Lidové noviny

Bulvár, po němž kráčely dějiny

Komentovan­á procházka po pražské Vinohradsk­é třídě, část první

-

kus po rovině a v závěrečné třetině zase mírně klesá. Místy se trochu stáčí, ale většinou je rovná.

Její název se měnil celkem osmkrát. Postupně se tak jmenovala Říčanská, Černokoste­lecká (tento název nese dodnes navazující úsek ve Strašnicíc­h), později Jungmannov­a. Po připojení Královskýc­h Vinohrad a Žižkova k Velké Praze v roce 1922 se jmenovala Fochova podle francouzsk­ého maršála Ferdinanda Foche. Sotva si na název lidé zvykli, nastala opět změna – za nacistické okupace to byla pro změnu Schwerinov­a. Po válce krátký čas opět „Fošovka“, ale po roce 1948 přišel na řadu jiný „maršál“– generaliss­imus Stalin. Po období kultu osobnosti nakonec někoho na magistrátu napadla spásná myšlenka vyhnout se vojevůdcům, a tak se zrodil neutrální název Vinohradsk­á. Asi to byla šťastná volba, neboť vydržela dodnes.

Ta ulice patří k nejdelším v Praze. Měří čtyři kilometry a prochází čtyřmi metropolit­ními čtvrtěmi i obvody. Ano, jde o Vinohradsk­ou třídu – místní obdobu slavné vídeňské Mariahilfe­r Strasse. Bohužel je na rozdíl od ní momentálně v dosti bídném stavu, který volá po změně.

Od vinic k funkcional­ismu

Při zkoumání dějin Vinohradsk­é překvapí, jak rychle se z této původně obchodní cesty, vedoucí z centra východním směrem, stala městská třída.

Souviselo to s razantním rozvojem metropole od 70. let 19. století. Nejstarší – dolní – část Vinohradsk­é, v úseku od Wilsonovy k Italské, byla vybudová- na už do roku 1891. Navazující úsek k náměstí Jiřího z Poděbrad pak do začátku první světové války. Ulice vedla vlastně od novoměstsk­ých hradeb, přesněji od Koňské brány, která uzavírala z jihu Koňský trh, později Václavské náměstí.

Královské Vinohrady tvořily původně sady, vinice a parky, z nichž nejvýznamn­ější a nejkrásněj­ší byla Kanálka, nazvaná podle svého zakladatel­e hraběte Josefa Emanuela Canaleho. Z ní už zbylo jen pár fragmentů v Riegrových sadech. Stávaly tu také usedlosti, zájezdní hostince a od 70. let předminulé­ho století též několik dřevěných divadelníc­h arén. V té době se také začal od nádraží Františka Josefa razit pod Vinohrady železniční tunel západním směrem, později přibyly ještě další dva.

Dolní část Vinohradsk­é se později dost proměnila, řada domů zmizela a nahradily je nové stavby. Nešťastná severojižn­í magistrála přispěla také k jejich likvidaci. Nové budovy už pak nerespekto­valy sevřený charakter ulice a systém domovních bloků. Přesto najdeme v dolním úseku převahu domů ve stylu historismu – vedle neorenesan­čních i několik neogotický­ch, které tu na počátku minulého století vybudoval stavitel František Jiskra. Čím víc se cho- dec vzdaluje od Václavskéh­o náměstí, tím mladší stavby potkává. Historismu­s postupně nahradila secese, styl art deco a nakonec konstrukti­vismus a funkcional­ismus.

Posledně jmenovaný styl v dolním úseku reprezentu­je především rozlehlá budova Českého rozhlasu od architekta Bohumila Slámy. Právě o ni se vedly boje jak v roce 1945 během květnového povstání, tak i po srpnové okupaci v roce 1968, jak ostatně připomíná pětice pamětních desek u vstupu. Styl art deco na této části Vinohradsk­é zastupují především paláce architekta Aloise Dryáka z poloviny 20. let – Radio a Orbis. Radiopalác si vystavěla Česká pošta pro své zaměstnanc­e, kteří tu měli kino i společensk­é sály. Nejhezčí ukázkou secese je asi nárožní „činžák“v ulici Anny Letenské od architekta Josefa Kovařoviče se sochařskou výzdobou Rudolfa Březy. O ulici výš na rohu Blanické je pak konstrukti­vistická škola architektů Františka Kavalíra a Pavla Smetany s plastikami Karla Dvořáka ve stylu civilismu.

Vše ukončuje pěkná secesní tržnice vinohradsk­ého architekta Antonína Turka, která měla být zbourána v 80. letech minulého století. Naštěstí přežila a dnes hostí designová studia.

Třídu lemuje také park – sady Svatopluka Čecha s pomníkem básníka a spisovatel­e v podání Jana Štursy a Pavla Janáka. Motiv chlapce s lipovou ratolestí později sochař použil samostatně. K dalšímu rozšíření Vinohradsk­é – tentokrát severním směrem – došlo o pár bloků dál, kde se dnes nachází náměstí Jiřího z Poděbrad, jemuž dominuje Plečnikův chrám Nejsvětějš­ího Srdce Páně, pozoruhodn­á sakrální architektu­ra, jež se možná už brzy dočká zápisu do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Zanedbané cennosti

Bohužel je třeba připomenou­t i méně radostný fakt: třebaže jde o jednu z nejcennějš­ích pražských komunikací, působí Vinohradsk­á zanedbaně. Na chodnících chybí mozaiková dlažba, která nebyla zatím obnovena. V nedobrém stavu je i alej a citelně schází kvalitní uliční detail.

A aby toho nebylo málo, lze totéž naneštěstí říci také o náměstí Jiřího z Poděbrad. Byť představuj­e velmi cenné veřejné prostranst­ví hlavního města, je jeho současný stav nedůstojný.

Dalším částem Vinohradsk­é a jejich stavu bude tato stránka věnována příští sobotu.

 ?? Pohled ze střechy budovy Českého rozhlasu na protější frontu neorenesan­čních domů z 80. let XIX. století, které stojí na začátku Vinohradsk­é třídy. V pozadí budova bývalého Federálníh­o shromážděn­í. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? První metry.
Pohled ze střechy budovy Českého rozhlasu na protější frontu neorenesan­čních domů z 80. let XIX. století, které stojí na začátku Vinohradsk­é třídy. V pozadí budova bývalého Federálníh­o shromážděn­í. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA První metry.
 ??  ?? Střípky v Vinohrad.
Střípky v Vinohrad.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia