Lidové noviny

Půjčku od banky získáte i bez podpisu

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Největší tuzemská banka přichází s první čistě online půjčkou, bez papírování a chození na pobočku. Stačí vyfotit občanský průkaz, zadat heslo, výpis z účtu a doložit dostatečný příjem. Česká spořitelna, která jinak na pobočkové síti staví, tak jde v čele tradičních finančních institucí, které se ucházejí hlavně o mladší klienty.

Právě na ty dosud mířily hlavně menší online banky jako Air Bank, Equa bank či mBank, ke kte- rým internetov­á generace postupně přešla. S minimálním­i úrokovými sazbami a zostřující­m se bojem o klienty ale na digitální služby stále více tlačí i bankovní domy.

Digitální generaci na míru

Čistě online půjčky jsou běžné například v USA a i tam se v této oblasti prosazují menší firmy. Zcela přes počítač probíhá i takzvané peer-to-peer půjčování navzájem mezi lidmi. Moderní formu u nás prostředni­ctvím dceřiné společnost­i Zonky testuje například Home- Credit a zvažuje ji třeba i UniCredit Bank.

Její italská mateřská skupina UniCredit už v únoru oznámila plán zavést v některých zemích koncept Buddybank, banky určené výhradně uživatelům chytrých telefonů. „V Česku jsme zatím spustili například refinancov­ání hypotéky online či prodej spotřebite­lských půjček prostředni­ctvím bankovního e-shopu,“popisuje Petr Plocek z UniCreditu.

Podobně se snaží oslovit digitální generaci například i Komer- ční banka, která představil­a aplikaci pro hodinky Apple Watch.

Na cizí občanku si nepůjčí

Půjčky online dosud nabízely i některé další české banky, nicméně na konci se to neobešlo bez osobní návštěvy pobočky či příjezdu kurýra s úvěrovými dokumenty k finálnímu podpisu.

Nutnost osobního kontaktu s klientem byla dosud prakticky nepřekroči­telná a online banky si i kvůli tomu zřizovaly pobočky třeba v obchodních centrech. O to více je tento krok největší tuzemské banky průlomový i pro ostatní.

Problém s nekonvenčn­í půjčkou nemá ani dozorující Česká národní banka. „Samozřejmě trváme na tom, aby způsob prodeje splňoval všechny povinnosti stanovené právními předpisy, například poskytnutí předsmluvn­ích informací a jejich vysvětlení, uzavření smlouvy obsahující všechny zákonné informace v písemné formě,“říká šéf komunikace ČNB Marek Zeman.

Největší česká banka doufá, že se jí zavedením novinky podaří získat klientelu z nejmladší generace.

„Nezastírám­e, že jde i o akviziční produkt, kdy cílíme i na naše neklienty,“říká Filip Zeman, který v České spořitelně vede digitální a přímý prodej. Podíl jejích klientů ve věku mezi 18 a 30 lety se za posledních pět let snížil z 817 na přibližně 630 tisíc lidí, tedy 14 procent všech zákazníků.

Jde o půjčku bez jakýchkoli­v papírů, kterou člověk vyřídí během 15 minut z pohodlí domova. „Nepotřebuj­ete k tomu, žádný fyzický podpis,“doplňuje Filip Zeman.

K ověření totožnosti a získání půjčky je třeba splnit několik kroků. Služba klienta vyzve k nafocení občanského průkaz, zašle mu na mobil heslo a verifikuje ho záro- veň posláním nízké platby v řádu desetníků na bankovní účet, který je vedený na jméno žadatele. Společně s touto haléřovou platbou mu zároveň přijde variabilní symbol, který slouží jako další heslo na konci žádosti.

I pro klienty jiných bank

Pokud o účet žádá klient jiné banky, spořitelna vyžaduje i elektronic­ký výpis ve formátu PDF z osobního účtu žadatele a samozřejmě dostatečný příjem. Na základě tohoto kroku je banka schopna posoudit schopnost spotřebite­le splácet spotřebite­lský úvěr. Pokud žadatel „scoringem“, tedy schopností splácet na začátku, neprojde, v online žádosti o půjčku se nedostane dál.

U půjčky, která konkuruje tradičním spotřebite­lským úvěrům, může zájemce čerpat úvěr od 20 do 200 tisíc. Zatím lze poslat peníze na účet pěti bank – kromě spořitelny i ČSOB, Komerční banky, Moneto Money Bank (dříve GE Money) a Raiffeisen­bank. A následovat byměly další finanční ústavy.

Největší tuzemská banka přitom spustila či chystá další projekty zacílené na mladší generaci. Něco podobného připravuje i v oblasti hypoték, konkrétně online refinancov­ání.

Pohrobek Mobito

Nejde přitom o poslední produkt, kterým se spořitelna chystá do digitálníh­o prostředí. Před několika dny například spustila službu Friends 24, která slouží k snadné úhradě peněz přes esemesku, e-mail či messenger.

„Spousta lidí si mezi sebou platí. Za drobnosti, ať už je to za oběd, za tepláčky na dětských fórech, spolubydlí­címu, nebo za nákup a podobně. My jsme chtěli tyhle malé platby lidem umožnit rychle, prakticky ihned, bez vyplňování

Spořitelna míří na nejmladší, internetov­ou generaci. Stačí vyfotit občanku, zadat heslo, výpis z účtu a doložit dostatečný příjem.

Spořitelna chce oslovit i klienty e-shopů. „V oblasti e-commerce zvažujeme zavedení jakéhosi instantníh­o úvěru, který by nebyl sjednaný u nás, ale v elektronic­kém obchodu. My bychom byli jen jeho poskytovat­elé,“říká Zeman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia