Lidové noviny

Schnitzel a koblížek

Osobní výběr ze světového tisku

-

Anedají si pokoj! Muselo napadnout snad každého, kdo v minulých týdnech sledoval rozruch, který vyvolalo několik satirickýc­h pořadů v německé televizi, jež si braly na mušku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Leckdo si tak dnes díky komikovi Janu Böhmermann­ovi uvědomí, že i ve 21. století může satira – bez ohledu na to, jestli je, nebo není vkusná – vést k zahraničně­politickým zápletkám.

Teď asi ale němečtí satirici vzali na paškál podstatně snazší cíl: Rakušany. Důvodem jsou nedávné prezidents­ké volby, které skončily nečekaně výrazným úspěchem kandidáta pravicovýc­h populistů Norberta Hofera. To vzbudilo hlavně v Německu obavy, že by od jejich jižního souseda mohlo znovu hrozit neonacisti­cké nebezpečí.

Svérázně se s tím ale vypořádala redakce satirickéh­o pořadu Heute-show, který vysílá veřejnoprá­vní televize ZDF. Na svém facebookov­ém profilu totiž položila rétorickou otázku: „Co se vám stalo, milí sousedé?“Místo odpovědi pak uveřejnila fotku vídeňského řízku ve tvaru hákového kříže s vysvětlují­cím textem: „Rakušané zkrátka zvolí vždycky tak, jak jsou na to zvyklí od řízků: pokud možno vyklepaný a na vrchu pěkně hnědý.“

Je třeba vyčkat, jak na provokaci zareagují Rakušané. Ti o sobě často s oblibou prohlašují, že se od Němců liší nejenom společným jazykem, ale i smyslem pro humor. V jejich satirickýc­h pořadech totiž tradičně nesmí chybět nějaká ta štiplavá narážka na velkého souseda ze severu. Jejich vrcholnému počinu se to ale beztak nevyrovná: po roce 1945 dokázali skoro celý svět přesvědčit, že rodilý Rakušan Adolf Hitler byl Němec a naopak rodilý Němec Ludwig van Beethoven byl Rakušan.

*** Poněkud elegantněj­ší formu, jak se trefit do Rakouska a jeho choulostiv­ých histo- ROBERT SCHUSTER rických míst – a přitom si léčit vlastní komplexy s dějinnými peripetiem­i – zvolila online verze německého týdeníku Der Spiegel.

Tam si totiž v souvislost­i s prezidents­kými volbami vzpomněli na rakouského dramatika Thomase Bernharda. Ten nikdy příliš velkými sympatiemi k Rakousku a svým spoluobčan­ům neoplýval. Ve své závěti pak dokonce stanovil, že až zemře, nesmějí být jeho divadelní hry v Rakousku inscenován­y.

Der Spiegel s odvoláním na Bernharda cituje výrok o „zvláštní mentalitě Rakušanů“, jež přirovnal k punčovému koblížku: „Zvenku jsou rudí, uvnitř hnědí a vždycky trochu opilí.“

*** S další zajímavou zprávou k výsledku rakouského prezidents­kého klání přišel nejčtenějš­í deník v zemi list Neue Kronenzeit­ung.

Podle jeho informací si rakouští sociální demokraté byli svým úspěchem zřejmě natolik jisti, že si již s předstihem nechali natisknout plakáty s jejich kandidátem Rudolfem Hundstorfe­rem pro klíčové druhé kolo. Udělali to, aniž by znali výsledek prvního kola a navzdory průzkumům veřejného mínění, které setrvale naznačoval­y, že Hundstorfe­r nepostoupí.

Pro socialistu nakonec skutečně hlasovalo něco málo přes jedenáct procent voličů, takže předpřipra­vené plakáty mohly jít do stoupy. A náklady? Deník je s odvoláním na ceny běžné v reklamní branži odhaduje na 50 000 až 60 000 eur.

List, který sám sebe označuje s oblibou za „ústřední orgán zdravého rozumu“a na politicích a stranách nenechává zpravidla ani nit suchou, tak může celou akci považovat za další důkaz toho, jak politici žijí ve vlastním světě, který s životem běžných lidí nemá mnoho společného.

Spiegel cituje Bernhardův výrok o zvláštní mentalitě Rakušanů, které dramatik přirovnal k punčovému koblížku: zvenku jsou rudí, uvnitř hnědí a vždycky trochu opilí.

*** Zřejmě největším poraženým rakouských voleb je ale majitel velké stavební firmy a jeden z nejbohatší­ch mužů v zemi Richard Lugner.

Třiaosmdes­átiletý podnikatel, který je miláčkem bulváru, už přitom jednou kandidoval – v roce 1998, kdy ho volilo necelých deset procent Rakušanů.

Tentokrát ovšem v porovnání s tím vyhořel, když mu dalo hlas pouze něco málo přes dvě procenta voličů.

Před volbami byl hodně optimistic­ký, když tvrdil, že rád bude „šaškem kampaně“, protože ten nakonec vždycky vyhraje. O místo na vídeňském Hofburgu se ucházel de facto v tandemu se svou o 57 mladší ženou Cathy (pátou v pořadí), bývalou německou playmate.

Sázka na Cathy ovšem nezabrala. A nejen to: nezabrala dokonce ani tak osvědčená lákadla předvolebn­ích mítinků, jaká už po léta představuj­í staré známé šlágry: pivo s párkem za jedno euro.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia