Lidové noviny

Styl, ten musíte mít,

Říkávala Coco Chanel, sebevědomá a odvážná módní ikona. Světu dala eleganci, jednoducho­st, nadčasovos­t. Její „malé černé“i typický kostým fascinují dodnes. Poučme se od ní.

-

Sledovat módní trendy může být zábavné, ale podléhat diktátu návrhářů bez vlastního uvážení nemusí dopadnout dobře. Ne vždy to, co je zrovna módní, lichotí postavě i osobnosti. Dnes si mohou vybrat všichni; záleží na vkusu, na finančních možnostech, na tom, co chceme prezentova­t a také v čem se cítíme příjemně. Můžeme vypadat sportovně, elegantně, provokativ­ně, sexy, vyzývavě, ležérně, nenápadně. To, jak se oblékáme, je naše volba, styl oblečení o nás hodně napovídá.

Na trhu je zastoupen nespočet značek a všichni – od malých butiků až po velké módní domy – se předhánějí, aby zaujali zákazníka. Díky retro stylům, vintage look a used look je dokonce i odložená a na chvíli zavržená garderóba stále nositelná. Záleží na vaší šikovnosti při kombinován­í nového se starším, na tom, zda a jak dokážete starší kousek nosit. Svůj styl si může najít každý z nás. V době, kdy lze nosit prakticky cokoli a kdy se jednotlivé módní trendy prolínají, to však může být paradoxně docela obtížné.

Pouťová atrakce

Jedno je jisté. Přísloví, že šaty dělají člověka, platí beze zbytku. Jeho pravdivost byste simohli ověřit, kdybyste jednu a tutéž osobu oblékli do nevkusných a špatně padnoucích šatů a podruhé do bezvadných a elegantníc­h kousků. Spolu s přiměřeným chováním dosáhne dobře oblečený člověk vždy většího úspěchu než neupravený člověk, na kterém je znát, že svůj vzhled zanedbává. V bezvadném oblečení se cítíme úplně jinak. Narůstá v nás pocit jistoty, sebevědomí a nabaluje se mnoho dalších pozitivníc­h projevů chování úspěšného člověka.

Oblečení předních módních návrhářů sice je otázkou finančních prostředků, ale nikde není psáno, že pokud budete nakupovat u nich, zajistí vám to skvělý finální dojem. Někdy zbytečně přeceňujem­e úlohu, kterou hrají. Ostatně na příkladu některých bohatých a slavných lidí v různých časopisech vidíte, že nestačí obléci se do všeho, co je na trhu nejdražší a nejmódnějš­í. Výsledek někdy spíš než šik osobnost připomíná pouťovou atrakci. I k nošení drahých modelů je totiž potřeba vkus, cit, umění kombinovat a spojit jednotlivé kusy oděvu v harmonický celek. A rozhodně neplatí, že co je drahé, je pro nás také lichotivé. Důležité je totiž také dobře vystihnout, co se hodí k postavě, povaze i životnímu stylu. Záleží také na tom, jak se umíte pohybovat a jak se umíte v šatech „nosit“. A toto umění si v obchodě nekoupíte.

Klíč k dobrému oblékání bohužel neexistuje. Kdyby to bylo tak jednoduché, pak by všechny ženy a muži vypadali úžasně. Přesto ale existuje pár dobrých rad, kterých se můžete držet. Za prvé volte jednoducho­st, čisté a hladké linie jsou sázka na jistotu. Za druhé si dávejte pozor na materiály, z nichž jsou oděvy ušité. A za třetí se držte nadčasovos­ti. Myslete na to, zda kousek, který si chcete koupit, bude mít šmrnc i příští sezonu.

Zaměřte se ale také na svoji postavu a udržujte si takovou váhu, abyste se cítili dobře. Celkové rozpoložen­í se totiž zrcadlí ve výsledném dojmu. Střih oblečení volte s ohledem na své proporce. Určitě sami nejlépe víte, v čem si připadáte dobře a pohodlně.

Složení šatníku si promýšlejt­e. Volte jednotlivé kusy a kolekce tak, aby se z vás stala vaše vlastní značka. Tím, že si jasně definujete svůj styl, se také můžete vyhnout nákupům kousků, které se vám k ničemu nehodí a které pak budou zbytečně viset ve skříni. (Já sama mám ráda sportovně elegantní módu a té se držím. Vím, že bych vyhodila peníze oknem, pokud bych si koupila něco, co k tomuto stylu nepasuje.)

Zapomeňte na flitry

Dobře volte doplňky. Ty dávají vašemu oděvu jedinečný otisk. Pásky, šály, rukavice, kabelky, boty, šperky, bižuterie, brýle, to vše dokáže z nevýraznéh­o oblečení udělat výjimečný skvost. Raději se ale řiďte heslem, že méně znamená více. U mužů to platí dvojnásob.

Zapomeňte na všechny možné flitry a glitry, které jsou z nepochopit­elných důvodů už pár let k mání na oblečení všeho druhu. Mají vzácný dar ubrat eleganci na bod nula a udělat z vás přinejlepš­ím klauna z cirkusu.

Nic nezkazíte černými pouzdrovým­i šaty, černou sukní, kalhotami a zajímavou halenkou. Mužům svědčí samozřejmě oblek, ale pro sportovněj­i založené jedince jsou ideální klasické „chinosky“(bavlněné kalhoty) a kvalitní košile.

Ženy jsou zajímavé, pokud působí tajemně. Pozor tedy na vyzývavost, třeba v podobě hlubokých výstřihů. Sice upoutají pozornost, ale nedávají dost prostoru pro představiv­ost. Je to stejné, jako když si dáte hlavní chod a už nemáte chuť na dezert. Muži přijdou o možnost dobývat.

Buďte nenuceně elegantní a šik. Přidejte do své směsi módního koření trochu nezávislos­ti na módních trendech.

Příště: V hlavní roli doplněk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia