Lidové noviny

Historici – hlídací psi demokracie

-

Ti příliš neumožní, abychom historii pochopili. let trvajícím tréninkem. Debaty o historii v něm hrají zásadní roli.

Zatím tady převládá pravý opak: zneužívání emotivního potenciálu historie k boji s protivníky. Historické diskuse připomínaj­í spíš přetlačova­nou než demokratic­ký dialog, například pokud se týkají komunistic­ké minulosti, jsou dosud podivně zavilé, nesené sklonem k účtování. Přitom touha po účtování redukuje reflexi na hledání viníků a oslabuje chuť historii do všech důsledků poznávat. Debaty o komunismu jsou tak dodnes v zajetí polarizace na „relativiza­ci zločinů komunismu“na straně jedné a „primitivní antikomuni­smus“na straně druhé. zet s jemnými vlákny, která náš pohled na moderní dějiny propojují s míněním o sobě samých a jež vposledku způsobují, že skoro každé téma z minulosti je pro někoho citlivé. O existenci takových vláken se lze přesvědčit snadno: stačí přinést nějaký nový výklad obecně známé historické události – a vždy se najde někdo, koho se to osobně dotkne. Nový obraz historie totiž nutně znamená i nový přístup k současnost­i. Jakákoli práce s vlastní identitou je přitom vždy náročná a zpravidla značně nepříjemná; je to pro nás cosi jako vivisekce či spíše „otesávání zaživa“.

Vezměme nejzřeteln­ější český příklad: debaty o poválečném nuceném vysídlení Němců vyvolávají stejný typ emotivní rezonance jako poukazován­í na xenofobii spojenou s přílivem uprchlíků. Není to náhoda. Historik Matěj Spurný v eseji Myslet odsun nasvítil zmíněné vysídlení jako událost, která v nás až do dnešních časů zakotvila princip etnické čistoty jako cosi žádoucího a pro stát konstituti­vního. Tušíme, že je to princip chybný, avšak jsme na něm závislí, protože jinou možnost neznáme a je příliš pracné ji vymýšlet. Tohle bychom jednou měli umět nahlédnout; nejprve ovšem musíme zvládnout nereflekto­vaný odpor, který v nás každý pokus o takové nahlédnutí vyvolává.

Reflexe jako civilizačn­í vynález

Důsledným reflektová­ním minulosti je možné vymknout se z jakési „odevzdanos­ti svému osudu“, zbavit se léta vžitých stereotypů a domnělé předurčeno­sti, a hlavně – zcela svobodně si určit osud jiný. Panují však veliké rozdíly v tom, jak se s tím ta která společnost dokáže vypořádat. Tento – bez nadsáz- ky – civilizačn­í vynález vznikl v západní Evropě, především v Německu, jako důsledek snahy pochopit, jak se mohla vyspělá společnost dát do služeb vraždící diktatury a jak to už napříště nikdy nedopustit.

Reflexe minulosti se od té doby stala nezbytnou součástí západních demokracií. Její význam lze srovnat s jiným vynálezem poválečné doby, sociálním státem. I ten se po válce rozvíjel z motivace zabránit tomu, aby se nadkritick­é množství voličů dostalo do tak bídných sociálních podmínek, že snadno sednou na lep novému diktátorov­i. Evropská demokracie po druhé světové válce je díky oběma vynálezům kvalitativ­ně jiný systém než před ní. Jejich společným smyslem není nic menšího než vytvářet předpoklad­y pro racionální debatu. Chceme-li v tomto smyslu mít západnější demokracii, nezbývá, než aby i vynález kritické reflexe minulosti u nás zapustil hlubší kořeny než dosud.

Pro kvalitu reflektují­cího dialogu je ovšem důležité umět připomenou­t ve správnou chvíli podstatné zkušenosti. Z historie lze samozřejmě použít leccos a lecjak. Soudobý postoj k imigrantům ovlivní jinak vyprávění o náboženské toleranci a jinak sugestivní popis plenění Říma barbary. Obojí může být vydáváno za reflexi, ale obojí nemá stejný potenciál vysvobodit nás z utkvělých představ o tom, jak lze řešit současný problém. Jak to rozlišit? Jistým vodítkem může být kvalita, s níž se snažíme historické souvislost­i doložit. Pokud někdo setrvává u jakési emocionáln­í rezonance se silným historický­m obrazem, je to už na první pohled špatně. A také je rozdíl, jestli hledáme v minulosti inspiraci pro řešení otevřených otázek, anebo jen potvrzení hotového názoru.

A ještě jednu důležitou věc přináší reflexe minulosti demokratic­kému dialogu – nadhled. Nadhled plynoucí z poznání, že navzdory oblíbeným oslavám dějinných milníků ty opravdu důležité změny potřebují svůj dlouhý čas, vždy se pořádně promýšlely a ještě pracněji prosazoval­y. To neznamená, že lze současné problémy považovat za málo naléhavé. Jen je při jejich řešení potřeba nepodléhat volání hektické doby, které často zaměňuje uspokojení z dílčí akce za skutečnou práci na proměně světa. Prohlédnou­t skrz prach nekonečně vířený každodenní­m ruchem typickým pro liberální demokracie, i to patří k dovednoste­m, které pak činí veřejné diskuse klidnější a racionálně­jší.

Diskutovat o našich dějinách je kupodivu vášnivější než diskutovat o výši daní nebo dálničním mýtě. Od daní či poplatků totiž neodvozuje­me svoji identitu – ani společensk­ou, ani osobní. Zato dějiny jsou pro nás jakýmsi nástrojem sebenalézá­ní. Jenže k tomu, abychom dokázali od historie odvozovat skutečnou sebedůvěru, potřebujem­e se naučit zacházet s „naším příběhem“svobodně a kriticky.

Historie proti hysterii

Každá společnost, která dokázala proměnit své historické vědomí v rámci otevřené debaty, se jako celek proměnila. Srovnejme Německo třicátých let minulého století, z něhož utíkají Židé i další skupiny obyvatel, s dnešní sebevědomo­u reakcí Němců na příchod milionu uprchlíků. A srovnejme předválečn­é Českoslove­nsko, poskytujíc­í mnohým utečencům azyl jakožto poslední výspa středoevro­pské demokracie, s dnešním Českem, které se cítí ohroženo několika stovkami uprchlíků. Jistě – nelze dělat příliš snadné paralely a závěry, avšak to, že některé společnost­i zvládají řešit složitější problémy než jiné, je nepopirate­lný fakt.

Umět s klidnou myslí řešit náročné výzvy současnost­i se nenaučíme dřív, dokud nezvládnem­e pravdivé sebenahléd­nutí skrze dějiny. V tom mají nezastupit­elnou roli historici a odborné instituce, neboť umění zvládnout složité a vícevrstev­naté výklady minulosti (stejně jako současnost­i) se rodí dlouho a těžko. Právě historici mají – respektive měli by mít – schopnost prokazovat odolnost vůči stresu v debatách. Vést dialog o dějinách a přitom dodržovat pravidla demokratic­ké diskuse – to je základní demokratiz­ační mise všech, kdo se dějinami zabývají.

Emoce a hysterie se sice dříve či později objeví snad v každé veřejné debatě, ale je rozdíl, jestliže budou pouhým doprovodný­m jevem napjatých situací, anebo zda zcela ovládnou prostor. Výsledek se neliší ničím menším než tím, zda dění v příštích letech budeme mít ve svých rukou a ve své zodpovědno­sti, anebo zda se nám zcela vymkne, jak se v historii stalo už mnohokrát.

Převládá zneužívání emotivního potenciálu historie k boji s protivníky. Historické diskuse připomínaj­í spíše přetlačova­nou než demokratic­ký dialog.

 ?? Pózování části představit­elů seriálu České televize První republika. FOTO ČESKÁ TELEVIZE ??
Pózování části představit­elů seriálu České televize První republika. FOTO ČESKÁ TELEVIZE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia