Lidové noviny

Zpívalo se a tančilo i v ulicích

-

Ve 14. století se hudební kultura ubírala několika směry. Duchovní hudba, která byla spjata s křesťanstv­ím a jeho bohoslužba­mi, měla základy v gregoriáns­kém chorálu. Autorem tohoto souboru liturgické­ho zpěvu se stal papež Řehoř Veliký (540 až 604). Díky liturgické hudbě se utvářela také lidová duchovní píseň. K ní řadíme například zpěvy Hospodine, pomiluj ny (asi z 10. století) a svatovácla­vský chorál (asi z 12. století).

Vícehlasy na náměstích

V průběhu 12. až 14. století se nově rozvíjely vícehlasé (polyfonní) písně, šířené i mimo církevní chrámy. Kriticky se k těmto obyčejům mezi lidmi vyjádřil kronikář Petr Žitavský (v překladu Františka Heřmanskéh­o): „ Zpěv lomenými hlasy v kvintách a půltónech zpívaných, který kdysi pěstovali jen dokonalí hudebníci, ozývá se nyní všude při tancích a na náměstích od laiků i farizejů.“Přesto se i nadále pěstoval také jednohlasý chrámový zpěv, který podporoval i Karel IV. a jeho rádce arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Z hudební produkce 14. století známe přesto jen málo. Z dochovanýc­h jednotlivi­n ale víme, že pro notový záznam se užívala čtyř- až pětilinkov­á osnova. Hudba byla navíc součástí výuky sedmi svobodných umění, takže její teorie se vyučovala. Nástroje z Karlovy doby spatřujeme v rukopisech, např. ve Velislavov­ě bibli (cca 1340) nebo na malbě schodištní­ho cyklu ve Velké věži hradu Karlštejna. Písemné doklady o nástrojích poskytuje unikátně skladba básníka a sekretáře Jana Lucembursk­ého Guillauma de Machauta. V díle Dobytí Alexandrie vyjmenoval celkem 25 instrument­ů, mezi nimi strunné, drnkací, dechové, bicí nástroje, a přidal i dudy a varhany.

Hudebníci, kteří hráli pro pobavení právě na takové nástroje, bývali často najímáni na dvůr, aby hráli a zpívali urozené společnost­i. Na dvorech také mohli pěvci či instrument­alisté pobývat delší čas a skládat písně. Ostatně pěvce/básníky zaznamenáv­áme na pražském královském dvoře už za vlády Václava I. ve 13. století. Kejklíře a různé baviče zmiňují prameny o století dříve.

Poskakují jako zajíci

Se světskou hudbou se pojil tanec, o němž se z pramenů dozvídáme nejvíce při popisu okázalých slavností. Dvorské eposy běžně zmiňují nejen hudebníky k zábavě, ale naznačují i tance, jež vše provázely. V domácích kronikách 14. století se dočteme, že korunovace králů doplňovala zábava v ulicích, kde se zpívalo, hrály hry a tančilo.

Všeobecná obliba tanečního veselí se však nesetkával­a vždy s přijetím. Někteří kronikáři ji i kritizoval­i – jmenovitě František Pražský v polovině 14. století uvedl (v překladu Marie Bláhové): „ Mistrovské tance slušné se již netančí, ale tanečníci nyní poskakují jako zajíci.“

Mezi lidmi oblíbené byly např. řetězové tance, konkrétně tanec do kruhu, zvaný branle, kde se za hudby postupoval­o tam a zpět; dva kroky doprava a jeden krok doleva.

 ?? Na fresce ze 14. stol., hrad Runkelstei­n, Jižní Tyrolsko FOTO PROFIMEDIA ?? Dvorská společnost při tanci
Na fresce ze 14. stol., hrad Runkelstei­n, Jižní Tyrolsko FOTO PROFIMEDIA Dvorská společnost při tanci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia