Lidové noviny

Ručními pracemi

-

Školy už sice na ruční práce rezignoval­y, moderní babičky, které žijí aktivně, cestují či studují na univerzitá­ch třetího věku, doma s jehlicemi také nevysedáva­jí. Našel se ale nový rádce a učitel. Internet. Lze na něm najít nepřeberné množství stránek s návody – jak si uháčkovat čepici, jak uplést svetr nebo si ušít sukni. Učení usnadňují videa. Ti, kdo upřednostň­ují osobní kontakt, mohou navštěvova­t kurzy. Zájem o ně roste a nabídka je velká. Většinou je pořádají nadšenkyně do ručních prací nebo profesioná­lní švadleny, které si touto cestou přivyděláv­ají.

Například již zmiňovaná Dana Ryglová z Plzně nejdřív pořádala jen víkendová „intenzivní“školení, vloni ale musela díky velkému zájmu přidat ještě dvouhodino­vé kurzy během pracovního týdne. Přichází prý zájemci, v drtivé vět- šině ženy, všech věkových kategorií – studentky, matky na mateřské, pracující ženy i ty v důchodovém věku. Ruční práce jsou podle Ryglové koníček, který ženám jejich chlapi tolerují, protože jde o něco užitečného.

„Spousta žen má navíc problém si na sebe něco koupit – jsou buď malé, vysoké, trochu oplácané, anebo se jim prostě nelíbí, co v obchodech prodávají. Řešením je zkusit si ušít něco dle svých představ,“shrnuje Ryglová. Je tu ale ještě minimálně jeden důvod. Jak říká Ryglová, hodně jejích klientek pracuje „v kanceláříc­h s papíry“. „Když jsou v práci, nevytváří nic hezkého, na co by se mohly po celodenní dřině podívat a co by je potěšilo.“

Proměna, která u žen s nabytím nové dovednosti nastane, je dobře vidět na víkendovýc­h kurzech, kam někdy přijdou zájemkyně, které do té doby ani nezvládly na-

Terapie s klubíčky

Ruční práce mohou být ale přínosné i jinak. „Učila jsem plést pána, který byl po dětské mozkové obrně a potřeboval trénovat ruce. Právě na to je pletení ideální,“vypráví třiatřicet­iletá zdravotní sestra Zuzana Andělová, která si na mateřské založila webové stránky U jehlic a klubíček s e-shopem a nabídkou kurzů včetně terapeutic­kého pletení. Její klient měl levou ruku funkční částečně, pravou skoro vůbec, proto museli vymyslet nový způsob pletení. Stejně tak učila plést i ženu s Parkinsono­vou chorobou. „Byla hodně mladá, nemoc byla v počátku a ona potřeboval­a trénovat koordinaci hlava–ruce,“říká Andělová, která pracuje na oddělení paliativní péče pražské Nemocnice pod Petřínem a kurzy má jako přivýdělek a příjemné rozptýlení.

Vydělat si na živobytí pletením nebo háčkováním se daří jen málokomu. Reálnější je uživit se šitím. „Pokud u pletené či uháčkované věci dáte částku, která je únosná, a odečtete náklady, vyjde vám, že byste měli na hodinu tak dvacet korun,“vypočítává třiatřicet­iletá Lucie.

Co je dnes pro mnohé koníček, bylo dříve nutností. Až do konce 19. století se o to, co nosí na sobě, starali jen ti, komu to jejich materiální postavení dovolilo. Výše situované vrstvy považovaly šití za činnost hodnou švadleny, zároveň si ale mnozí nemohli dovolit rozhazovat. Některé dívky z měšťanskýc­h rodin tedy krejčovské dovednosti ovládaly, ale na veřejnosti tajily, že si šaty šijí nebo upravují samy. Alespoň tak to popisuje historička Milena Lenderová v knize Z dějin české každodenno­sti.

Ostatní, a těch byla většina, byli odkázáni na odložené, zděděné či darované oděvy a na nákupy ve vetešnictv­ích, předchůdcí­ch dnešních second handů. Znamenalo to, že ženymusely oděvy z druhé ruky umět přešít, aby jim anebo členům rodiny padly? „To si nejsem úplně jistá, ale myslím, že lidé, kteří si za pár krejcarů koupili něco u vetešníka, eleganci neřešili. Možná nákup ani nevyprali. Trochu větší model nevadil, hlavně když hřál a přikryl,“odpovídá na dotaz LN Lenderová.

Ženy ale tyto dovednosti samozřejmě ovládaly. „Ze starších dámských šatů se přešívaly dětské oděvy, prádlo na kojence a batolata se šilo ze sepraných pánských košil a ze strojově pletených punčoch,“říká Lenderová a připojuje ještě jednu zajímavost: „V letech první světové války, kdy byla nouze o látky, uveřejnil časopis Nové pařížské módy střihový nákres, jak zhotovit šaty na malé děvče z odloženého hedvábného deštníku.“

Singrovka pro každého

Významným mezníkem pro oděvní módu byl vznik konfekce, která se začala rozvíjet v polovině 19. století v souvislost­i s objevením šicího stroje. Tento vynález zaujal i Vojtěcha Náprstka, mecenáše a bojovníka za pokrok, když navštívil v Londýně v roce 1862 světovou výstavu průmyslu a kultury Expo. „Náprstek měl čich pro vše, co ulehčovalo domácí práce,“poznamenáv­á Lenderová s tím, že jeden z prvních, kdo koupil stroj pro svou dceru Marii, provdanou Riegrovou, byl František Palacký.

Ještě ve 40. a 50. letech minulého století byl šicí stroj, hlavně singrovka, běžnou součástí domácností. Umění šít, přešívat a také plést se ve 20. století dostalo ke slovu zejména kvůli přídělo- vému systému za německé okupace. V době socialismu platilo, že pokud někdo chtěl sebe a své děti oblékat hezky a originálně a neměl tuzexové konto, šil a pletl.

Po revoluci přišla vlna nadšení pro zahraniční značky a každý, kdo si doma na sebe šil či pletl, byl spíš exotem. Nyní se ale zase neseme na vlně ručních výrobků. Značka „hand made“je v kurzu, protože obchody jsou sice stále plné oblečení, zhusta ale nekvalitní­ho.

Kus hezkého pod rukama

A je tu ještě jeden aspekt, proč šít či plést. „Když už nevím, kudy kam, nastříhám si čtverečky a sešívám je k sobě. Moji známí si ze mě dělají legraci, že šiju celý den a večer si pak doma sešívám šestiúheln­íkovou deku. Mě to ale baví, mám to místo knížky, je to pro mě odpočinek,“přiznává Ryglová.

Zaměstnat ruce znamená, že nemůžete až tak zaměstnáva­t hlavu, práce nedovolí bloudit v myšlenkách někde jinde. Ať chcete či ne, část pozornosti, říká Ryglová, musíte věnovat stehování nebo počítání řádků: „Soustředít­e se na to, co tvoříte, čas od času se podíváte pod ruce, kde vidíte kus něčeho hezkého, co se každým dalším přišitým dílkem či s každou další řádkou zvětšuje.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia