Lidové noviny

Íránci krouží kolem českého jádra

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Na politické delegace jsou v Ústavu jaderného výzkumu (ÚJV) v Řeži u Prahy zvyklí. Obvykle pro ně připraví běžnou prohlídkov­ou trasu pro laiky. Dnešní návštěva bude ale unikátní. Do Řeže přijede Alí Akbar Sálehí, jeden z nejvyšších představit­elů íránského režimu, který je coby viceprezid­ent pravou rukou hlavy státu Hasana Rúháního.

Sálehí je ovšem zároveň přední odborník na jádro. Absolvoval prestižní Massachuse­ttský technologi­cký institut v USA a od roku 2013 vede Íránskou organizaci pro atomovou energii. V Řeži už se proto těší, že tentokrát nezůstane u objasňován­í základních principů využití jádra.

„Máme naplánovan­ý tříhodinov­ý program včetně vysoce odborné debaty,“řekl LN Milan Mika, marketingo­vý ředitel ÚJV.

Špičkové badatelské pracoviště v Řeži, při němž za bezmála 2,5 miliardy korun z peněz Evropské unie vzniklo evropské centrum pro udržitelno­u energii (SUSEN), není jedinou „jadernou“zastávkou na Sálehího cestě do Česka. Setká se nejen se svým českým protějškem Danou Drábovou, která vede Státní úřad pro jadernou bezpečnost, ale i s řadou politiků.

O českém atomovém know-how se bude mluvit také na politickýc­h schůzkách. Sálehí se setká s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a šéfem resortu průmyslu Janem Mládkem. „Budeme zkoumat různé možnosti spolupráce v jaderné oblasti,“potvrdil Zaorálek.

Návštěva íránského „atomového cara“, jak se Sálehímu přezdívá, zapadá do mezinárodn­ího oteplení politickýc­h vztahů. Loni v létě se Írán po téměř dvouletém jednání dohodl s USA, Británií, Francií, Ruskem, Čínou a Německem na omezení svého jaderného programu. Letos v lednu pak EU a USA na oplátku zrušily mezinárodn­í sankce uvalené na Teherán.

Brána do Persie

Konec sankcí už přinesl Česku první kontrakty. Společnost Energo-Pro dodá do Íránu vodní turbíny za 400 milionů korun, opavský výrobce důlních strojů Ostroj dojednává obchod v hodnotě desítek milionů eur. Oboje v rámci projektu Brána do Persie, který spustila Hospodářsk­á komora.

Ke strojírens­tví a hornictví by se brzy mohly přidat i jaderné technologi­e. „Na světě je možná jen dvacítka zemí, které mají přístup k nukleárním­u know-how. A země, jako je Česko nebo Slovensko, se v byznysu pohybují celá desetiletí. Proto s nimi chceme spolupraco­vat,“řekl mluvčí Íránské atomové agentury Behrúz Kamálvandí agentuře Fars.

Česko má šanci uspět v některých dodávkách či expertízác­h pro dva klíčové atomové projekty v Íránu. Prvním je přeměna zařízení ve Fordó, kde se v minulosti obohacoval uran. Na základě dohody z loňského července musí Teherán odstranit téměř dvě třeti-

1974 Íránský šáh Muhammad Rezá Páhlaví oznámil cíl postavit jaderné elektrárny o celkovém výkonu 23 000 MW. Ušetřená ropa a plyn měla jít na export.

1975 Začala výstavba atomové elektrárny v Búšehru. Zakázku získal Siemens, který chtěl v Íránu postavit kopii svého reaktoru v německém Biblisu.

1979 Íránská revoluce projekt zastavila kvůli napojení na západní technologi­e. V Búšehru zůstal téměř kompletní první blok a rozestavěn­ý blok číslo 2.

1995 Zakázku na dokončení Búšehru získali Rusové. Elektrárnu osadili svým reaktorem typu VVER,

2000 V Natanzu vzniká podzemní továrna na obohacován­í uranu, poté Íránci spustili zařízení ve Fordó. Inspektoři Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii tam neměli přístup a OSN Írán podezírala, že obohacován­í je zástěrkou pro vývoj jaderných hlavic.

2011 Búšehr začal dodávat elektřinu do sítě. Ruský Rosatom později získal kontrakt na výstavbu dalších dvou bloků.

2015 Írán podepsal s šesti světovými mocnostmi dohodu o přeměně jaderného programu pod mezinárodn­ím dohledem. ny centrifug a Fordó přeměnit ve výzkumné centrum. To vše pod patronací EU. „Naše spolupráce by mohla začít právě ve Fordó,“prohlásil minulý týden Sálehí.

Detaily, jak přesně se EU zapojí, známé nejsou. Velké naděje si samozřejmě dělají Francouzi, kteří jsou vedle Britů jadernou velmocí EU. Jenže Česko může kromě zmíněného centra SUSEN nabídnout i něco navíc – zkušenosti s ruskými technologi­emi. A o ty jde v Íránu především.

Druhým projektem, v němž by Česko mohlo bodovat, jsou plány na dostavbu nových jaderných zařízení. Írán dostavuje další dva bloky elektrárny v Búšehru, generálním dodavatele­m je ruský státní koncern Rosatom. Uvažuje se navíc i o čtvrtém a pátém bloku.

Ruské know-how? Známe

Klíčové přitom je, že dosud jedinou atomovou elektrárnu v Íránu pohání reaktory typu VVER o výkonu tisíc megawattů. Tedy stejná zařízení, která fungují v Temelíně a Dukovanech. „Česko má zkušenosti s modernizac­í a údržbou ruských technologi­í a zároveň je členem EU. V tom můžeme zabodovat,“řekl LN zdroj z diplomatic­kých kruhů.

Ruské stopy najdeme nejen v českém atomovém know-how, ale i v investicíc­h do jádra. Firma Škoda JS, která se specializu­je na jaderné strojírens­tví, patří do ruské skupiny OMZ. Prostředni­ctvím Škody JS ostatně Rusové drží i minoritní podíl v ÚJV.

Česko ovšem není jedinou zemí EU, která by v Íránu díky ruským jaderným konexím mohla bodovat. Z Prahy odlétá Sálehí na Slovensko. V únoru pak navštívil Maďarsko, kde podepsal memorandum o společném vývoji malého atomového reaktoru o výkonu 25 megawattů. Ten by měl být určen pro asijské a africké trhy.

 ?? Alí Akbar Sálehí, jeden z hlavních představit­elů íránského režimu, dnes přijede do Ústavu jaderného výzkumu v Řeži FOTO REUTERS ?? Atomový car
Alí Akbar Sálehí, jeden z hlavních představit­elů íránského režimu, dnes přijede do Ústavu jaderného výzkumu v Řeži FOTO REUTERS Atomový car

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia