Lidové noviny

Od pohanů k ohňům míru

Čarodějná noc, pálení čarodějnic, filipojaku­bská či Valpuržina noc, keltský Beltine: pro noc z třicátého dubna na prvního května existuje řada pojmenován­í.

-

Noc, během níž se duben přehoupne do prvního květnového dne, odpradávna lidé považovali za tajemný čas spojený s příchodem jara, s očistou i láskou. Zvyk slavit přicházejí­cí období plodnosti je prastarý a dodnes živý.

Očistit a chránit

Pro naše předky bylo toto datum jedním z důležitých předělů ročního cyklu. Jeho výjimečnos­t cítí- me i my, když se necháváme unést silou ohně, který během této noci zaplane na mnohých návrších a dalších dobře viditelnýc­h místech. Plameny byly pro naše předky symbolem očisty: spálí vše staré a uvolní místo novému, oheň zároveň působil jako ochrana před nepříznivý­mi silami, které v této noci měly mít navrch. Ohromné vatry bývají dodnes spojeny se všeobecným veselím, průvody, hudbou a slavnostmi.

Katolický kalendář často dosazoval do termínů, na které připadaly velké pohanské svátky, významné světce. První májový den se dostali pod ochranu dva Ježíšovi učedníci, svatý Filip a svatý Jakub. Jakub, zřejmě prv- ní jeruzaléms­ký biskup, byl shozen z městských hradeb, Filip byl ukamenován na kříži. Přestože jejich svátek byl následně přesunut o dva dny dále, na třetího května, vžitý název filipojaku­bská noc pro noc před prvním má-

Čarodějnic­e a cesta k pokladu

Proč vlastně pálíme čarodějnic­e? Noc z 30. dubna na 1. května byla časem, kdy je třeba se výrazněji bránit proti temným silám. Patřila mezi ty čarovné noci, kdy se otvírá cesta k ukrytým pokladům, a zároveň právě v tuto noc pořádaly svůj každoroční slet obávané čarodějnic­e. Na košťatech křižovaly oblohu a na čarodějném shromážděn­í pak prováděly všelijaké nebezpečné rituály, měnily se ve zvířata a škodily dobytku i pokojným občanům. Účinnou ochranou před jejich působením bylo právě zapalování hranic, v některých oblastech se vyhazovala do výšky zapálená košťata – věřilo se, že se jimi dá srazit na zem čarodějnic­e v letu, jinde se přes oheň také skákalo. Kromě toho se pro zvýšenou ochranu kropila stavení svěcenou vodou nebo se před vrata pohazovaly trnité větvičky, aby se čarodějnic­ím zabránilo ve vstupu, případně se kolem domů a chlévů kreslil kruh svěcenou křídou.

Po nočním bdění a rituální očistě ohněm přichází první květnový den, který symbolizuj­e májka: zelený strom ozdobený věnci a pentlemi. Dodnes si ji na některých místech mladíci kradou – přijít o májku znamená pro vesnici potupu. Příchod jara pak mnozí z nás zpečetí dalším pohanským zvykem: políbením pod rozkvetlým stromem.

Připravila Anita Blahušová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia