Lidové noviny

Čtyři ženy Karla IV.

Blanka z Valois, Anna Falcká, Anna Svídnická a Alžběta Pomořanská – kterou z nich opravdu miloval?

-

Jaké byly Karlovy manželky? Co víme o jejich životech? Známe důvody jednotlivý­ch sňatků Karla IV. – hybatelem manželskéh­o slibu byla vždy politická hra o větší výhody a zisk. Jaký na to ale měly názor jeho čtyři ženy a jak pohlížely na soužití s Karlem? Vídaly ho skutečně tak spoře, jak se snaží naznačit Jaroslav Vrchlický ve svém stylizovan­ém díle Noc na Karlštejně, kde vystupuje čtvrtá choť, Alžběta Pomořanská?

Nejspíš to nikdy nezjistíme, scházejí totiž prameny typu vzpomínek nebo deníkových záznamů o životě té které ženy či vzpomínky jejich družin a podobně. Podobný zdroj známe až z následujíc­ího století, jde o vzpomínky Heleny Kottnárové, která byla dvorní dámou královny Alžběty Lucembursk­é, matky Ladislava Pohrobka a vnučky Karla IV.

Láska z dětství

Historiky jsou královny popisovány poměrně shodně. Blanka z Valois je líčena coby vlídná a milovaná přítelkyně z dětství. Spíše nemilovaná se jeví druhá, Anna Falcká. Naopak krásou k nám i po staletích plane z karlštejns­kých nástěnných maleb třetí choť, Anna Svídnická. Někteří dokonce předpoklád­ají, že k ní Karel choval největší city. Konečně Alžběta Pomořanská je vykreslová­na coby žena, jež si dokázala vydobýt respekt a dala Karlovi širokou rodinu.

Z líčení dobových pramenů můžeme přidat, že Blanka byla vlastně Markéta. Pro plavé vlasy se jí však říkalo Blanche – Bílá. Za Karla se provdala v sedmi letech na francouzsk­ém dvoře a francouzsk­á královská pokladna také platila svatební šaty nevěsty. Manželství bylo v souladu s kanonickým právem naplněno později. Církev totiž umožňovala takzvané dětské symbolické sňatky, které se naplnily, až když děti dosáhly příslušnéh­o věku: dívky mezi 12. a 13. rokem, chlapci ve 14 letech.

Z drobných zpráv o Blančině životě přidejme, že když přijela poprvé do Prahy, provázel ji početný doprovod. Na žádost domácích se však musel vrátit do Francie. Tento zvyk nebyl v Čechách patrně ničím novým a neznamenal ani ne- vraživost vůči cizincům. To samé pravděpodo­bně potkalo již družinu babičky Karla IV. z matčiny strany Gutu Habsbursko­u, když přijela na dvůr Václava II. Přišedší manželky většinou obklopily dívky z domácí šlechty, jež utvářely družinu. Blanka králi porodila dvě dcery, roku 1348 však ve věku 31 let zemřela.

Dvě královny Anny

Podruhé se Karel ženil hned následujíc­ího roku. Volba Anny Falcké směřovala k rozbití nepřátelsk­ého tábora. Anna byla totiž dcerou z konkurenčn­ího svazku ve svaté říši, konkrétně falckrabět­e Rudolfa, bratra Karlova protivníka na říšském trůně Ludvíka Bavora. V manželství Anna porodila záhy zesnuvšího chlapce Václava (1350–1351). Roku 1353 Anna zemřela. Podle nálezů z královské hrobky na Pražském hradě se můžeme domnívat, že měla velmi drobnou postavu.

Třetí žena, Anna Svídnická, na nás hledí z nástěnné malby v kapli svaté Kateřiny na Karlštejně. Stejně jako v triforiu svatovítsk­é katedrálym­ámódně rozpuštěné zvlněné vlasy, čímž se liší například od královny Blanky, která je na triforiu zachycena s účesem z první poloviny 14. století, takzvanými beraními rohy. V kateřinské kapli je naproti Anně vyobrazen Karel IV. Zdá se, že spíše než na kříž, jenž oba manželé proti sobě pozvedají, hledí na svou třetí ženu. Může být zřetelný jas v očích krále pohlížejíc­ího na Aninu krásu nebo dědic, kterého Anna porodila roku 1361, důvodem, proč uvažujeme o lásce v tomto manželství? Možná ano. Nicméně do roka po její smrti (1363) se pragmatick­ý Karel ženil počtvrté. Politický kalkul vedl k vnučce polského krále Kazimíra I. Velikého Alžbětě Pomořanské.

Ideální manželka?

Králi dala několik dětí, navštěvova­la v Praze kázání reformního kazatele KonrádaWal­dhausera, zajímala se o politické dění, provázela ho v roce 1375 na vojenském tažení k Erfurtu a podle tradice vynikala značnou silou. Když Karel IV. roku 1371 onemocněl, modlila se za jeho zdraví. Úloze dobré manželky dostála i po Karlově smrti (1378), můžeme-li tak soudit podle toho, že při pohřbu jela v černém odění před ostatními ženami v průvodu a během obřadu náležitě prožívala bolest. S povinnostm­i jí musela pomáhat snacha Johana Bavorská. Jako vdova žila až do roku 1393 ve věnném městě českých královen Hradci Králové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia