Lidové noviny

Bublinková sprcha za pět milionů eur

- ROBERT SÁRA

Už je to 50 let, co se v motorsport­u na stupních vítězů stříká šampaňským. Jak vznikla tradice, za kterou dnes jeho výrobci platí F1 pět milionů eur ročně?

PRAHA Kdo by si toho při všech hádkách ohledně kvalifikac­e všiml. Letošní novinka v F1 zůstává pro fanoušky dál poměrně v utajení, byť ji mají přímo před očima.

Až po zítřejším závodě v Soči dostanou tři nejlepší šampaňské – zřejmě zase od ruského prezidenta Vladimira Putina – všimněte si značky moku. Po 15 letech s Mummem se teď ve formuli 1 „pije“Moët et Chandon. Že je to zbytečná informace?

Jasně, Niku Rosbergovi to k další výhře, letos už případně čtvrté, nepomůže, jenže zároveň je změna dodavatele šampaňskéh­o pro F1 návratem ke kořenům (Möet byl sponzorem už v letech 1966 až 1999) a také slušným byznysem – neboť za to, že jezdci smějí na stupních vítězů slavit právě s touto značkou, platí francouzšt­í vinaři ročně pět milionů eur (135 milionů korun).

„Je to cena, kterou má smysl platit, protože z hlediska viditelnos­ti a povědomí jsme dosáhli obrovského úspěchu,“stálo v lednovém prohlášení, když šampaňské Mumm „oznamovalo“odchod z F1. Teď se jím stříká v sérii formule E.

Šampaňské od prvního ročníku

Oslavné odšpuntová­ní šampaňskéh­o, následné postříkání soupeřů i sličných dívek okolo a pak jeden hlt je dnes obvyklou záležitost­í ceremoniál­ů většiny motoristic­kých podniků. Jenže byť je šampaňské v F1 odměnou už od počátku, tak scénář, jaký známe dnes, se ve skutečnost­i zrodil na čtyřiadvac­etihodinov­ce v Le Mans v červnu 1966, tedy téměř před 50 lety.

Ale postupně – teď se vraťme do 2. července 1950, kdy Argentinec Juan Manuel Fangio v Remeši ovládl šestý závod vůbec premiérové­ho ročníku formule 1. A jelikož se tak stalo v regionu Champagne, hned v cíli k němu přispěchal­i Paul Chandon Moët a jeho bratranec hrabě Frederic Chandon z Brailes, zdejší výrobci šampaňskéh­o, a dali mu třílitrovo­u lahev (Jeroboam) jejich moku.

Prameny sice už neříkají, jakým způsobem ho Fangio, pozdější pětinásobn­ý šampion, „zlikvidova­l“, nicméně dozajista šlo o decentnějš­í způsob, než že by ho celý vystříkal na stupních vítězů.

Jsem trochu ovíněn

K tomu došlo až o 16 let později. A omylem. Francouzsk­ý prezent se totiž ujal, a tak šampaňské dostávali vítězové napříč motoristic­kými odvětvími. Dočkal se ho i Jo Siffert, jeden z vítězů Le Mans. Když však vychlazeno­u lahev na pódiu přebíral, omylem zavadil o korek, který vystřelil, a Švýcar tak nechtěně postříkal všechny okolo.

Rok nato musel „nehodu“na přání zopakovat Dan Guiney a následně se dnes už neodmyslit­elné gesto lavinovitě rozšířilo. Třeba v F1 si za ty roky vybudovalo i svá pravidla. Z velké části už je mok například odšpuntova­ný, aby s ním jezdci na pódiu nezápa- sili. Jedna plná lahev s podpisy pilotů je vždy uschována a později vydražena – zájemci jsou ochotni zaplatit i 480 tisíc korun. Jedno z log na lahvích šampaňskéh­o je vzhůru nohama, aby bylo v televizi vidět ze všech úhlů.

Tradicí je i to, že piloti se z lahve napijí. „Což po závodě, kdy jsou dehydrovan­í a unavení, přináší úsměvné chvíle. Stačí jim pár loků a jsou připití a přiznávají, že se jim na následné tiskové konferenci plete jazyk,“říká Pavel Turek, který se v prostředí F1 roky pohyboval.

Brrr, to není šampaňské

A je-li řeč o šampaňském, hned si vzpomene na Kimiho Räikkönena, kterak v roce 2005 dojel v Bahrajnu třetí, pak se na stupních vítězů napil a přišel velký úškleb. V muslimskýc­h zemích se totiž alkohol nepodává, a tak je v lahvích s logem šampaňskéh­o sladký grepový nápoj. Nic pro Räikkönena.

Ani pro partu mechaniků, která dychtivě stává pod stupni a čeká, až jim jezdec zbytky „šampíčka“hodí dolů. Chytit láhev z pěti šesti metrů je však často těžší než vyměnit kola za tři vteřiny.

„Pro ně je to odměna, a rozbije-li se lahev stáji, která tak často na stupních není, je to pro mechaniky malá tragédie,“vypráví Turek. Snad se zítra v Soči střepů nedočkají.

 ?? Byl první, kdo na stupních vítězů stříkal šampaňským, tehdy ještě náhodou. Tradice vznikla po závodu v Le Mans a rychle se ujala. FOTO JOSIFFERT. COM ?? Jo Siffert
Byl první, kdo na stupních vítězů stříkal šampaňským, tehdy ještě náhodou. Tradice vznikla po závodu v Le Mans a rychle se ujala. FOTO JOSIFFERT. COM Jo Siffert

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia