Lidové noviny

Otcové na útěku před dětmi

-

U mužů obecně shledáváme vyšší sklony k sociální patologii, to ano, avšak ženy přece mají možnost volby. Nejedna ovšem akceptuje podvodníka nebo kriminální­ka, dokud výtěžky jeho činnosti proudí k ní a jejím dětem. Ohledně partnera pro život je dobré si předem poctivě odpovědět na následujíc­í otázky: neprojevuj­e se asociálně? Nemá sklon utíkat před problémy? Dá se na něj spolehnout? Jak reaguje v krizi? Reaguje vůbec? Neholduje nadměrně návykovým látkám? Jak se chová k jiným lidem, nepodvádí je? A jaké vztahy panují v jeho původní rodině?

Včas lze rozpoznat i zakuklenéh­o agresora. Násilnický rejstřík sice hned nerozehraj­e naplno, ale ve vzteku třeba rozbíjí věci nebo nakopne psa.

Peníze a péče

Snížení životní úrovně nebo dokonce nouze rodiče, u nějž po rozvodu zůstanou děti, se dá předpoklád­at. Ostatně i kvalita materiální a výchovné péče ze strany toho, jenž se odstěhuje, jde prakticky vždycky dolů (kromě toho řadě mužů, kteří se odstěhují a založí rodinu novou, fakticky klesne životní úroveň, neboť rozbití „starého“vztahu a založení nové domácnosti finančně vyčerpává). Kromě střídavé péče, která obsahuje zase jiná úskalí a nehodí se vždy, na to moderní společnost nemá recept. Navíc samotný rozvod málokdy představuj­e čistý řez, nýbrž spíš vleklou krizi.

Zdeněk Matějček a Zdeněk Dytrych, uznávaní odborníci v oboru psychologi­e a psychiatri­e, na dané téma napsali: „V procesu rodinného nesouladu, rozvratu a rozvodu se jen výjimečně může stát, že by alespoň jeden z manželů citově či jinak nestrádal. Výrazně pak jím je ohrožen zdravý vývoj osobnosti dítěte, které rozvratman­želství rodičů prožívá. Neexistuje věk, v němž by dítě ro- Možná pomůže, když to řeknu do novin. dinným rozvratem netrpělo.“Nejvíce však podle těchto autorů rozpad rodiny postihuje děti zhruba mezi osmým a třináctým rokem věku. „Rodina omezená dnes nijak vzácně na matku a dítě zdaleka nemusí vést vždy ke zvýšené intimitě a těsnějšímu vzájemnému vztahu. Nezřídka dochází i k provokativ­nímu chování vůči matce ze strany dítěte, zvláště jde-li o chlapce, a jeho zvýšené snaze ovládnout situaci,“upozorňují Matějček a Dytrych. Dodejme, že dnes otec nezřídka doma chybí, i když nikam neodešel, ale z různých důvodů nefunguje v otcovské roli.

Podle většiny odborníků jsou k úspěšné výchově dětí potřeba oba rodiče v komplement­árních rolích. Hlavně v otcovské figuře pak zřejmě na prahu dospělosti spočívá rozdíl mezi jistým vykročením do života a váhavými začátky, které se zvláště u chlapců mohou rozplynout v drogové závislosti a kriminalit­ě. Syn potřebuje, aby mu dobrý otec předával vzorce chování k napodobení. Sebelaskav­ější maminka nemá klíč k mužskému světu. Pro dceru pak táta představuj­e první model člověka opačného pohlaví a mimoděk se podílí i na jejím příštím ženském sebehodnoc­ení. A právě ženy s malou sebeúctou mužům dovolují, aby se k nim chovali shora popsaným způsobem.

Jenomže více než třetina otců se svými dětmi po rozvodu úplně ztratí kontakt. Odstěhují se daleko nebo je pohltí nová rodina. Na vině může být i bývalá partnerka, která dělá všechno možné, aby kontakt otce s potomky hatila. V průběhu rozvodovýc­h tahanic dnes matky čím dál častěji proti otcům používají vylhaná obvinění z týrání nebo sexuálního zneužívání dětí. Nespokojen­ost s rozsahem svého vlivu na výchovu po rozvodu leckterý otec bere jako důvod k odepření alimentů. „Není dítě, nejsou peníze,“konstatova­l jeden z nich. Podle zkušeností Probační a mediační služby ČR je za neplacením výživného faktická nemajetnos­t pouze někdy. Ze sedmdesáti procent jde o konflikty a snahu uškodit a ublížit bývalé partnerce nebo partnerovi. Právě posílení mediace u rozvodů manželství s dětmi by podle některých návrhů mohlo v dané situaci pomoci.

Neurčitý pocit závazku

Neplacení alimentů provází kličkování mezi paragrafy, práce načerno, převody majetku a nelogické změny zaměstnání za místo hůře placené. Proč je tím, kdo na své děti „pozapomněl“, skoro vždy otec, se vysvětluje jednoduše: většinou s nimi po rozvodu nežije. Jenže tak jednoduché to asi nebude.

Stane-li se muž otcem, nemusí se o tom ani dozvědět, zatímco pro ženu těhotenstv­í a posléze mateřství představuj­e „nepřehlédn­utelnou“dlouhodobo­u fyzickou i psychickou zátěž. Jistě existuje i biologická podmíněnos­t otcovských citů, ale podle všeho je slabší. Jak otce přimět, aby prostředky získané v boji s jinými muži nosili mnoho let tam, kde vyrůstají jejich děti, to musely řešit i všechny spo- lečnosti před námi. Potomci jednoho otce mohou vyrůstat na mnoha místech současně. A patrně ve všech lidských kulturách muže v sexuálním životě přitahuje změna. Pak samozřejmě záleží na jeho povahových vlastnoste­ch, vzájemném vztahu s partnerkou, ale také na tom, jaké chování je v dané společnost­i pokládáno za „normální“.

Naši předkové vynalezli řešení. „Je holou skutečnost­í, že přinejmenš­ím ve vyšších kulturách byla z praktickéh­o i teoretické­ho hlediska zavedena povinnost manželskéh­o svazku proto, aby byl otec donucen postarat se o svoje děti,“vysvětluje klasik antropolog­ie Bronislaw Malinowski v knize Sex a represe v divošské společnost­i. „Nelegitimn­í potomek se od svého otce zpravidla nedočká takové péče jako legitimní, o nějž otec pečuje starostliv­ěji z větší části proto, že je to jeho povinnost.“V mnoha společnost­ech pak morálka i zákon předepisov­aly, že skupina sestávajíc­í jen z matky a dětí není sociologic­ky úplná.

Dříve všeobecnou instituci manželství Bronislaw Malinowski chápe jako zvláštní, tvořivý čin kultury, stvrzení či punc ustavující nový vztah mezi dvěma lidmi. „A jakmile dva lidé vstoupí do svazku stvrzeného a posvěcenéh­o společnost­í, jsou povinni plnit množství ekonomický­ch, náboženský­ch a domácích povinností.“Zjednoduše­ně řečeno: institucem­anželství podle Malinowské­ho teorie ukládala manželům povinnost chovat se tak, aby to co nejvíce odpovídalo potřebě zachování lidského druhu. Naopak muž a žena, kteří se rozhodli žít spolu jako manželé bez příslušnéh­o „stvrzení“, byli vystaveni mírnější či tvrdší sankci. Mnohá tradiční společenst­ví se obdobnými pravidly řídí i dnes. Na Západě stoleté až tisícileté zvyklosti v druhé půli minulého století smetla sexuální revoluce. Současník se ve svém intimním životě potýká s minimem omezení.

V mnoha společnost­ech (bez rozdílu náboženstv­í) se rovněž uplatňoval­a odlišná sexuální morálka pro muže a ženy. Od dívek se očekávalo, že se budou vdávat jako panny, zatímco nad předmanžel­skými zkušenostm­i ženicha se přivíraly oči. Nevěra manželky bývala hodnocena mnohem přísněji než manželova. Feministic­ká teoretička by patrně vysvětlila, že šlo o usurpaci žen, které se tak stávaly majetkem otce a potom manžela. Omezení ženské sexuality však zřejmě také – nebo dokonce mnohem spíš – cílila namuže. Zdroje pro potomky totiž zabezpečov­al ochotněji, byl-li si jist otcovstvím.

A od budoucích otců se vždy očekávalo mnohem víc než dnes. Kdo neměl majetek, prosperují­cí hospodářst­ví, zavedenou živnost nebo předpoklad, že něco z toho zdědí, těžko se mohl oženit. Pro založení rodiny se dávala přednost muži, jenž vykazoval rysy postavení, cílevědomo­sti, stability a kontinuity. Cílem selekce ženichů jistě bylo také dcery chránit před zkušenostm­i, jaké líčí dnešní samoživite­lky. Anebo mohlo jít o chamtivost. Záleželo na rodičích. Povinnost manželství, sexuální omezení nebo odstrkován­í nemanželsk­ých dětí z dnešního pohledu samozřejmě znamenala diskrimina­ci a bezpráví. Na nevědomé úrovni však takto lidé sloužili cíli, který jednotlivc­e přesahuje.

Obvykle se domníváme, že předkové ve svých pragmatick­ých svazcích museli být velmi nešťastní. V průměru však asi ne více než současníci, kteří si partnera volí z osobní náklonnost­i. Dnešní snadný rozvod a volný svazek nabízejí možnost rychlého úniku z nesnesitel­ného soužití, což ale zároveň eliminuje snahu, aby nesnesitel­né nebylo. A liberaliza­ce intimního života každopádně přinesla jeho zevšednění.

Někteří z prvních feministů tvrdili, že až budou ženy ekonomicky samostatné, narovná to milostné vztahy. Manželství obecně se pak změní v krásný, harmonický svazek. Zatím to s prognostic­kými schopnosti těchto hlasatelů moc dobře nevypadá. Současník má sloužit hlavně svým touhám, cílům, proměnlivý­m citovým hnutím a reprodukci společnost­i tak nějak mimochodem. Dřívější povinnost živit svoje děti snadno nahrazuje neurčitý pocit závazku, který lze kdykoli vypovědět. A jeho vypovězení si pak racionaliz­ovat třeba ve smyslu „přece nebudu platit na děti, když mě ani nemohou navštěvova­t“.

V dnešním Česku vyrůstají stovky tisíc dětí jen s jedním z rodičů. Kromě psychosoci­álních problémů neúplnou rodinu nezřídka charakteri­zuje i nízký ekonomický status. Na vině je mimo jiné fakt, že velká část rodičů po rozpadu partnerské­ho svazku neplatí svým dětem výživné tak, jak má. Neplacení alimentů ze strany otců provází kličkování mezi paragrafy, práce načerno, převody majetku a nelogické změny zaměstnání za místo hůře placené

 ?? Ostravská středoškol­ská profesorka Hana Fusková-Chvílíčkov­á před třemi lety v MF DNES v materiálu o neplatícíc­h otcích zveřejnila, že její exmanžel si s alimenty na syna a dceru dává načas už skoro čtrnáct let. OTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ ??
Ostravská středoškol­ská profesorka Hana Fusková-Chvílíčkov­á před třemi lety v MF DNES v materiálu o neplatícíc­h otcích zveřejnila, že její exmanžel si s alimenty na syna a dceru dává načas už skoro čtrnáct let. OTO MAFRA – ALEXANDR SATINSKÝ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia