradecká, Plíšková, Strýcová.

Přitom Lucie Šafářová loni získala dva grandslamo­vé tituly s Američanko­u Mattekovou-Sandsovou.

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou též dobyly dvě trofeje z největších turnajů a před čtyřmi lety v Londýně dosáhly na stříbrné olympijské medaile.

Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou se blýskly v rozhodujíc­ích bitvách loňského finále Fed Cupu proti Ruskám a letošního prvního kola proti Rumunkám.

Napoví žebříček, rozhodne svaz

Každá z těch pěti by si zasloužila šanci předvést se na akci, která se koná jen jednou za čtyři roky. Žádná nehodlá tu jedinečnou příležitos­t dobrovolně oželet.

„Výsledky v deblu mám teď opravdu výborné, určitě bych si v Riu věřila,“prohlásila Šafářová na turnaji v Praze, kde se potkala se všemi svými „sokyněmi“.

„Hodila jsem za hlavu svou singlovou kariéru, abych se dostala na olympiádu,“řekla Hlaváčková. „Taky Lucka (Hradecká – pozn. red.) kvůli ní obětovala několik turnajů. Je pro nás jedním z největších cílů. Myslím si, že na ni patříme. Máme zkušenosti. Půjde jen o to, aby nás nominovali, což věřím, že by měli.“

Měli by? Toť otázka. Pět kandidátek, čtyři místa. Jak a kdo tenhle hlavolam vyřeší? Výrazně na- poví světový žebříček po Roland Garros na začátku června. Členky výpravy do Ria včetně dvojic pro čtyřhru pak určí český tenisový svaz s přihlédnut­ím k pravidlům, jež stanovila ITF.

Hráčka top desítky má právo si k sobě vybrat jakoukoliv partnerku. Nyní je Šafářová pátá a Hradecká desátá. Leccos se však může změnit za měsíc v Paříži, kde Šafářová obhajuje titul a Hlaváčková s Hradeckou postup do semifinále.

Do olympijské­ho pavouka se pak tenistky srovnají podle umístění v pořadí WTA Tour. Zároveň nemůže žádný stát na hrách reprezento­vat víc než šest tenistek, z toho čtyři singlistky – v současné situaci Petra Kvitová, Šafářová, Plíšková a Strýcová. Nabízí se několik řešení zvláštního rébu-

Za každou zemi mohou ve čtyřhře podle nominačníc­h kritérií ITF nastoupit jen dva páry.

Hráčky z top 10 deblového žebříčku WTA mají právo vybrat si partnerku.

Do deblové nominace navíc zasahuje i kvóta na celkový počet tenistek z jedné země – šest hráček, z toho čtyři singlistky a dvě deblistky.

Postavení českých deblistek v žebříčku a počet jejich bodů 5. Šafářová 5885 10. Hradecká 4645 12. Hlaváčková 4355 24. Karolína Plíšková 2736 34. Strýcová 2145 su. Zůstanou-li pohromadě H+H a fedcupové zachránkyn­ě Plíšková se Strýcovou, byla by „navíc“Šafářová.

Strýcová: Chci hrát s Karolínou

Ale proč by měla být obětí brazilskéh­o přetlaku právě ona? Co když bude právě ona na žebříčku z krajanek nejvýš? A vybere si k sobě Barboru Krejčíkovo­u či Květu Peschkeovo­u? Pak by se rázem do kvóty nevešla oblíbená „Háčka“, výrazné postavy z Londýna, kde na stupně vítězů kráčely v holínkách.

„Rády bychom si s Andy zopakovaly zážitky vyšperkova­né stříbrnou medailí,“říká Hradecká. „Byla nádhera bydlet ve vesnici a poznat olympijsko­u atmosféru.“

Sehrané duo H+H ji ovšem poznalo jen proto, že mu účast ne úplně dobrovolně přenechala Peschkeová. Ocitla se v autu, neb oslovila Hradeckou, která se nehodlala trhnout od Hlaváčkové. Co když se teď situace obrátí a na ocet zůstanou stříbrné slečny z Londýna?

Ani tuhle variantu nelze vyloučit. „Možností je víc, zatím to úplně neřešíme. Nechávám tomu volný průběh,“řekla Plíšková.

To její kamarádka Strýcová má jasno: „Chtěla bych hrát s Karolínou. Ale všechno záleží na žebříčku po Paříži. Jedna z nás bude muset z kola ven. Já se do poslední chvíle budu snažit, abych v Riu hrála singla i debla.“

Rozuzlení spletité situace ale zdaleka nezáleží pouze na ní.

 ?? Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká se v roce 2013 rozešlo, po roce se tenistky zase daly dohromady. FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA ?? Úspěšné duo
Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká se v roce 2013 rozešlo, po roce se tenistky zase daly dohromady. FOTO MAFRA - MICHAL RŮŽIČKA Úspěšné duo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia